сряда, 28 декември 2011 г.

Алекс Фъргюсън е най-добрият треньор в света за 2011 г.

Специалистите определиха за най-добър треньор по футбол в света за отиващата си 2011 година шотландеца Алекс Фъргюсън, който на 31 декември ще навърши 70 години. Мениджърът на Манчестър юнайтед сър Алекс Фъргюсън заедно с бившия треньор на Ливърпул /Англия/ Боб Пейсли получи най-много точки във въведения от Мичиганския университет "бизнес-индекс на футбола".
Според данни на университетския професор Стефан Шимански от Мичиган, сър Алекс Фергюсън е постигнал най-добри резултати сред футболните треньори, като се отчита и бюджетът на техните клубове. Имало е и има по-талантливи откриватели на нови футболни звезди, а също така създатели на нови тактически схеми на терена, но сър Алекс е над всички, що се отнася до ръководството и мениджмънта на клуба, смята професор Шимански.
Сред професионалните секрети на шотландския треньор експертите отбелязват отъждествяването на Фъргюсън с Манчестър юнайтед. От наемен работник на прославения футболен клуб той става носител на неговите традиции. След като пристига в Манчестър юнайтед през 1968 година, той се опитва да научи и разбере ценностите на отбора, внимателно слуша старите служители и запалянковците, а едва след това се обявява за "Пазител на храма на червените дяволи".
Специалистите отбелязват умението на сър Алекс да диктува своята политика в клуба и да въздейства на играчите, в това число и маниера му да прави изказвания в непосредствена близост до футболистите, а провинилият се чувства дъха на разгневения Фергюсън.
Отбелязва се и способността на шотландеца да възприема интереси на различни групи в колектива, а също така да събира информация от всички възможни източници. Признава се и умението му да си признава грешките, без да допуска други хора да се възползват от неговите грешки. БТА

Източник actualno.com


Жени провалили Бундестима срещу България през 94-а

Жени затрили Германия срещу България на световното първенство в САЩ през 1994 година. В интервю за сп. "Кикер" тогавашният селекционер на Бундестима Берти Фогтс назова интересни причини за провала на своите при паметната победа на "лъвовете" с 2:1. Според него възпитаниците му били съсипани от женски интриги, предаде АСН

"Отборът ни беше много по-добър от този, който през 1990 година взе световната титла. Смятам, че в САЩ спокойно можехме да защитим трофея", обяви селекционерът на Казахстан, който в петък навършва 65 години. 

"Три жени на футболисти обаче развалиха всичко. Това, което се разигра в нашия лагер, беше направо невероятно", допълни специалистът. Фогтс обаче не назовава кои са въпросните дами, на които трябва да благодарим и какво точно се е случило. 

Специалистът води Бундестима между 1990 и 1996 г. Най-тежкото поражение на Германия под негово ръководство е именно загубата от златните момчета на Димитър Пенев в четвъртфиналите на САЩ 94. Какво ли би могъл да каже Фогтс за друга загуба на Бундестима по-малко от година след това?  На 7 юни 1995 г. на стадион "Васил Левски" в квалификационен мач за Х европейско първенство България печели с 3:2 след два гола на Стоичков от дузпи и един на Емил Костадинов.

Източник actualno.com


Футболист на годината на Gol.bg

Лео Меси бе определен за футболист номер 1 на 2011 година, в анкетата сред читателите на Gol.bg.




Глоба от 15 хил. долара заплашва Цветана Пиронкова заради "Хопман къп"

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова е заплашена с глоба от 15 000 щатски долара от Женската тенис асоциация, ако вземе участие в "Хопман къп".

WTA ще наложи санкции на всички елитни състезателки, които пропуснат първия турнир за сезона в Бризбейн.

Пиронкова ще направи своя дебют на "Хопман къп" с Григор Димитров на смесени двойки. Двамата вече са в Австралия, а първият им мач срещу представителите на Чехия е на 2 януари от 3.30 часа и ще бъде предаван по БНТ 1.

"Очаквам с нетърпение турнира "Хопман къп", тъй като досега не съм участвала в него. Освен това никога не съм играла на смесени двойки. С Григор не сме играли заедно, но се познаваме добре. За мен ще бъде предизвикателство и се надявам да се представим добре", заяви българката в средата на декември.

За разлика от предвидената глоба на Пиронкова, тези на първите две тенисистки в световната ранглиста са в пъти по-големи. Ако пропуснат турнира в Бризбейн, Каролин Вознячки и Петра Квитова ще бъдат наказани със 100 хил. долара, докато номер 5 в света На Ли ще понесе глоба от 75 хил. долара.

Тенисистките между 20 и 50-а позиция в ранглистата ще бъдат санкционирани с по 15 000 долара. Очаква се всички глоби на спортистките да бъдат поети от Международната федерация по тенис (ITF), която организира "Хопман къп".

Източник dnevnik.bg


понеделник, 26 декември 2011 г.

Фулъм отказа Челси от борбата за титлата

Челси и Фулъм завършиха 1:1 в мач от 18-тия кръг на английската Висша лига, който се игра на стадион „Стамфорд бридж” в Лондон.

Домакините откриха в началото на второто полувреме чрез Хуан Мата, а десет минути след това Клинт Демпси изравни резултата.

След равенството Челси остана на четвърта позиция в таблицата, с актив от 34 точки (на 10 точки от лидера Манчестър Сити, който има и мач по-малко), а Фулъм е 13-ти с 19 пункта в актива си.

Двубоят започна с първоначален натиск на домакините, които обаче бяха умело неутрализирани от добрата постройка на „котиджърс”.

Противно на очакванията, първият удар в срещата бе отправен към Петер Чех, който трябваше да се намеси след коварния шут с левачката на изключително активния в началото Клинт Демпси, който си заработи и жълт картон след само шест минути игра.

Момчетата на мениджъра Мартин Йол играеха без никакво напрежение и показаха огромно самочувствие на терена на своя градски съперник.

След точно четвърт час игра Фулъм профука невероятна възможност да полее със студен душ своите домакини.  

По десния фланг Муса Дембеле развинти Джон Тери, който дори загуби равновесия и падна от поредицата финтове на своя съперник. След това Дембеле чукна към Стивън Кели, който сложи топката на главата на Орландо Са, но той прати кълбото високо над вратата на „сините” от близо седем метра, останал сам срещу Чех.

В следващата минута Челси отговори подобаващо.  Първо Хуан Мата подаде прекрасно към Фернандо Торес, който си спря майсторски на гърди и от воле с десния крак нанесе удар, който бе спасен от Стокдейл.

Само секунди след това Даниел Стъридж изстреля истински снаряд, който профуча в близост до вратата на гостуващия състав. Последва и неясен пас на Торес, който приличаше повече на разочароващ удар. Не се стигна до никаква опасност, но секторът с ултрасите на Фулъм изригна с иронични възгласи към Хлапето.

В средата на първата част отново Дембеле се отличи с невероятните си технчески умения, след като звездата на Фулъм първо развинти Ромеу, а след това отправи опасен удар с левия крак, който премина на метър и половина от лявата греда на Петер Чех. 

Интересното е, че само в рамките на десетина минути финтовете на Дембеле „събориха” на земята както Джон Тери, така и Ориол Ромеу, които не разбраха какво се случва, останали лице в лице срещу намиращия се в страхотна спортна форма Муса Дембеле.

След половин час игра Ромеу опита късмета си, стреляйки от близо 20 метра с левия крак, но кълбото прелетя високо над вратата на Фулъм.

Минута преди края на първото полувреме далечен шут на включилия се в предни позиции бранител Давид Луис не затрудни Дейвид Стокдейл, който внимаваше и улови кълбото.

Началото на втората част бе перфектно за Челси –  в 47-та минута Фернандо Торес си спря много добре топката и я предостави на Хуан Мата, който стреля точно с левия крак от границата на наказателното поле, опъвайки мрежата зад капитулиралия Стокдейл.

В 56-тата минута Фулъм отвърна на удара и изравни резултата чрез Клинт Демпси, който се възползва от пробива на Брайън Руис отдясно и от близо три метра добута топката във вратата на домакините, изпреварвайки бранителите на съперника.

Десетина минути след това Даниел Стъридж отправи техничен удар с левия крак, който бе спасен от вратаря на гостите, а след това Малуда опита прекрасен удар с петичка, също отразен от Стокдейл.

Четвърт час преди края влезлият като резерва Дидие Дрогба опита шут, който бе отразен. Минути след това Мейрелеш се завъртя и стреля светкавично, но не намери целта. Три минути преди края отново Мейрелеш можеше да отбележи, но ударът му с глава бе отразен.

В 90-тата минута Стокдейл спаси своите, когато отрази шута на Флоран Малуда. След това добавка на Мата също не успя да превземе крепостта на гостите в последните минути.

В 92-та минута далечен удар на Дидие Дрогба от пряк свободен удар затрудни Стокдейл, но вратарят на Фулъм изби в корнер.


Челси – Фулъм  1:1

1:0  Хуан Мата – 47’

1:1  Клинт Демпси – 56’


Челси:  Чех, Луис, Тери, Коул, Босингва (Ферейра – 81’), Ромеу, Мейрелеш, Лампард (Малуда – 62’), Мата, Стъридж (Дрогба – 70’), Торес

Фулъм:  Стокдейл, Хангеланд, Сендерос, Кели, Рийзе, Мърфи, Фрай, Демпси, Дембеле, Руиз, Са (Касами – 83’)

Източник gol.bg


Лионел Меси: Мечтая за титла с Аржентина

Звездата на Барселона Лионел Меси
Звездата на Барселона Лионел Меси призна, че мечтае за титла с националния отбор на Аржентина. 



Бербатов се вихри и бележи, Юнайтед гази Уигън

Димитър Бербатов играе страхотно във втория си мач като титуляр през сезона за Манчестър Юнайтед във Висшата лига. Българинът започна като титуляр и успя да се разпише още през първата част срещу гостуващия Уигън. Освен с гола, Бербо се отличи с още няколко страхотни отигравания.
Юнайтед пък е безпощаден и води с 2:0. Освен това, Конъм от тима на гостите бе малко спорно изгонен, което допълнително прави задачата на Уигън почти непосилна.
Бербатов започна доста активно двубоя и още в 1-ата минута се пребори добре за една топка и спечели опасен фаул за своя тим пред вратата на съперника, но след него не последва нищо опасно. В 5-ата минута хубав пробив на Валенсия доведе до центриране към Бербатов, но българинът от трудна позиция не успя да стреля с глава.
В 8-ата минута обаче Юнайтед все пак поведе в резултата. Гигс подаде към Патрис Евра отляво, а защитникът направи страхотен пробив, след което пусна към Парк Джи-Сунг. Кореецът бе оставен непокрит и с плътен удар донесе преднина на тима си - 1:0.
Гостите отговориха с няколко опасни атаки. При една от тях Самън бе оставен съвсем непокрит, но за щастие на Юнайтед той остана под топката.
В 15-ата минута отново Бербатов попадна в центъра на вниманието. Той получи хубав пас от Гигс, след което се опита с едно докосване да подаде към Чичарито, но пасът бе пресечен. 60 секунди по-късно Чичарито бе съборен в наказателното поле, но дузпа не последва.
В следващите минути играта се поизравни, но без кой знае какви положения пред двете врати. Все пак, Юнайтед можеше да вкара втори гол в 27-ата минута. Тогава първо Бербо се пребори отлично отново за един фаул малко пред дъгата на наказателното поле. Оттам Нани стреля на около метър встрани.
Шест минути по-късно Бербатов отново имаше шанс. Българският нападател финтира леко Алкараз и стреля, но покрай вратата.
В 39-ата минута дойде и една от най-спорните ситуации в мача. Конър Самън бе изгонен с директен червен картон, след като подпря Майкъл Карик. Фил Дауд вдигна червен картон за удар с лакът, какъвто в действителност нямаше.
В 41-ата минута Димитър Бербатов успя да вкара за Манчестър Юнайтед. Дарън Гибсън центрира в наказателното поле, като първо Чичарито се размина. Там я попадна в Бербатов, като българинът отлично го финтира с тяло, след което прати топката в мрежата на Ал-Хабси - 2:0.
При този резултат завърши и първото полувреме.
ВИЖТЕ СЪСТАВИТЕ
МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕДЛиндегаард, Валенсия, Карик, Еванс, Евра, Гибсън, Гигс, Парк, Нани, Ернандес, Бербатов
УИГЪН
Ал Хабси, Стам, Алкараз, Коулдуел, Фигероа, Диаме, МакКарти, Джоунс, Моузес, Гомес, Родалега

Източник news.bg


събота, 24 декември 2011 г.

Христо Стоичков е новият треньор на Литекс

Христо Стоичков е новият треньор на Литекс
Френският футболист на "Литекс" Максим Жос даде знак, че Христо Стоичков ще е новият треньор на отбора. Защитникът призна пред "Юнион", че все още не познава лично бившия български селекционер.



Футболист №1: Милан е моята мечта

Футболист №1: Милан е моята мечта
Футболист №1 на България Николай Михайлов мечтае да премине в Милан. Днес стражът на националния отбор и Твенте по-рано бе обявен за най-добър за изтичaщaта година на специална церемония в комплекса Царско село.



сряда, 21 декември 2011 г.

Лошо! Костадин Стоянов изгоря и с втората проба

Защитникът на ЦСКА Костадин Стоянов със сигурност ще трябва да забрави за футбола за известно време.



Шок за Ливърпул - наказаха Луис Суарес за 8 мача

Английският гранд Ливърпул получи изключително тежък удар, след като голямата звезда на клуба Луис Суарес получи наказание от 8 мача от английската футболна асоциация, гръмна "Скай Спортс".

Освен това уругвайският национал ще трябва да плати глоба в размер на 40 хиляди паунда, която в случая обаче е най-малкият проблем.

Суарес бе признат за виновен в неправомерно поведение, след като бранителят на Манчестър Юнайтед Патрис Евра го обвини в расистки обиди към него. Това стана по време на сблъсъка между двата тима, който се състоя на 15-и октомври.

"Червените" имат право да обжалват наказанието на нападателя, което се очаква със сигурност да стане.

Очаква се в близките дни "мърсисайдци" да получат от ФА точните причини нападателят да бъде наказан за осем мача.

Определено тази новина е истински кошмар за Ливърпул и за всички фенове на клуба, тъй като Суарес безспорно е най-важният футболист на отбора в момента.

Тепърва се очаква да се види как от клуба ще коментират наказанието на Суарес, но със сигурност Далглиш ще бъде бесен от случилото се.

Донякъде утешително за Ливърпул е, че наказанието на Суарес няма да бъде задействано веднага и той ще може да играе срещу Уигън. Едва след преразглеждането на обжалването на Ливърпул и след обявяването на окончателното наказание ще бъде задействана забраната на футболиста да не играе.

Източник dnes.bg


неделя, 18 декември 2011 г.

Връщат Ман. Юнайтед в Шампионската лига?

Манчестър Юнайтед може да играе срещу Байерн на осминафиналите в Шампионската лига. Сензационната новина бе съобщена от английските медии. Това ще се случи само ако ФИФА наложи наказание на швейцарската федариця и извади Базел от евротурнирите.
ФИФА заплаши да накаже швейцарската федерация. Причината е казуса Сион. Клубът първо бе изхвърлен от Лига Европа за сметка на Селтик, след това бе реабилитиран и върнат в евротурнирите.
Сион бе наказан заради регистрацията на 6 футболисти привлечени по време на забрана за трансфери наложена върху клуба преди година. Сега от ФИФА искат швейцарската федерация да наложи наказание на Сион за регистрираните неправомерно 6 футболисти. От ФИФА са дали срок до 14 януари.
Ако до тогава не е факт наказанието, швейцарците ще получат санкция от ФИФА и Базел няма да може да участва в осминафиналите на Шампионската лига.
Това може да означава, че Манчестър Юнайтед ще заеме мястото на Базел в елиминациите. Червените дяволи отпаднаха в групата с Базел, Бефника и Оцелул. Юнайтед остана трети след португалците и швейцарците.
Ако англичаните бъдат реабилитирани и върнати в турнира ще трябва да играят с Байерн на осминафиналите. Жребият вече отреди Базел да се срещне с баварците.
Червените дяволи пък вече участваха в жребия за Лига Европа и се паднаха с Аякс. "Ако срока до 14 януари не бъде спазен швейцарската федерация автоматично ще бъде наказана от този момент", заявиха от ФИФА.
Сион бе изхвърлен от Лига Европа тази година заради използването на нелегитимни футболисти срещу Селтик. До момента обаче няма наказание от местната федерация.
"Убеден съм, че ще играем срещу Байерн. Но също така приемам този казус много сериозно", заяви вицепрезидентът на Базел Бернхард Хюслер.
От Юнайтед не са големи оптимисти: "Чакаме и задържаме дъха си. Мислим, че този проблем ще бъде разрешен и няма да се стигне до такива рокади", заяви източник от клуба.

Източник dnes.bg


За втори пореден сезон: Севиля - Реал 2:6

С хеттрик на Кристияно Роналдо Реал Мадрид разгроми Севиля с 6:2 на стадион "Санчес Писхуан", в мач от 16-я кръг на испанската Примера Дивисион.

Интересното е, че за втора поредна година "Белия Балет" успява да спечели с точно този резултат като гост на Севиля. Миналия сезон отново Роналдо бе кошмарът на севилци, като вкара 4 гола.

Тази вечер португалецът откри резултата в началото на мача след страхотна асистенция на Анхел ди Мария. След това Ди Мария асистира и за втория гол на Кайехон. Към края на полувремето Роналдо направи резултата класически със страхотна тупалка от 25 метра.

Точно преди почивката обаче Реал остана с човек по-малко заради пресилен втори жълт картон на Пепе. 

В средата на второто полувреме Анхел ди Мария ознаменува добрата си игра с гол, но само три минути по-късно Хесус Навас намали на 1:4.

Петнайсет минути преди края и Севиля остана с човек по-малко, заради също толкова пресилен директен червен картон на Дел Морал.

Пет минути преди края Роналдо оформи своя хеттрик от дузпа, спечелена от Карим Бензема. В 89-та минута резервата Алтънтоп вкара шестия гол за Реал, а в допълнителното време Негредо оформи крайното 2:6.

С това Реал отново възстанови преднината си от  3 точки пред Барселона и ще посрещне Нова Година еднолично на върха.

Източник dnes.bg


петък, 16 декември 2011 г.

Англия срещу Италия на осминафиналите в Шампионската Лига

Жребият за осминафиналите на Шампионската Лига определи два сблъсъка между английски и италиански отбори.
Жребият за осминафиналите на Шампионската Лига определи два сблъсъка между английски и италиански отбори.



"Левски" увеличава бюджета си до 11 млн. лева, очаква по 3 млн. лева от руската ВТБ

"Левски" увеличава бюджета си до 11 млн. лева, очаква по 3 млн. лева от руската ВТБ
Бюджетът на "Левски" ще се увеличи с 1 млн. лева, за да стане около 11 милиона, стана ясно на общото събрание на клуба.



"Реал" срещу "Милан" е най-очакваното дерби преди жребия в Шампионската лига

Сблъсъкът между двата най-титулувани отбора в историята на Шампионската лига - "Реал" (Мадрид) и "Милан", е най-очакваният мач преди жребия за осминафиналите в тазгодишното издание на турнира.

Евентуален двубой между тях ще събере на едно място 16 трофея от надпреварата, като мадридчани са печелили турнира рекордните девет пъти, а италианците са с две отличия по-малко.

"Реал" спечели убедително своята група D, след като записа шест победи от шестте мача с "Лион", "Аякс" и "Динамо" (Загреб). Отборът на Жозе Моуриньо вкара 19 гола в тях и допусна само два.

"Милан" зае второ място в група Н, където отстъпи единствено на настоящия европейски шампион "Барселона". Въпреки това "росонерите" изиграха два силни двубоя с "каталунците", като завършиха 2:2 на "Камп ноу" и загубиха с 2:3 като домакин.

Именно "Милан" е най-нежеланият съперник от втората урна, в която попадат завършилите на второ място в предварителните групи.

Жребият за осминафиналите ще бъде дирижиран, което означава, че два отбора от една и съща държава и от една и съща предварителна група не могат да се срещнат.

С интерес се очаква и евентуален сблъсък между "Милан" и друг от фаворитите в турнира - четирикратният шампион "Байерн" (Мюнхен).

Сред нежеланите съперници от втората урна е и италианският "Наполи", който завърши втори в група А, като отстъпи единствено на германския отбор и изхвърли от турнира лидера в английската Висша лига "Манчестър сити".

Най-предпочитаното име сред отборите от първа урна без съмнение е "Апоел" (Никозия). Кипърският шампион е изненадата на турнира до момента, след като завърши първи в група със "Зенит", "Порто" и "Шахтьор" (Донецк).

"Бенфика" също попада в графата на "желаните" съперници. Португалците завършиха на първо място в група С. От нея изненадващо отпадна смятаният за сигурен победител "Манчестър юнайтед", който загуби с 1:2 от "Базел" в директен сблъсък за втората позиция.

Жребият за осминафиналите ще бъде теглен днес от 13,00 часа българско време и ще бъде предаван пряко по "Евроспорт". Първите срещи ще се играят на 14, 15, 21 и 22 февруари, като в тях ще са домакини непоставените отбори. Реваншите са на 6, 7, 13 и 14 март.

Разпределение на урните:

Поставени отбори:
"Байерн"
"Интер"
"Бенфика"
"Реал" (Мадрид)
"Челси"
"Арсенал"
"Апоел"
"Барселона"

Непоставени отбори:
"Наполи"
ЦСКА (Москва)
"Базел"
"Лион"
"Байер" (Леверкузен)
"Марсилия"
"Зенит"
"Милан"























Източник dnevnik.bg


четвъртък, 15 декември 2011 г.

Бербатов и още петима българи ще играят в Лига Европа през пролетта

Шестима български футболисти и отборите им си осигуриха място на 1/16-финалите на Лига Европа. Най-интересно изглежда положението на Димитър Бербатов, който за първи път може да играе в надпреварата, откакто премина в "Манчестър юнайтед".

Внимание заслужава друг нападател - Цветан Генков. Той отбеляза много важен гол за победата на "Висла" с 2:1 над "Твенте". Спечелените три точки изпратиха поляците в следващата фаза. Холандците, където се състезава вратарят Николай Михайлов, вече се бяха класирали за първия кръг на преките елиминации.

Защитникът Валентин Илиев и "Стяуа" също успяха да постигнат обрат в групата си в последния кръг. Румънците победиха с 3:1 АЕК (Ларнака) и изпревариха "Макаби" (Хайфа), загубил с 0:3 от "Шалке".

Другите двама българи, които през пролетта ще играят в Лига Европа, са Валери Божинов и Станислав Манолев. Нападателят вкара за "Спортинг" в предишния кръг. Той получи възможност да участва като титуляр в последните два мача благодарение на ранното класиране на "лисабонските лъвове". ПСВ на Манолев също отдавна заслужи правото си да бъде сред отборите в следващата фаза.

С интерес се очаква представянето на "Юнайтед" в турнира. Английският шампион остана едва трети в групата си в Шампионската лига и за първи път ще играе в турнира, наследник на Купата на УЕФА. Любопитно е с каква нагласа мениджърът сър Алекс Фъргюсън ще се включи в надпреварата и дали няма да предпочете отборът му да се съсредоточи върху спора за титлата във Висшата лига.

Както във всеки от последните трансферни прозорци, Бербатов отново е обект на слухове, които го изпращат в други клубове. Фъргюсън определи българския нападател за изключителен и каза преди месец, че той ще подпише нов договор за още една година.


Отборите, които се класираха на 1/16-финалите в Лига Европа
група A: ПАОК Солун (Гърция)
група B: Стандард Лиеж (Белгия), Хановер (Германия)
група C: ПСВ Айндховен (Холандия), Легия Варшава (Полша)
група D: Спортинг Лисабон (Португалия), Лацио (Италия)
група E: Бешикташ (Турция), Стоук Сити (Англия)
група F: Атлетик Билбао (Испания), Залцбург (Австрия)
група G: Металист Харков (Украйна)
група H: Брага (Португалия)
група I: Атлетико Мадрид (Испания)
група J: Шалке (Германия), Стяуа (Румъния)
група K: Твенте (Холандия), Висла Краков (Полша)
група L: Андерлехт (Белгия), Локомотив Москва (Русия)
* последните четири отбора ще бъдат определени след мачовете в четвъртък
Към 24-те отбора ще се присъединят и осемте трети в групите на Шампионската лига: Манчестър сити (Англия), Трабзонспор (Турция), Манчестър юнайтед (Англия), Аякс (Холандия), Валенсия (Испания), Олимпиакос (Гърция), Порто (Португалия), Виктория Пилзен (Чехия)

Източник dnevnik.bg


"Барселона" тръгва към 13-ата титла в ерата "Гуардиола"

Европейският шампион "Барселона" започва пътя си към впечатляващата 13-а титла под ръководството на Хосеп Гуардиола. Откакто застана начело на отбора през май 2008 г. той изведе състава до всички възможни купи, в турнирите, в които се състезава.

Поредната цел е отличието от световното клубно първенство. "Барселона" се изправя срещу катарския "Ал Сад". Испанският шампион има да направи само две стъпки, за да вдигне купата. Ако преодолее азиатците на полуфинала, съставът на Гуардиола ще играе със "Сантош" в спора за титлата. Бразилците победиха с 3:1 представителя на домакините "Кашива рейсол".

Гуардиола обясни, че най-голямото му желание е да спечели световното клубно първенство. Според него задачата не е никак лесна заради спецификата на подготовката за турнира.

"Да играем тук е много, много трудно. Трябва да си заслужим класирането на финала", каза Гуардиола. С 12-те си спечелени отличия за "Барселона" като треньор той изпревари предводителя на известния "дрийм тийм" от началото на 90-те години Йохан Кройф. Последната засега купа на каталунците е от мача с "Порто" (2:0) за Суперкупата на Европа.

"За разлика от другите отбори, ние сме тук от скоро. Има футболисти, които се будят в 3-4 през нощта. Да видим дали съзнанието може да контролира съня и дали ще направим добър мач", заяви Гуардиола. Уругвайският му колега Хорхе Фосати се пошегува, че ще се помоли каталунците да заспят на терена.

Той изведе "Барселона" на върха през 2009 г. Шампионът ще получи 3.8 млн. евро, а вторият ще вземе 3.1 млн. евро.

Букмейкърът Sportingbet очаквано опрделя испанците като фаворит за титлата с коефициент 1.20. Еветуалният триумф на "Сантош" е оценен с 4.333, а на "Ал Сад" - с 51.00.

Източник dnevnik.bg


неделя, 11 декември 2011 г.

Моуриньо: Биха ни просто с късмет

Късметът е бил основната причина Реал Мадрид да загуби вчерашното дерби от Барселона, обяви треньорът Жозе Моуриньо. 




Барса пак удари Реал и върна интригата в Примера

Барса пак удари Реал и върна интригата в Примера
Барселона спечели за пореден път прекия двубой с Реал Мадрид в Ел Класико, след като обърна столичани с 3:1 насред "Сантяго Бернабеу".