вторник, 22 март 2011 г.

Сензационно! Боби Михайлов влезе в Изпълкома на УЕФА

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов бе избран за член на Изпълнителния комитет на УЕФА.
Сензационната новина бе потвърдена преди минути. Шефът на родния футбол събра 28 гласа при гласуването на делегатите по време на 35-тия конгрес на европейската футболна централа и влиза сред първите пет избрани членове на комисията.
Въпреки големите скандали в българския футбол, които според някои бяха дирижирани умишлено с цел да се попречи на Михайлов да влезе сред най-важните хора на европейската футболна централа, президентът на Българския футболен съюз постига сензационен успех, имайки предвид, че на фона на слабия и раздиран от скандали роден футбол бе почти отписан за битката в гласуването.
Въпреки това, не е тайна, че Боби Михайлов се ползва със симпатиите на боса на УЕФА Мишел Платини.
Още когато французинът търсеше подръжници, които да го подкрепят в избора за президент на европейската централа, точно Борислав Михайлов бе един от първите, които публично обявиха, че ще подкрепят считания за аутсайдер тогава Платини, вместо пусналия по онова време корени на шефското кресло на УЕФА швед Ленарт Йохансон.
В крайна сметка сензацията се случи, Платини победи Йохансон и не забрави своя български приятел, а сега по всички личи, че приятелството на Михайлов с боса на УЕФА е допринесло за невероятния успех на българския футбол на европейската сцена. Поне що се отнася до дипломатическо ниво.
Шефът на българския футбол ще е част от управителното тяло на централата за период от 2011 до 2015 година. Михайлов е първият българин, който заема толкова висок пост в УЕФА.
Заедно с българина в Изпълкома на УЕФА бяха избрани руснакът Сергей Фурсенко с 27 гласа и швейцарецът Петер Жилерон с 40 гласа.
Днес цели 13 кандидати спориха помежду си в два изборни тура за само седем места. Четирима от досегашните членове на Изпълкома на европейската футболна централа запазиха местата си.
Украинецът Григорий Суркис запази мястото си година преди европейските финали в Украйна и Полша, като той събра 38 гласа.
Представителят на другата страна-домакин Гжегож Лато обаче не успя да се пребори за място управителното тяло на УЕФА, въпреки, че той бе сочен за един от големите фаворити за място в Изпълкома.
Испанецът Анхел Мария Вияр (47 гласа) и турчинът Сенеш Ерзик (42 гласа) запазиха местата си до 2015 година.
Представителят на Румъния Мирча Санду бе избран след балотаж, на който спечели 15 гласа.

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар