неделя, 13 февруари 2011 г.

ФИФА разследва контролата България - Естония

ФИФА е започнала разследване на контролата между националните отбори на България и Естония.

Срещата се игра в сряда в Турция и завърши при резултат 2:2 след четири гола от дузпи. Още на следващия ден президентът на Естонския футболен съюз (ЕФС) Айвар Похлак заяви, чеприятелският двубой може би е бил манипулиран от главния съдия Крисчан Шелмежи.

"ФИФА се свърза с нас и изиска пълен доклад от Българския футболен съюз (БФС) и обясни, че ще получи такъв и от ЕФС. Ние ще окажем съдействие на централата", заяви анонимен представител на БФС за "Ройтерс".

В петък президентът на БФС Борислав Михайлов призна, че "има известни съмнения около главния съдия на мача". Съществува и известно объркване кой точно е бил реферът в двубоя.

Според официалната информация от футболните централи на България и Естония, това е унгарецът Крисчан Шелмежи, но според шефът на унгарските съдии Ласло Вагнер и местните медии това е бил Колош Ленгиел.

"Шокиран съм, защото не получихме писмо с искаме на разрешение тези съдии (Шелмежи, Ленгиел и Янош Ксак) да ръководят контролата. Мога да кажа, че тези тримата няма да водят повече мачове, докато съм шеф на съдийската комисия", каза той пред БНР.

В четвъртък говорителят на ЕФС Микел Уйболехт обясни, че централата е имала опасения за евентуалното манипулиране на срещата и обвини агенцията, която я е договорила.

"Приятелският мач бе договорен от агенция, с която ние не искаме повече никога да работим. Имахме сигнали, че може да има манипулация и преди самия мач, и съмненията се потвърдиха с хода на двубоя. Същата агенция организира Латвия - Боливия - мач, който приключи по подобен начин - 2:1, като и трите гола паднаха от дузпи", обясни тогава Уйболехт.

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар