понеделник, 10 декември 2012 г.

Безсмъртен Лео влезе в историята

Лео Меси влезе в историята, подобрявайки рекорда на Герд Мюлер от 85
С два гола на Лео Меси Барселона победи с 2:1 Бетис като гост в мач от 15-я кръг на испанската Примера Дивисион, игран на стадион "Бенито Виямарин".

С това аржентинецът влезе в историята, подобрявайки рекорда на Герд Мюлер от 85 гола в календарната година. Меси вече има с един повече.


Преди двубоя много се спекулираше дали звездата на Барса ще се възстанови от контузията в коляното, която получи в Шампионската Лига. Меси не само се възстанови, ами започна като титуляр и вкара решителните голове за Барса през първото полувреме.

Бетис обаче намали преди почивката, а през второто полувреме изигра страхотен футбол, като удари цели три греди, но така и не стигна до изравнителен гол. Малко преди края пък и Барса удари две греди в една атака.

С това каталунците запазиха преднината си от 5 точки пред втория Атлетико Мадрид и 11 пред третия Реал.


Бетис можеше да открие резултата още в 3-та минута. Играещият под наем от Арсенал Джоел Кемпбъл центрира перфектно между двама защитника към Салва Севия, който засече с глава от 5 метра, но Валдес направи решително спасяване.

В 12-та минута домакините претендираха бурно, тъй като Жерард Пике спря с ръка топката и попречи на Салва Севия да излезе сам срещу вратаря. Това стана точно на границата на наказателното поле, така че надали можеше да бъде отсъдена дузпа, но пък защитникът заслужаваше картон.

Домакините бяха започнали вдъхновено, но Лео Меси набързо охлади ентусиазма им, откривайки резултата в 15-та минута. Аржентинецът започна индивидуална акция, а и Алексис му помогна, като увлече със себе си двама защитници и така му освободи коридор. Меси влезе в наказателното поле и с отсечен удар заби топката в обратния ъгъл.

След това Андрес Иниеста стреля опасно от дистанция, но Адриан изби под напречната греда.

В 25-та минута Иниеста изработи втори гол за Меси. Аржентинецът му подаде в наказателното поле и Иниеста много елегантно с петичка поднесе назад към удобния му ляв крак, което позволи на Меси да стреля веднага и пак намери обратния ъгъл на вратата.

Шави също пробва мерника си от дистанция, но Адриан внимаваше и спаси.

Барселона имаше пълен контрол над мача, но в 39-та минута Бетис върна един гол и с това и интригата. Рубен Кастро бе изведен на ръба на засадата и останал сам срещу вратаря го преодоля с диагонален удар.

Минута след началото на второто полувреме Бетис бе много близо до изравняване. Центриране на Салва Севия се фалцира и тръгна да влиза под гредата. Валдес успя едва да спаси с помощта на напречната греда, а след това изпревари и играч на Бетис, който се хвърли да направи добавка.

Бетис отново бе заиграл много вдъхновено и в този период от мач имаше преимущество.

В 70-та минута гредата отново спаси Барселона от втори гол. След центриране от корнер топката се отклони от Пике и преодоля Валдес, но след това удари страничната греда.

В 77-та минута Барселона имаше най-доброто си положение за гол след почивката. Иниеста изведе по чудесен начин Педро сам срещу вратаря, но той стреля право в него.

Бетис обаче бе по-активният тим и Хорхе Молина се озова на стрелкова позиция, но ударът му бе несериозно неточен.

Десет минути преди края гредата за трети път се оказа помощник на Валдес. Резервата Посуелу отправи удар от около 12 метра, но уцели сглобката на гредите.

Барса сякаш прие като въпрос на чест тези греди на домакините и на свой ред тресна две греди в една атака. Влезлият току що като резерва Тиаго намери Меси в наказателното поле, аржентинецът технично си вдигна топката с гръб към вратата и със завъртане отправи опасен удар. След намеса на Адриан топката се отби в страничната греда, а притичалият Алба от три метра на празна мрежа уцели напречната греда.

Малко след това Барса спечели пряк свободен удар на перфектна позиция пред наказателното поле, но Шави стреля над напречната греда.

В даденото от съдията продължение Меси даде извеждащ пас на връхлитащия на скорост Тиаго. Той не си поведе добре топката и изпусна да излезе сам срещу вратаря, но след това финтира защитник в пеналта, само за да отправи неточен удар отблизо.

Бетис - Барселона 1:2


0:1 Меси 15
0:2 Меси 25
1:2 Рубен Кастро 39


Бетис: Адриан, Чика, Амая, Дорадо, Начо, Каняс, Бенят, Джоел Кемпбъл (53 Молина), Салва Севия (74 Посуело), Хуан Карлос (28 Вадийо), Рубен Кастро

Барселона: Валдес, Адриано, Пике, Пуйол (46 Масчерано), Алба, Бускетс, Шави, Иниеста, Фабрегас (12 Алексис), Педро (80 Тиаго), Меси

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар