сряда, 28 декември 2011 г.

Алекс Фъргюсън е най-добрият треньор в света за 2011 г.

Специалистите определиха за най-добър треньор по футбол в света за отиващата си 2011 година шотландеца Алекс Фъргюсън, който на 31 декември ще навърши 70 години. Мениджърът на Манчестър юнайтед сър Алекс Фъргюсън заедно с бившия треньор на Ливърпул /Англия/ Боб Пейсли получи най-много точки във въведения от Мичиганския университет "бизнес-индекс на футбола".
Според данни на университетския професор Стефан Шимански от Мичиган, сър Алекс Фергюсън е постигнал най-добри резултати сред футболните треньори, като се отчита и бюджетът на техните клубове. Имало е и има по-талантливи откриватели на нови футболни звезди, а също така създатели на нови тактически схеми на терена, но сър Алекс е над всички, що се отнася до ръководството и мениджмънта на клуба, смята професор Шимански.
Сред професионалните секрети на шотландския треньор експертите отбелязват отъждествяването на Фъргюсън с Манчестър юнайтед. От наемен работник на прославения футболен клуб той става носител на неговите традиции. След като пристига в Манчестър юнайтед през 1968 година, той се опитва да научи и разбере ценностите на отбора, внимателно слуша старите служители и запалянковците, а едва след това се обявява за "Пазител на храма на червените дяволи".
Специалистите отбелязват умението на сър Алекс да диктува своята политика в клуба и да въздейства на играчите, в това число и маниера му да прави изказвания в непосредствена близост до футболистите, а провинилият се чувства дъха на разгневения Фергюсън.
Отбелязва се и способността на шотландеца да възприема интереси на различни групи в колектива, а също така да събира информация от всички възможни източници. Признава се и умението му да си признава грешките, без да допуска други хора да се възползват от неговите грешки. БТА

Източник actualno.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар