четвъртък, 5 май 2011 г.

Резервите на Юнайтед разнищиха Шалке

Без особени затруднения Манчестър Юнайтед се класира на финал в Шампионската лига като размаза 4:1 у дома Шалке в реванша от полуфиналите. И го направи напрактика с резервния си състав. Сър Алекс остави само двама от титулярите, които играха преди седмица в Гелзенкирхен. Резервите обаче смляха немците и им вкараха 4 гола. Точни бяха Валенсия, Гибсън и на два пъти Андерсон. За немците вкара Хурадо. 

Димитър Бербатов се отчете с асистенция за един от головете на Андерсон. Българинът започна титуляр и игра до 77-ата минута, когато бе сменен от Майкъл Оуен.

С общ резултат 6:1 Юнайтед се класира на финал в турнира на шампионите за пети път в историята си. Червените дяволи триумфираха през 1968, 1999 и 2008 и загубиха финала през 2009 от отбора, който ще срещнат и този път в спор за трофея - Барселона. Мачът за купата е на 28 май на "Уембли".

Въпреки всички думи, че ще пусне в атака Оуен и Бербатов и няма да пипа защитната формация, сър Алекс Фъргюсън даде възможност на резервния си тим. От 11-те които победиха 2:0 в Гелзенкирхен единствено Ван Дер Сар и Валенсия запазиха местата си. Рафаел, Смолинг, Еванс и О'Шей действаха в защита. В средата на терена бяха Гибсън, Андерсон, Скоулс, Нани и Валенсия, а самотен в атака бе Димитър Бербатов. Добрата новина бе завръщането в групата на Дарън Флечър, който излекува вирус.

Ралф Рангник също бе променил състава си. Тинейджърът Юлиян Дракслер партнираше на Раул в атака на мястото на Еду. Това бе първи мач като титуляр за 17-годишния Дракслер, а Ескюдеро застана отляво на защитата на мястото на опитния Сарпай. Дракслер бе с 22 години и 326 дни по-млад от вратаря на Юнайтед Едвин ван дер Сар.

Началото бе добро за Шалке. Немците владееха топката доста повече, отколкото в първия мач у дома. Първата възможност се откри пред Джеферсон Фарфан. Той овладя топката пред вратата на съперника и стреля силно от около 25 метра, но покрай вратата. След това Бербатов открадна топката от японеца Учида и нахлу в наказателното поле. След това финтира и Хьоведес и центрира от аутлинията, но вратаря Нойер улови преди топката да стигне до Нани.

Юнайтед определено опитваше да играе на контраатака в началото. Бербатов отново получи топката в наказателното поле, но бе блокиран и стигна само до корнер. Все пак тези контри на Юнайтед бяха много трудни за Шалке. Гибсън се включи в атака и премина през няколко съперника преди да отклони топката към Бербатов. Българинът все пак изпревари Учида и продължи за Нани, но португалеца се забави и удара му бе блокиран.

В 26-ата минута обаче контрата на Юнайтед бе смъртоносна. Шалке сбърка в средата на терена и Гибсън пусна прецизен пас към връхлитащия Луис Антонио Валенсия. Останал сам срещу Нойер еквадорецът прати топката в далечния ъгъл - 1:0. Това бе гол №300 за Юнайтед в Шампионската лига. Единствено Барса (302) и Реал Мадрид (312) имат повече.

Шалке опита да отвърне веднага и Раул имаше половин положение, но от трудна ситуация стреля с глава слабо и Ван Дер Сар улови. После Хурадо опита нещо интересно, но центрирането му към Раул не бе точно. 

В 31-ата минута Юнайтед довърши и малките надежди на съперника. Рафаел хвърли тъч в наказателното поле, Нани остави за Валенсия, който бутна топката към Гибсън. Халфът стреля от движение и вратаря Мануел Нойер сбърка фатално. След като спаси отбора си от разгром в първия мач, този път немския страж изби топката неадекватно, тя срещна гредата и спря в мрежата - 2:0.

Шалке обаче като истински немски тим не се предаде и веднага отвърна на удара. В 35-ата минута Хурадо намали на 1:2. Смолинг сбърка при изнасянето на топката и тя стигна до Учида вдясно. Японецът центрира и след разбъркване Хурадо от воле замалко да скъса мрежата зад Ван Дер Сар. 

В ответната атака Юнайтед бе близо до трети гол. Нани пусна към Валенсия в наказателното поле и еквадореца остана сам срещу Нойер, след като финтира Ескюдеро. Вратарят на Шалке не успя да се намеси при удара на Валенсия, но от голлинията Хьоведес изчисти. Последва пряк-свободен удар за Шалке, при който Гибсън получи жълт картон, а после и Скоулс, заради неточно построяване на стената. Фарфан обаче не успя да използва този шанс.

На почивката Ралф Рангник направи първата си смяна. Той извади Баумйохан и пусна в игра Еду, който застана на върха на атаката. Раул се върна в полузащита. Шалке започна много добре второто полувреме, като владееше повече топката и атакуваше. Раул се промъкна в наказателното поле и остави удара на Фарфан, но топката срещна защитник и излезе в корнер. Последва бърза контра на Юнайтед при която Валенсия пробяга почти целия терен с топка в краката, но спечели само корнер. 

Юнайтед обаче остана опасен, когато тръгваше в атака. Нани изведе Бербатов в наказателното поле, а българина върна към Андерсон, който от отлична позиция потърси далечния ъгъл. Нойер обаче отново показа от онези чудеса, които правеше в първия мач и изби в корнер. Последва цетриране от ъглов удар и Бербатов с глава стреля в аут.

Шалке постепенно се умори и атаките на гостите станаха доста по-вяли. Юнайтед вкара гол, който бе отменен заради засада. Крис Смолинг се озова на празна врата след пас отдясно на Валенсия, но рефера отмени попадението. 

Ралф Рангник рискува и смени централният защитник Хьоведес с нападателя Клаас-Ян Хунтелаар. Само няколко минути след това все пак Червените дяволи стигнаха до трети гол. Вкара го Андерсон. Нани направи чудесен пробив отдясно и подаде към бразилеца, който при първия опит падна на земята, но бързо се изправи и със завъртане на 180 градуса заби топката под плонжа на Нойер - 3:1.

Рангник побърза да корегира нещата и пусна защитника Сарпай на мястото на Дракслер, но Шалке съвсем свали гарда и пусна още един гол. Отбеляза го отново Андерсон, като този път асистенцията бе на Бербатов. Българинът бе изведен отлично от Валенсия и не се полакоми да стреля, а намери на празна врата Андерсон, който покачи на 4:1.

Куриозното е, че досега в 127 мача за Юнайтед, Андерсон имаше общо 2 гола. А сега само за една вечер удвои сметката си.

Това бе и последният принос на Бербатов, който отстъпи мястото си на Майкъл Оуен в 77-ата минута. Шалке най-накрая направи нещо в атака, като Еду опита удар от дистанци, но след рикошет топката отиде в корнер. Резервата Хунтелаар успя да вкара на сънародника си Ван Дер Сар, но попадението бе отменено заради засада. Еду стреля мощно от разстояние и Ван Дер Сар успя само да избие. Притичалият Хунтелаар довкара, но повторенията потвърдиха правотата на лайнсмена, че има засада.

В последните минути Шалке отново имаше възможност. Еду стреля от дистанция, но топката мина покрай вратата. В добавеното време Майкъл Оуен имаше шанс и стреля добре, но Нойер изби топката в корнер. 

Манчестър Юнайтед се класира на втори финал в последните 3 години. В сблъсъка за трофея Червените дяволи ще срещнат Барселона на "Уембли". Това ще е повторение на финала от 2009 г., когато каталунците триумфираха 2:0 в Рим. Куриозното е, че и двата отбора вече са печелили КЕШ на "Уембли" (но на стария). През 1968 г. Юнайтед бие там Бенфика с 4:1, а през 1992 г. Барса надви там Сампдория с 1:0.

Сър Алекс Фъргюсън стана едва третия треньор извел отбора си до четири финала в турнира на Шампионите. Той триумфира през 1999 и 2008 и загуби през 2009. Другите двама треньори с подобно постижение са Мигел Муньос (1960, 62, 64 и 66) и Марчело Липи (1996, 97, 98, 2003).

МАНЧЕСТЪР ЮН - ШАЛКЕ 4:1

1:0 Валенсия 26
2:0 Гибсън 31
2:1 Хурадо 35
3:1 Андерсон 72
4:1 Андерсон 76

МАНЧЕСТЪР ЮН: Ван Дер Сар, Рафаел (60 Евра), Смолинг, Еванс, О'Шей, Валенсия, Гибсън, Андерсон, Скоулс (73 Флечър), Нани, Бербатов (77 Оуен)
ШАЛКЕ: Нойер, Учида, Хьоведес (70 Хунтелаар), Мецелдер, Ескюдеро, Пападопулос, Хурадо, Фарфан (75 Матип), Баумойохан (46 Еду), Дракслер, Раул

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар