неделя, 1 май 2011 г.

Два подаръка от съдбата оставиха Челси в битката за титлата

Челси победи с 2:1 Тотнъм като домакин в един изключително напрегнат мач и запази шансовете си за титлата. За трите точки "сините" трябва да благодарят обаче първо на Еурелио Гомес, който направи брутална грешка при първия гол и на страничния рефер, който сбърка и при двете попадения.

Резултатът бе открит изненадващо от Сандро след великолепен изстрел от дистанция, но в края на първата част Гомес изпусна кълбото при един удар на Лампард право в него. Топката премина с част от обема си голлинията, но не с пълния. Страничният рефер обаче сигнализира на главния за гол и такъв бе зачетен, а резултатът изравнен.
 

След почивката Тотнъм успя да убие тотално устрема на своя лондонски съперник, но в края на мача се прибра твърде дълбоко в своята половина и при една хаотична атака на Челси допусна нов гол и пълен обрат. Калу бе автор на попадението, а повторенията показаха, че при удара той се е намирал в положение на засада.
 

Прогнозите преди двубоя сочеха лесна победа на "сините", тъй като те имаха четири успеха в последните си четири мача и общо 16 в последните си 20 срещу Тотнъм. В крайна сметка победата дойде, но тя далеч не бе лесна.
 

Трите точки обаче остават отбора на Карло Анчелоти в битката за титлата. Временно дистанцията с лидера във Висшата лига Манчестър Юнайтед е стопена на три точки, а утре "червените дяволи" ще мерят сили с Арсенал, докато следващата седмица ще се изправят именно срещу Челси.
 


Невероятно първо полувреме направиха Челси и Тотнъм, с много бърз футбол, интересни разигравания и много техника. За "шпорите" определено блестяха Сандро и Лука Модрич, а за Челси трудно можем да определим кой бе най-добрият футболист, но се забеляза особена активност от Торес и както винаги класа от Дрогба.

След едни първи минути на дебнене и изчакване, в 13-та минута именно Дрогба взриви стадиона. Котдивоарецът изпълни един пряк свободен удар от 30 метра и го изпълни наистина страхотно. Нападателят стреля много мощно, топката описа интересна парабола и кацна на напречната греда, но после се върна в игра.
 

Последваха още няколко по-силни атаки на "сините", но първо удар на Есиен бе отразен от Гомес, а после вратарят хвана шут на Малуда от границата на наказателното поле.
 

Така се стигна до 19-та минута, когато за всеобща изненада Тотнъм откри резултата. Сандро успя да вкара първото си попадение с екипа на "шпорите" и със сигурност дълго ще го помни. Халфът овладя с едно докосване пас на Ван дер Ваарт и с второто, от воле и от 30 метра, разстреля изключително красиво Петър Чех за 1:0. Кълбото мина точно под сглобката и вратарят нямаше никакъв шанс да спре тупалката.
 

Логично, Челси опита бързо да върне гола и имаше две отлични възможности. Първо в 23-та минута след центриране на Лампард, Есиен надскочи всички и от пет метра стреля с глава, като насочи топката точно под гредата, но Гомес показа феноменален рефлекс и изби в корнер.
 

От последвалия ъглов дойде ново центриране, като този път Дрогба отклони на близката греда, а на далечната Торес бе оставен непокрит и от няколко метра не успя да намери рамката на врата. А каква по-добра възможност за испанеца да вкара втория си гол.
 

Полека обаче Тотнъм успя да убие темпото и да удържи устрема на "сините", като по всичко личеше, че първото полувреме ще завърши равен. Тогава обаче дойде нещастната 45-та минута за гостите, когато непростима грешка на Гомес и простима грешка на рефера доведоха до изравняването. Лампард стреля от дистанция, но право в тялото на бразилския страж. Той обаче не успя да улови топката и тя мина между краката му и се насочи към голлинията. Вратарят успя да скочи и да хване кълбото, което премина с част от обема си линията, но не и с целия обем (каквото е изискването за гол според правилника - бел.ред.). Страничният рефер не бе на точната позиция, но сигнализира на главния арбитър Андре Маринър и той в крайна сметка призна гол, какъвто реално нямаше - 1:1.
 

Малко след това "сините" можеха и да стигнат до пълен обрат. Малуда бе изведен в наказателното поле през средата на защитата, но се забави с изстрела и бе блокиран. Така след едно много емоционално първо полувреме двата тима се оттеглиха за почивка.
 

Втората част обаче далеч не предложи същия заряд и интрига каквато първата. Тотнъм успя да спре устрема на Челси и с малки изключения, "сините" нямаха толкова шансове. Торес бе напълно обезличен и съответно сменен.
 

Гомес продължи да бъде все така колеблив и в 53-та минута боксира един удар на Дрогба, вместо да го улови, а десет минути по-късно стори същото с един далеч по-лек изстрел.
 

Безсилието на Челси в атака стигна до там, че Малуда опита да си изпроси и дузпа. Халфът бе намерен в пеналтерията, след което вместо да стреля, задържа и се свлече. Маринър обаче показа добър поглед и не удари второ рамо на "сините".
 

Краят на мача наближаваше, Тотнъм се прибра съвсем в защита, но и Челси не изглеждаше способен да вкара. Точно това прибиране от страна "шпорите" се оказа фатално за тях. 


В 89-та минута, когато двубоят вървеше към сигурен хикс, влезлият като резерва Калу успя да се разпише и доведе двубоя до пълен обрат. И тук обаче страничният рефер удари рамо на домакините. Атаката на Челси бе толкова хаотична, колкото и играта на гостите в защита. Първо Лампард пусна към Анелка, който отклони леко за Дрогба, той пък опита изстрел, но вместо това топката стигна до Калу и той от няколко метра успя да я чукне в мрежата за 1:0. Повторенията обаче ясно показаха, че нападателят е бил в положение на засада, доста тънка, но факт.
 

До края на мача Челси успя да безпроблемно да съхрани аванса си, а Тотнъм изглеждаше напълно пречупен след двете спорни попадения.
 За "шпорите" загубата означава почти сигурно оставане на пето място в класирането, а Манчестър Сити по всяка вероятност ще играе в Шампионската лига през следващия сезон.

Челси - Тотнъм 2:1
 

0:1 Сандро (19)
 
1:1 Лампард (44)
2:1 Калу (89)

Челси: Чех, Иванович, Луис, Тери, Коул, Есиен (57, Рамирес), Микел, Лампард, Малуда (73, Анелка), Дрогба, Торес (62, Калу)
Тотнъм: Гомес, Кабул, Доусън, Галас, Чорлука (78, Пиенар), Ленън, Модрич, Сандро, Бейл, Ван дер Ваарт (85, Джинас), Павлюченко (58, Дефоу)

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар