сряда, 3 април 2013 г.

Байерн Мюнхен със заслужена победа над Ювентус

Баварците удариха Ювентус с 2:0, Алаба и Мюлер бележат

Баварците удариха Ювентус с 2:0, Алаба и Мюлер бележат
Байерн Мюнхен победи Ювентус напълно заслужено с 2:0 в първа четвъртфинална среща на Шампионската лига, която се игра на стадион "Алианц Арена" пред 68 000 зрители.


Домакините откриха резултата още "от съблекалнята" - броени секунди след началния съдийски сигнал Давид Алаба разстреля Джанлуиджи Буфон с изненадващ фалцов изстрел от голяма дистанция.

В средата на второто полувреме баварците увенчаха силната си игра с второ попадение. Робен разтегли към Луис Густаво, който отправи страхотен снаряд от двайсетина метра. Буфон реагира, но топката се озова в краката на Манджукич, който асистира на Томас Мюлер.

До края на редовното време германците бяха по-добрият отбор, но не успяха да направят разликата класическа. Под всякаква критика бе съдийството на Марк Клатънбърг, който допусна куп грешки.

Това бе първо поражение за Ювентус в тазгодишното издание на Шампионската лига. Статистиката в края на срещата отчете 21:7 изстрела в полза на баварците, които имат удобна преднина преди реванша, който е идната седмица.


Двубоят започна по фантастичен начин за момчетата на Юп Хайнкес, които откриха резултата в 26-тата секунда. Андреа Пирло сбърка при опит за извеждащо подаване и подари кълбото на Бастиан Швайнщайгер. Той разтегли към Давид Алаба, който стреля силно с левия крак от 23 метра. Топката първо тупна на терена, изненада Джиджи Буфон и след това влетя в долния му ляв ъгъл.

Гостите реагираха като ужилени и набързо стигнаха до своя първи ъглов удар, който не доведе до нищо сериозно пред вратата, пазена от Мануел Нойер. Постепенно домакините отстъпиха инициативата и играта се водеше предимно в тяхната половина. Италианците оказваха сериозна преса и бяха видимо по-активният отбор.

При една от редките си атаки мюнхенци стигнаха до наказателното поле на опонента си, но комбинацията между Франк Рибери и Томас Мюлер не се получи. На отсрещната врата Андреа Пирло изпрати топовен снаряд от пряк свободен удар, но Нойер прецени профучалата на половин метър над напречната греда топка и я остави да излезе в аут.

Само няколко секунди след това "старата госпожа" спретна нова образцова атака, при която защитата на домакините бе неориентирана. Артуро Видал получи в центъра, финтира съперник и стреля силно с левачката, но кълбото прелетя на метър от страничната греда.

Четвърт час след началото на двубоя главоболията пред баварците продължаваха. Макар да имаха крехка преднина, те губеха категорично здравата битка в средата на терена, в която се създаваше илюзия, че гостите играят с човек повече. За капак Тони Кроос разтегна мускул и трябваше рано-рано да бъде заменен от Ариен Робен.

Влизането на холандеца раздвижи атаката на Байерн. Франк Рибери центрира остро по земя отдясно, след това защитата на торинци загуби топката, която попадна на левия крак на Робен. Той шутира мощно от въздуха, но право в тялото на Джанлуиджи Буфон, който спаси сигурен гол.

В половината на гостите Марио Манджукич се пребори за спорна топка с Андреа Бардзали и изведе Франк Рибери отляво. Французинът спринтира и би на педя покрай гредата, а малко след това Данте нанесе неточен удар с глава след центриране от корнер.

Постепенно футболистите в червени фланелки напипаха верния ритъм и взеха инициативата. В наказателното поле на Юве имаше спорна ситуация, при която Киелини хвана с ръце Даниел ван Буйтен, но реферът Марк Клатънбърг реши да не отсъжда пресилена дузпа.

В средата на първата част Артуро Видал спря непозволено Франк Рибери, но Бастиан Швайнщайгер стреля на метър над вратата от прекия свободен удар.

Близо половин час след началото на срещата се стигна до най-големия пропуск в срещата до този момент. Томас Мюлер открадна топката от "клещите" на двама съперникови футболисти и проби по дясното крило, след което чукна назад към Ариен Робен. Той стреля от движение, но не успя да уцели вратата. След това същото стори с глава Марио Манджукич.

Франк Рибери не спираше да тормози защитата на противника отляво, като при поредното подаване на французина Джорджо Киелини изблъска с ръце Марио Манджукич в пеналта и главният съдия допусна първата си сериозна грешка в мача, давайки знак играта да продължи.

Малко след това Швайнщайгер стреля силно над вратата, след късо изпълнение на корнер. Странните съдийски решения продължаваха - Видал буквално се качи на гърба на Швайнщайгер, за да свали към свой съотборник с глава, но Клатънбърг отново не наду свирката, а малко след това показа пресилен жълт картон на Манджукич.

В самия край на първата част Леонардо Бонучи стреля с глава на близката греда, засичайки центрирането на Андреа Пирло от ъглов удар. Изстрелите към двете врати бяха 10:3 в полза на домакините, които владееха кълбото в 52% от времето. Гостите нямаха нито един точен удар.

След почивката момчетата на Юп Хайнкес сътвориха бърза контраатака отдясно, при която Марио Манджукич шутира от трудна позиция в близкия ъгъл, но Буфон успя да парира. После Давид Алаба стреля в долния десен ъгъл от пряк свободен удар, но отново стражът на гостуващия тим отрази снаряда към вратата си.

Получилият заслужен жълт картон Киелини продължи с борческите си прийоми, "яхвайки" Марио Манджукич с помощта на лактите си. Хърватинът се строполи на земята, изпитвайки болка, но английският рефер отново замълча. След чиста намеса на Лам срещу Матри обаче, бе маркирано нарушение.

В 63-тата минута Байерн очаквано и напълно заслужено удвои преднината си. Луис Густаво получи пас от Ариен Робен и шутира от двайсетина метра - Буфон не реагира добре, избивайки право в краката на Манджукич. Той подаде към Томас Мюлер, който реализира на празна врата.

Антонио Конте реагира светкавично, пускайки на терена Себастиан Джовинко и Мирко Вучинич, които замениха Алесандро Матри и Фабио Куалярела. Джовинко намери Лихтщайнер отдясно и в рамките на няколко секунди Артуро Видал отправи два силни изстрела, но Мануел Нойер спаси.

На отсрещната врата Франк Рибери шутира към вратата на гостите, но Буфон боксира спокойно. В половината на гостите Киелини продължаваше да използва непозволени начини за спиране на Манджукич, останали незабелязани от рефера.

Четвърт час преди края на редовното време Томас Мюйлер се изкуши да завърши атака на своите от дистанция, но шутира разочароващо. Швайнщайгер центрира остро от пряк свободен удар, но вратарят на гостите се намеси сигурно.

В 83-тата минута Франк Рибери настъпи Видал изключително опасно. Потенциалният директен червен картон на французина обаче не направи никакво впечатление на Клатънбърг, който допусна поредната си фрапираща грешка в срещата.

В последната минута на редовното време Джиджи Буфон спаси удара на Томас Мюлер от движение, а после германецът не успя да добута топката в мрежата при добавката.


Байерн Мюнхен - Ювентус 2:0

1:0 Давид Алаба - 1'

2:0 Томас Мюлер - 63'


Байерн Мюнхен: Нойер, Данте, ван Буйтен, Алаба, Лам, Густаво, Швайнщайгер, Кроос (Робен - 16'), Рибери (Шакири - 91'), Мюлер, Манджукич (Гомес - 90')

Ювентус: Буфон, Бонучи, Бардзали, Киелини, Видал, Пирло, Маркизио, Лихтщайнер, Пелузо (Погба - 75'), Куалярела (Джовинко - 65'), Матри (Вучинич - 65')

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар