понеделник, 19 май 2014 г.

Десетте най-велики гола на Световните първенства

Насладете се на майсторството на виртуозите в играта

Десетте най-велики гола на Световните първенства
Царят Футбол
Дните до старта на Световното първенство по футбол в Бразилия остават все по-малко, а заедно стова феновете по целия свят – все по-нетърпеливи.

За да подгреем преди най-голямото футболно събитие за годината, Dnes.bg събра за вас десетте най-велики и запомнящи се голове на световните финали. Държим да отбележим, че тук не става въпрос само за красиви попадения, а и за голове в решаващи моменти, които са се запечатали в съзнанието на поколения фенове на футбола.

№10 – Майкъл Оуен. Мач: Англия – Аржентина, 1/8 финал на Мондиал 1998.


Един от най-красивите голове на английския национален отбор. 18-годишният тогава младок пое топката, премина през двама бранители на Аржентина и хладнокръвно вкара топката под погледа на вратаря Карлос Роа. Въпреки страхотния гол Англия отпадна от Аржентина след изпълнение на дузпи.

№9 – Фабио Гросо. Мач: Италия – Германия, ½ финал Мондиал 2006


Полуфиналът между Германия и Италия на световното първенство през 2006 година без съмнение е един от най-запомнящите се в последните години. Голът на бранителя Фабио Гросо разби на пух и прах мечтите на Бундестима, че ще играе финал на Световно първенство пред собствена публика. В 119-та минута на продълженията Гросо се възполва от чудесен пас на Андреа Пирло и с левия крак матира Йенс Леман. Италия се класира на финал срещу Франция, който по-късно спечели и стана Световен шампион.

№8 – Марко Тардели. Мач: Италия – ФРГ, финал на Мондиал 1982 година


Двата най-титулувани европейски отбори излизат един срещу друг. Любопитното е, че по това време и ФРГ, и Италия имат по две титли. Двубоят преминава изцяло под диктовката на „Скуадра адзура", която повежда с 1:0. В 69-та минута защитникът Марко Тардели получава пас отдясно и от границата на наказателното поле наказва отново вратаря Тони Шумахер. В крайна сметка Паоло Роси и компания побеждават с 3:1 и за трети път Италия става световен шампион.

№ 7 - Диего Армандо Марадона. Мач: Аржентина-Англия, ¼ финал Мондиал 1986 година в Мексико.


Едва ли има какво толкова да се каже за този гол, останал завинаги в историята като "Божията ръка" на Марадона. Феноменалният аржентинец е в най-добрите си години по време на световното първенство в Мексико и прави своята страна световен шампион. Любопитното е, че в този мач страничен съдия е българинът Богдан Дочев, който остава безмълвен при играта на Марадона с ръка. Самият Марадона след скандалната среща произнася знаменитата фраза, че ако е имало ръка, то тя е била ръката на Бог.

№6. Денис Беркамп. Мач: Холандия – Аржентина, ¼ финал Мондиал 1998.

Холандия и Аржентина водят люта битка за място на полуфиналите на световното първенство по футбол във Франция. След 90 минути двата отбора играят при резултат 1:1 и нещата очевидно отиват към продължения. Точно тогава железният защитник Франк де Бур пуска близо 50-метров пас към Денис Бергкамп. Легендата на Арсенал поема топката с десния крак, прави за смях звездата в защитата на Аржентина Роберто Аяла и с изключителен удар праща топката в мрежата на "гаучосите". Холандия се класира на полуфинал, а в крайна сметка остана четвърта в света.
№5. Андрес Иниеста. Мач: Испания – Холандия, финал на Мондиал 2010 в ЮАР.
  

Със сигурност е пресен споменът от последния финал на световно първенство. Испания спечели първата си и единствена засега титла след победа с 1:0 над Холандия след продължения на финала в Йоханесбург. Единственото попадение отбеляза Андрес Иниеста в 116-ата минута, който завърши отлична атака на иберийците и така записа името си в историята на испанския футбол.

№4 Паоло Роси. Мач: Италия – Бразилия, втора фаза Мондиал 1982


Според мнозина специалисти този мач е един от най-великите на всички времена. Самият Паоло Роси бележи 3 шедьовъра във вратата на „селесао“ и класира своя отбор напред в турнира. Световно първенство, което впоследствие италианците печелят след победа на финала над ФРГ. Ние пък отличихме втория гол на великия нападател във вратата на Бразилия.

№3. Пеле. Мач: Бразилия – Швеция, финал на Мондиал 1958.



"Кралят на футбола", тогава едва 17-годишният, се разходи из защитата на шведите на финала и от воле се разписа за 3:1. В крайна сметка този мач донесе първата световна купа за Бразилия след победа с 5:2.

№2 Карлос Алберто. Мач: Бразилия – Италия, финал Мондиал 1970 г.


Бразилецът завърши страхотна комбинация, преминала през Пеле и Жаирзиньо. Карлос Алберто вкара за крайното 4:1 на финала в Мексико, който короняса за трети път Бразилия и така „селесао“ взе завинаги златната "Нике".

№1. Диего Армандо Марадона. Мач: Аржентина-Англия, ¼ -финал Мондиал 1986 година в Мексико.
Надали има спор, че точно този гол е най-великият в историята на Световните първенства. Легендарният аржентинец пое топката от своята половина минути, след като вкара с „божията ръка“ на четвъртфинала за 1:0. Дон Диего премина половината отбор на Англия преди да прати топката във вратата на Питър Шилтън. Аржентина се класира на ½ финал, а по-късно и триумфира със световната титла, водена от великия Диего Армандо Марадона.

Източник dnes.bg



Няма коментари:

Публикуване на коментар