сряда, 20 февруари 2013 г.

Байерн разгроми Арсенал на "Емиратс"

"Артилеристите" загубиха от баварците с 1:3 в първа 1/8-финална среща на ШЛ


"Артилеристите" загубиха от баварците с 1:3 в първа 1/8-финална среща на ШЛ
Арсенал загуби с 1:3 от Байерн Мюнхен в първи 1/8-финален сблъсък на Шампионската лига, който се игра на стадион "Емиратс" в Лондон.

Баварците откриха резултата в самото начало на срещата. Томас Мюлер центрира към Тони Кроос, чийто безпощаден изстрел от границата на наказателното поле не остави шансове на Шчесни.


В средата на първата част Даниел ван Буйтен засече топката с глава и полският вратар се затрудни с избиването на топката. Тя попадна на крака на Томас Мюлер, който реализира от непосредствена близост, удвоявайки преднината на своите.

Десетина минути след почивката Лукас Подолски намали резултата с глава, засичайки топката след изпълнение на несъществуващ ъглов удар, като точно германецът игра последен с кълбото преди това.

Постепенно Арсенал набра скорост и бе по-добрият отбор на терена. Въпреки това четвърт час преди края на мача Манджукич вкара нелеп и доста щастлив гол чрез рикошет, с помощта на Бакари Саня.


Двата тима започнаха двубоя доста предпазливо, демонстрирайки респект един към друг. Първата атака в срещата очаквано бе за ентусиазираните домакини. Санти Касорла получи по десния фланг и опита центриране, при което топката се отклони в тялото на бранител и попадна в ръцете на Мануел Нойер.

На отсрещната врата Марио Манджукич задържа технично и малко по-късно спечели само корнер за своите, опитвайки несполучливо подаване отдясно. Ъгловият удар не застраши по никакъв начин Войчех Шчесни.

Лондончани веднага сътвориха мълниеносна контраатака, при която Тио Уолкът спринтира по дясното крило и в опит да намери Аарън Рамзи пусна успореден на голлинията пас, който бе избит от Данте.

В седмата минута баварците отново атакуваха отдясно. Топката мина през Франк Рибери, който разтегли вдясно към Томас Мюлер. Той веднага центрира към границата на наказателното поле. Там Тони Кроос връхлетя с всичка сили върху топката, нанасяйки силен изстрел с десния крак пред погледа на закъснелия Мертезакер и Шчесни нямаше какво да стори, освен да извади кълбото от мрежата си.

Малко след това Тони Кроос бе съборен на 22-23 метра от вратата на домакините. Даниел ван Буйтен отправи топовен изстрел, но намери стената. Постепенно Арсенал се успокои след полученото ранно попадение и Тио Уолкът бе един от най-активните футболисти на игрището, често сменяйки позицията си на терена.

Четвърт час след началния съдийски сигнал Томас Вермаелен получи жълт картон, след като закъсня с шпагата си в краката на Хави Мартинес. Бастиан Швайнщайгер изпълни прекия свободен удар, но шутира разочароващо в аут.

В следващите няколко минути Байерн се активизира. Франк Рибери задържа отляво и после веднага разтегли по десния фланг към Филип Лам. Той центрира остро, но Вермаелен изби в корнер след чудесна реакция.

След изпълнението на ъгловия удар обаче мюнхенци стигнаха до втори гол. Кроос сложи топката на главата на Даниел ван Буйтен, чийто силен изстрел бе избит от Шчесни, но право пред погледа на Томас Мюлер. Германецът се възползва от подаръка и на метър и половина от голлинията добута топката в мрежата.

Ядосани от пасива от два гола, момчетата на Арсен Венгер се изнервиха и набързо жълти картони получиха Бакари Саня и Микел Артета. След половин час игра домакините притесниха отбраната на гостуващия тим. При центриране в наказателното поле на Байерн Мертезакер отправи снаряд с десния крак, но топката се отби от тялото на Хави Мартинес.

После Давид Алаба се подхлъзна в близост до наказателното поле на гостите и Тио Уолкът открадна топката. Англичанинът навлезе в наказателното поле и стреля, но право в тялото на защитник на мюнхенци.

Микел Артета също можеше да сътвори нещо опасно в пеналта на Байерн, но се забави и топката му бе отнета. По-късно Лукас Подолски чукна технично към Аарън Рамзи по левия фланг, но защитата на гостуващия отбор се справи с подаването на уелсеца.

Момчетата на Арсен Венгер бяха доста по-активни и напористи от Байерн в заключителните минути на първото полувреме. Жълт картон за гостите получи Бастиан Швайнщайгер, като за опорния халф това автоматично означаваше, че той ще пропусне реванша в Мюнхен след две седмици.

В последната минута на първото полувреме Байерн бе изключително близо до отбелязването на трето попадение. Филип Лам се отличи с перфектно центриране и Марио Манджукич стреля чудесно с глава, но топката мина на няколко сантиметра от лявата греда на Шчесни.

След подновяването на играта съперниците се втурнаха в атаки и към двете врати, но защитните валове на двата тима действаха концентрирано. Джак Уилшър отправи ефектен изстрел от воле с десния крак, но кълбото бе блокирано от футболист на гостите пред наказателното поле.

В 55-та минута Арсенал намали резултата чрез Лукас Подолски. Реферът от Норвегия Одвар отсъди комичен корнер за домакините, тъй който топката се отклони от тялото на Подолски и излезе в аут, но съдията не видя добре случилото се.

При изпълнението на корнера защитата на Байерн заспа и Подолски вкара топката с глава от близо пет метра. Това бе първи гол във вратата на Байерн за 2013 година, като няма как да не отбележим неадекватната реакция на Мануел Нойер, който първо направи крачка напред, а после се спря и обърка защитниците около себе си.

След час игра Тони Кроос отправи силен диагонален изстрел с десния крак, но Шчесни изби с върха на пръстите си. При последвалия корнер полякът излезе неразчетено и пред погледа му Хави Мартинес насочи топката с глава, но над вратата.

В средата на второто полувреме Бастиан Швайнщайгер застана зад топката при пряк свободен удар за своя тим, но шутира над вратата на домакините. Секунди след това Джак Уилшър развинти защитата на Байерн, но си поведе топката силно, а за капак се подхлъзна пред погледа на Нойер.

В тези минути баварците като че леко се пропукваха, защото Арсенал бе видимо по-добрият отбор. Лукас Подолски премина през Лам и центрира по земя, но Данте изчисти панически.

Двайсетина минути преди края на редовното време Арсен Венгер бе на път да "нацели ваксата". Той пусна на терена Росицки и Жиру, които внесоха смут в отбраната на Байерн секунди след двойната смяна. Чехът центрира отдясно и нападателят стреля красиво от движение с десния крак, но Нойер показа рефлекс и спаси сигурен гол.

На отсрещната врата друга смяна, но в тима на Байерн - Луис Густаво, също нанесе удар, който обаче се оказа твърде безобиден, за да предизвика реакция у Войчех Шчесни.

Избраната дефанзивна схема от Юп Хайнкес до края на мача, с пускането на Густаво, даде контур по какъв начин ще се развива мачът до края. Арсенал натискаше, а Байерн се отбраняваше.

В 77-та минута обаче, в противовес с логиката, далеч по-пасивните баварци стигнаха до изключително случаен и нелеп гол. Манджукич спря на гърди пред наказателното поле и подаде към Робен. Той пусна вдясно към Лам, чието остро центриране бе засечено едновременно от Саня и Манджукич. Топката описа странна парабола и изненадващо влетя в мрежата на слисания Шчесни.

Пет минути след това Шчесни спаси свиреп снаряд на Луис Густаво. Най-близо до топката се оказа влезлият малко преди това на терена Марио Гомес, чийто силен удар с левачката уцели зрител от горните редове на стадиона.

Третият гол на Байерн до голяма степен притъпи устрема и ентусиазма на Арсенал, който определено бе по-добрият отбор в първия половин час след паузата. Вермаелен центрира към далечната греда отляво, но Нойер не бе затруднен.

В последната минута на редовното време Арсенал получи право да изпълни пряк свободен удар отляво след нарушение на Лам, но Касорла не сполучи с центрирането. След това Саня шутира неточно с левия крак. Секунди преди последния съдийски сигнал Гомес спечели корнер, но Байерн не успя да сътвори нищо опасно пред вратата на Шчесни.


Арсенал - Байерн Мюнхен 1:3

0:1 Тони Кроос - 7'

0:2 Томас Мюлер - 21'

1:2 Лукас Подолски - 55'

1:3 Марио Манджукич - 77'


Арсенал: Шчесни, Мертезакер, Вермаелен, Косиелни, Саня, Артета, Рамзи (Росицки - 71'), Уилшър, Касорла, Подолски (Жиру - 72'), Уолкът

Байерн: Нойер, Ван Буйтен, Данте, Алаба, Лам, Мартинес, Швайнщайгер, Кроос (Густаво - 73'), Рибери (Робен - 63'), Мюлер, Манджукич (Гомес - 79')

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар