понеделник, 13 юни 2011 г.

Гран при на Канада постави нови рекорди във Формула 1

Неделната Гран при на Канада предложи най-лудия старт за сезона във Формула 1 и ще влезе в историята на спорта с няколко подобрени рекорда.

Състезанието продължи цели 4.04:39.537 часа и официално беше обявено за най-дългото в световния шампионат. Досегашният рекорд се държеше от Гран при на Германия през 1954 г. на пистата "Нюрбургринг", което е продължило 3.45:45.800 часа.

Дългата продължителност се дължи на огромното 2-часово прекъсване след 25-ата обиколка заради провливния дъжд над пистата "Жил Вилньов".

Пилотът на "Макларън" Дженсън Бътън триумфира след шест спирания в бокса, два инцидента и наказание за минаване през питлейна, като излезе на първо място едва няколко завоя преди финала. Той стигна до финала със средна скорост 74.864 км/ч, или най-ниската в историята на Формула 1.

В неделя автомобилът за сигурност излиза пет пъти на пистата и води колоната цели 30 обиколки. Това е с 5 повече от досегашния рекорд на японската Гран при през 2007 г. на пистата "Фуджи".

Бътън стана първият пилот, който печели след шест спирания в бокса. Той прекара рекордните за победител общо 2:21 минути в питлейна, преди да изпревари Фетел в последната обиколка.

За последен път старт от Формула 1 е печелен във финалния тур в Гран при на Япония през 2005 г., когато Кими Райконен изпревари Джанкарло Фисикела.

Бътън стана и първият пилот след италианеца, който печели състезание, в което е бил лидер само във финалния тур. Фисикела направи това при успеха си в Бразилия през 2003 г. Преди тях двамата със същото постижение може да се похвали Нелсон Пикет, който преди 20 години изпреварва Найджъл Менсъл по същия начин в Канада.

Настоящият пилот на "Макларън" стана 32-ят състезател с десет победи в своята кариера. Така той се нарежда до Джеймс Хънт, Рони Питърсън, Джоди Шектър и Герхард Бергер във вечната ранглиста. В неделя англичанинът записа третия си успех с екипа, като и трите пъти триумфира на мокра писта.

Ако Фетел беше спечелил в неделя, той щеше да изравни постижението на Михаел Шумахер от шест победи и едно второ място за първите седем старта за годината. Независимо от това пилотът на "Ред бул" е бил лидер на колоната в 352 от общо 442 обиколки, което е 79.6% от цялата състезателна дистанция от началото на сезона. За сравнение съотборникът му Марк Уебър все още не е водел в някое от състезанията и е бил пред германеца в едва четири тура.

В Канада Фетел спечели шестия си полпозишън за сезона и общо 21-и в своята кариера. Само девет пилоти в историята имат повече от германеца. Ако той бъде най-бърз във всички квалификации до края на шампионата, ще се нареди на трето място във вечната ранглиста зад Шумахер и Аертон Сена. Тогава той ще има 33 и ще изпревари делящите третото място с по 32 Ален Прост и Найджъл Менсъл.

В Канада пилотът на "Ферари" Фернандо Алонсо потегли от първа редица за първи път след Гран при на Сингапур през септември, а отпадането му сложи край на серията от 12 състезания в зоната на точките.

Люис Хамилтън също не взе точки, но при него това стана за първи път от 10 старта насам. С отпадането на англичанина вече само Бътън и двамата пилоти на "Ред бул" са завършили всички състезания от началото на сезона.
В неделя пилотът на "Испания рейсинг" Витантонио Лиуци постигна най-добрия резултат за отбора във Формула 1 с 13-ата си позиция. Така отборът излезе на предпоследното 11-о място при конструкторите и изпревари "Върджин рейсинг".

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар