неделя, 1 март 2015 г.

Как Бербатов зариби богаташите по футбола

"Монако" е уникален футболен клуб от място, каквото няма никъде другаде на земята.
"Монако" е уникален футболен клуб от място, каквото няма никъде другаде на земята. Всеки трети жител на Монте Карло (б.р. 37 831 население) е милионер, пише в коментар Бен Смит от Би Би Си.

Освен това там има и повече милиардери от всяко друго място на планетата. Апартамент в кулата "Тур Одеон" - най-високата сграда в града, струва 400 млн. паунда, а бутилка шампанско около 330 000.


Именно тук супербогатите идват, за да живеят, без да плащат данъци. Тук има 2500 часа слънце на година и животът (б.а. средно до 90 години) е най-продължителният на земята. Стереотипът е следният: казина, хайвер, бързи коли и какафония от звуци на вертолети, които заобикалят безкрайните линии за суперяхти.

Тази седмица обаче хората в Монте Карло говорят само за футбол. По-точно само за един мач - успеха с 3:1 над "Арсенал" в Лондон в Шампионската лига. И фактът, че Арсен Венгер бе треньор на "Монако" между 1987 и 1994 г., само придава допълнителен блясък.

Първа страница влиятелното списание "Монако Ебдо" излезе със заглавие "Le Match" (б.р. от фр. "Мачът") и задава въпроса: "peuvent-ils le faire?" (б.р. от фр. "Могат ли да го направят?").

Отговорът се крие в планините, над спиращия дъха Лазурен бряг. Тренировъчната база на "Монако" - "Ла Турби", е, както всичко останало тук, уникална. На нея пък Димитър Бербатов, Рикардо Карвальо и Жоао Моутиньо са лицата, които се открояват.

По това време миналата година Радамел Фалкао и Хамес Родригес също бяха тук. Те напуснаха клуба със съгласието на шефа Дмитрий Роболовльов.

Така той възстанови малко финансовия баланс на клуба и махна погледите на УЕФА към отбора за нарушаване на феърплейя. Руският милиардер взе "Монако" през 2011 г. от дъното на френската Лига 2 го върна обратно по върховете на футбола в страната.

"Без парите със сигурност нямаше да стигнем до второто място в първенството и участието в Шампионската лига", каза дясната ръка на Риболовльов и шеф на "Монако" Вадим Василиев.

Клубът обаче винаги е имал проблем с напълването на стадион "Луи II". Капацитетът му е 18 000, почти половината от населението на града. Този сезон средната посещаемост е под 8000.

Хората познават Монте Карло повече заради Формула 1 или кралските особи. "За момента футболът не е толкова популярен. Ние искаме да променим това", обяснява Василиев. И може би е прав, защото аристократите обичат скъпите спортове... рядко футбола.

Но ето я и звездата, която трябва да направи промяната, да "зариби" богаташите по футбола. Бербатов се разхожда по тренировъчното игрище, както само той може.

Изостава от съотборниците си с тичането, езикът на тялото му крещи, че предпочита само да върви. Но когато попитахме бившия защитник на "Челси" и "Реал" М Рикардо Карвальо за Бербатов, той се усмихна:

"Той не говори много с отбора. Бербатов не говори френски, затова най-често си приказва с мен и Жоао Моутиньо. Обича да се смее с нас, но пък от друга страна, той е много тих. Но на терена той говори много, има необходимия респект от всички, за да може да си позволи да каже на някого нещо", разказва португалецът.

Бербатов отделя време и за феновете. Много често той спира лъскавата си британска спортна кола на бариерата на излизане от тренировъчната база. Тогава той раздава автографи и разписва "бяло-червените" фланелки на децата.

Две малки момчета го молят за снимка. Бербатов остава усмихнат, проницателния му поглед се вижда трудно през скъпите слънчеви очила, а момчетата нервно настройват камерата към звездата.

Понякога е досадно и усмивката ти изчезва, докато чакаш, но той е твърд. Момчетата му изкрещяват: "Мерси, Димитър", а колата му изръмжава надолу по склона. Това е държание на един милионер. За него в Монако има всичко. Бързи коли, хубаво време, страхотни плажове.

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар