събота, 23 февруари 2013 г.

Манчестър Юнайтед - отборът с 659 милиона привърженици!

Скептици поставят под съмнение рекорда, записан от Манчестър Юнайтед

Манчестър Юнайтед - отборът с 659 милиона привърженици!
Двубоят, който светът иска да види. Така Жозе Моуриньо определи мача от Шампионската лига между неговия Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед. А ако съдим по скорошно проучване, то поне 1/10 от 7-милиардното население на планетата се вълнува от всяка среща на английския колос.


Дали обаче подобно твърдение е правдоподобно, чудят се от Би Би Си. В интерес на истината дори и най-големи опоненти на Манчестър Юнайтед не могат да не признаят, че този клуб се радва на огромна популярност в целия свят. Но числото от 659 милиона възрастни (от около 5 милиарда пълнолетни по света) привърженици на „червените дяволи” е наистина стряскащо.

Тези данни обаче не са просто плод на маркетинговия отдел на най-успешния клуб от Острова. Авторитетната компания „Кантар” е тази, която стои зад световното проучване, изнесло изумителната статистика.

От агенцията са провели допитване сред 54 хиляди пълнолетни в 39 страни в периода юни-август 2011 година. Част от анкетите са проведени лично, но повечето – онлайн.

На базата на отговорите на анкетираните от „Кантар” правят пропорционалната сметка, която води и до крайната оценка – има 659 милиона привърженици на Манчестър Юнайтед на планетата ни.

Половината от тези фенове живеят в Азиатско-Тихоокеанския регион, 173 милиона в Близкия изток, 90 милиона в Европа и 71 милиона в Северна и Южна Америка.
„Категорично заставам зад тези числа и мога да кажа, че статистическата грешка може да достигне максимум 1%”, заявява пред Би Би Си директорът на „Кантар” Ричард Бринкман. И допълва: „Работим за някои от най-големите компании в света. Така че е в наш интерес да дадем най-точното число, а не най-голямато. Трябва постоянно да демонстрираме надеждността на събраните от нас данни”.

Въпреки уверенията от страна на „Кантар” редица специалисти поставят под сериозна въпросителна обявения брой поддръжници на „червените дяволи”. „Самата идея, че Манчестър Юнайтед има 108 милиона фенове само в Китай, изглежда нелепа”, категоричен е Ник Харис – редактор в спортния сайт SportingIntelligence.com.

Той посочва и яркия контраст с данните от сходно проучване, публикувано през 2007 година. „Излиза, че само за 5 години феновете на Юнайтед са се увеличили от 333 милиона до 659 милиона. Това е двойно увеличение за изключително кратък период”, посочва Харис.

Спортният журналист влиза и в детайлите. За него е трудно обяснимо как цели 30% от населението на Южна Корея (или 15 милиона души) са фенове на „червените дяволи”. В същото време мачовете на Юнайтед по телевизията в азиатската страна се гледат от едва 1 милион души.
Може да се отбележи, че от „Кантар” всъщност правят едно на пръв поглед минимално, но съществено уточнение. В доклада си те говорят за „последователи” („followers”), а не фенове. Тази игра на думи реално дава възможност за различна трактовка на данните от проучването.
Защото „последователите” могат да се вълнуват от мачовете на повече от един отбор. Те не са напълно отдадени и верни само на един клуб. Напротив – имат множество любими отбори. И директорът на „Кантар” признава, че това е тенденция в редица от страните, включени в анкетата. Особено що се отнася до развиващите се икономики.

Специалисти по маркетинг са убедени, че проучването, независимо от определението за привърженици, има една ясна цел – привличане на спонсори. Със сигурност не е никак случайно, че резултатите от анкетата бяха обявени малко преди Манчестър Юнайтед да пусне свои акции на борсата в Ню Йорк.

„В нашата 134-годишна история ние сме спечелили 60 трофея, които ни позволиха да се превърнем в една от водещите световни марки с глобално общност от 659 милиона последователи”, пише в официалния документ, с който Юнайтед се представя пред потенциалните инвеститори.

Тези цифри са това, което може да впечатли американците. Защото е ясно, че европейският футбол все още не може да намери място в сърцата на хората отвъд Океана. Макар и да е ясно, че „сокър”-ът е единственият наистина глобален спорт.

Манчестър Юнайтед е ярко доказателство за това. В крайна сметка резултатите от проучването, поръчано от самия клуб показват, че едва 0.1% от „последователите” на отбора всъщност са от самия град Манчестър.

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар