понеделник, 22 октомври 2012 г.

Окончателно отнемат титлите на Армстронг от „Тур дьо Франс"

Международният съюз по колоездене потвърди доживотна забрана на Ланс Армстронг да участва в състезания и отнема всичките му седем титли от най-престижната надпревара „Тур дьо Франс",
Международният съюз по колоездене потвърди доживотна забрана на Ланс Армстронг да участва в състезания и отнема всичките му седем титли от най-престижната надпревара „Тур дьо Франс", съобщават световните агенции.


С днешното си решение съюзът потвърди наказанието на антидопинговата агенция на САЩ. Преди няколко седмици Американската Антидопингова Агенция обяви, че е открила „поразителни доказателства", че Армстронг е замесен в допинг програма, докато е бил професионален колоездач.

Президентът на Международния съюз по колоездене Пат МакКуейд заяви: „Международният колоездачен съюз няма да апелира пред Арбитражния съд и приема санкциите на Американската Антидопингова Агенция, които наложи на Ланс Армстронг. Международният колоездачен съюз ще подкрепи забраната до края на живота му и отнемането му на седемте титли на „Тур дьо Франс".

„Ланс Армстронг няма място в колоезденето. Заслужава да бъде забравен в този спорт", допълни президентът.

В доклад 41-годишният Армстронг е обвинен, че е вземал редовно допинг. Също така е принуждавал съотборниците си да го правят и е участвал в най-голямата мрежа за разпространение на забранени препарати в колоезденето.

Припомняме, миналата седмица Армстронг подаде оставка като председател на фондацията „Livestrong", която той основава през 1997 г.

Символът на фондацията e жълтата гривна „Livestrong", пусната за първи път през 2004 г.

25-годишният Армстронг е диагностициран с тестикулярен рак, когато е световен шампион.

Той създава малка група за събиране на пари за борба с рака, която прераства във фондация през 1997 година.

Армстронг загуби и подкрепата на спонсора си „Nike". Компанията обяви, че действа предвид неоспоримите доказателства и че Армстронг е заблуждавал "Nike" в продължение на десетилетие.

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар