събота, 20 октомври 2012 г.

Челси с драмтична победа в лондонското дерби

Челси с драмтична победа в лондонското дерби
Челси спечели драматична победа с 4:2 като гост на Тотнъм в лондонското дерби на 8-я кръг на английската Висша Лига, играно на стадион "Уайт Харт Лейн".

Мачът мина бе изпъстрен с обрати, като в различни моменти и двата отбора имаха своите шансове за победата.


Челси откри резултата през първото полувреме с гол на Гари Кейхил.

След почивката обаче Тотнъм натисна здраво и първо изравни в 46-та минута чрез Уилям Галас, а след това вкара и втори гол, дело на Джърмейн Дефоу.

Челси обаче не се отказа и на свой ред извърши обрат. Хуан Мата вкара два бързи гола в рамките на само три минути в средата на полувремето, а в самия край на мача той изработи и финалния гол на Даниел Стъридж, с който сложи край на спора.

Така Челси продължава уверено да води в класирането с 22 точки от 24 възможни, докато Тотнъм пропусна да запише най-добрия си старт от 20 години насам.


Тотнъм можеше да открие резултата още в 3-та минута, когато след центриране от фаул топката дойде до непокрития на пет метра пред вратата Джърмейн Дефоу, но той не успя да я уцели добре от воле.

В 10-та минута лошо изчистване на топката от страна на защитата на Тотнъм позволи на Оскар да стреля от границата на наказателното поле, но неточно встрани от вратата.

Челси откри резултата в 17-та минута след хубав гол на Гари Кейхил. Центриране от корнер не бе изчистено добре от Галас и Гари Кехил стреля мощно от воле от десетина метра и след лек рикошет в защитник топката се заби под гредата.

Тотнъм можеше да отговори бързо, когато силен удар от 20 метра на Дефоу не бе уловен от Петер Чех, но Ашли Коул бързо изчисти топката под носа на притичалия за добавка Дефоу.

Точно след половин час игра дойде най-доброто положение за гол за "шпорите". Центриране на Ленън не бе изчистено добре и топката стигна непокрития Сигурдсон в наказателното поле. Той стреля по земя от десетина метра, но топката мина на сантиметри от страничната греда.

Тотнъм доминираше в притежанието на топката и играта се водеше предимно в половината на Челси. Сините обаче използваха това, за да организират опасни контраатаки. При една ситуация с четирима нападатели срещу трима защитници Еден Азар пропусна дадеде точно финално подаване. След това обаче при друга контраатака в 38-та минута Хуан Мата като по чудо не вкара гол. Акцията бе започната от Рамиреш, който подаде на испанеца пред наказателното поле. Първоначалният му удар бе спасен от Фридел, но топката отново попадна в Мата, който обаче от точката на дузпата не намери опразнената мрежа.

Към края на полувремето Тотнъм натисна и на няколко пъти предизвика напрежение в наказателното поле на Челси, но три опита за удар бяха блокирани.

Второто полувреме започна по възможно най-добрия начин за Тотнъм, тъй като домакините вкараха изравнителен гол още в първата минута. След центриране от фаул Ян Вертонген стигна топката на втората греда и я центрира обратно от въздуха, след което Уилям Галас от един метър я отклони в мрежата.

Пет минути по-късно можеше да падне и втори гол във вратата на Челси. Иванович изчисти с глава центриране право в непокрития Гилфи Сигурдсон, но той от воле стреля неточно. Натискът на домакините обаче бе сериозен и Чех трябваше да спасява удари на Сигурдсон и Ян Вертонген.

В 55-та минута обаче вратарят на Челси бе безпомощен и Тотнъм вкара втори гол. Аарън Ленън пробва нещо средно между удар и ниско центриране, което прати топката към Дефоу и той инстинктивно я отклони от пет метра в мрежата.

Челси имаше претенции за дузпа само две минути по-късно, когато Галас посегна да избие топката от Ашли Коул в наказателното поле, но не я достигна. Защитникът на Челси падна на земята, но съдията прецени, че няма нарушение.

Сините логично се бяха активизирали, но и Тотнъм не спря с атаките и така мачът стана много динамичен. Плътен удар на Хъдълстоун трябваше да бъде спасяван от Чех.

Челси обаче бе отборът, който бе по-напорист и в 66-та минута стигна до равенство. Хуан Мата вкара гола с много точен удар по земя до гредата от границата на наказателното поле.

Фернандо Торес имаше страхотна възможност да изведе отбора си напред в следващата атака, когато бе изведен зад защитата. Той можеше дори да поднесе на съотборник встрани да вкара на празна мрежа, но се полакоми, забави се с удара и накрая топката му бе избита с чист шпагат отзад в решителния миг.

Така или иначе обаче Челси стигна до трети гол. Негов автор отново бе Хуан Мата. Испанецът започна атаката от крилото, топката мина през Микел и Азар, като белгиецът изведе страхотно Мата в наказателното поле. Той си спря добре топката и сам срещу Фридъл нямаше проблем да го преодолее.

В 73-та минута поредна грешка на Галас позволи на Мата да овладее топката непосредствено пред Фридъл. Испанецът пробва технично да прехвърли вратаря, но вместо това подари топката в ръцете му. Малко след това Фридъл трябваше да се намесва след силен удар по земя на Оскар.

В игра за Тотнъм влезе Емануел Адебайор, но нападателят остана изолиран в добре организираната защита на гостите. Така Тотнъм бе принуден да пробва предимно удари от дистанция. Сигурдсон имаше удобна възможност от пряк свободен удар, но стреля над вратата. Аарън Ленън пък си намери пролука в защитата пред наказателното поле и отправи точен удар, но право в ръцете на Чех.

Пет минути преди края Фернандо Торес пропусна поредно страхотно положение да вкара гол. Той навлезе непокрит в наказателното поле и от леко странична позиция отправи фалцов диагонален удар, който преодоля Фридъл, но и топката облиза гредата от външната страна.

При друга опасна контра на Челси Азар бе нетипично неточен когато трябваше да даде финално подаване.

В последните минути на два пъти се стигна до напрежение пред вратата на Челси. Първо Адебайор овладя топката пред вратата, но вместо да бие веднага направи едно излишно докосване и Чех улови кълбото от краката му. В 90-та минута пък Уолкър нанесе много изненадващ и много точен удар от над 25 метра, като Чех трябваше да показва класата си, избивайки до гредата.

В 91-та минута всичко свърши. Кайл Уолкър действа много нелепо около тъча в собствената си половина и много леко позволи на Хуан Мата да му отнеме топката. Испанецът навлезе в наказателното поле и без да се лакоми поднесе топката встрани към влезлия като резерва Даниел Стъридж, който засече на празна мрежа.

Тотнъм - Челси 2:4

0:1 Кейхил 17
1:1 Галас 46
2:1 Дефоу 54
2:2 Мата 66
2:3 Мата 69
2:4 Стъридж 91


Тотнъм: Фридел, Уолкър, Вертонген, Галас, Коулкър, Сандро, Хъдълстоун (67 Ливърмор), Сигурдсон, Демпси (74 Адебайор), Ленън, Дефоу

Челси: Чех, Иванович, Давид Луис, Кейхил, Коул, Микел, Рамиреш, Оскар (83 Стъридж), Мата, Азар (90 Лампард), Торес

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар