събота, 17 ноември 2012 г.

Пак 5:2 за Арсенал срещу Тотнъм

За втори път в рамките на 2012 г. Арсенал победи Тотнъм с 5:2
За втори път в рамките на 2012 г. Арсенал победи Тотнъм с 5:2 у дома във Висшата лига. Артилеристите обърнаха съперника си от Северен Лондон след като губеха в резултата още в 10-ата минута. Големият грешник за Тотнъм обаче бе Емануел Адебайор. Бившият игач на артилеристите вкара гола с който Шпорите поведоха, но след това бе изгонен с директен червен картон в 17-ата минута.


Арсенал обърна резултата с голове на Мертезакер, Подолски и Жиру още до почивката. После Касорла направи 4:1, но Бейл намали до 2:4. В края Тио Уолкът оформи крайното 5:2. С тази победа Арсенал събра 19 точки и излезе на 6-о място преди останалите мачове от кръга.
Въпреки слуховете, че Арсен Венгер ще заиграе с трима в защита и със схема 3-5-2, мениджърът на Арсенал заложи на типичното 4-2-3-1. В игра се завърна Джак Уилшър, който бе наказан в предишния кръг. Другата промяна бе включването на Войчех Шчесни на вратата на мястото на Вито Маноне.

Андре Вилаш-Боаш направи по-интересни промени. Той заложи на двама души в атака, като Адебайор бе партньор на Дефоу, като двамата стартираха заедно за първи път този сезон. На вратата бе Уго Лорис, който смени Брад Фридъл.

Тотнъм започна много по-добре мача. Още в началото бившия играч на Арсенал Уилям Галас се разписа след статично положение. Голът обаче бе правилно отменен заради засада на французина. Все пак явно бе писано бивш играч на артилеристите да вкара гол. Емануел Адебайор изведе Шпорите напред в 10-ата минута. 

Мертезакер сбърка, като остави зад гърба си Дефоу и Бейл. Топката бе овладяна от Дефоу, който напредна и опита диагонален удар. Шчесни успя само да спре топката, но Адебайор притича и я вкара в празната врата за 1:0. Това бе осми гол на тогоанеца в дербито на Северен Лондон. С това той е най-резултатния играч в историята на сблъсъка във Висшата лига.

Веднага след това Тотнъм можеше да вкара още един гол. Бейл получи топката отдясно и стреля към далечния ъгъл, но топката мина покрай гредата. И когато Тотнъм изглеждаше, че контролира мача, Адебайор направи невероятна глупост.

В 17-ата минута тогоанецът бе изгонен с директен червен картон. Адебайор се хвърли с двата крака напред срещу Касорла в полето на Арсенал и го изрита сериозно. Шпагатът на нападателя бе високо и Хауърд Уеб съвсем логично му показа червен картон.

Това промени развоя на мача. Арсенал натисна и овладя контрола върху топката. В 24-ата минута домакините изравниха. Тио Уолкът центрира хубаво и Пер Мертезакер с глава заби топката в ъгъла. Първи гол на германеца с екипа на Арсенал и то в дербито с Тотнъм!

Последваха нови положения за Арсенал, които обаче Уго Лорис спаси. Вратарят отрази първо удар на Подолски от упор, а след това закова на голлинията удар с глава на Жиру. Все пак френският страж капитулира в 42-ата минута когато друг германец оформи пълния обрат. Хъдълстоун отклони топката лошо и тя попадна у Подолски, който се обърна и стреля в обратния ъгъл. Макар да не уцели добре топката, тя влезе в ъгъла за 2:1. Подолски се разписа във втори пореден мач.

До почивката Арсенал правеше каквото си иска и вкара и трети гол. Този път се разписа Оливие Жиру. Касорла проби през защитата на Тотнъм след добър авантаж и центрира ниско към Жиру, който отблизо изпревари защитник и засече топката в мрежата за 3:1. Пети гол в последните пет мача за французина.

На почивката Вилаш-Боаш направи две промени. Той пусна в игра Демпси и Доусън, като извади двамата си крайни защитници - Ноутън и Уокър. Тотнъм заигра с трима в защита - Галас, Доусън и Вертонген.

Шпорите започнаха по-добре и втората част. Гостите вече владееха повече топката и изглеждаха равностойно. Все пак грешка в защита донесе четвърти гол за Арсенал. Вкара го невероятния Санти Касорла, който изигра великолепен мач. Подолски бе асистента на попадението.

Въпреки четвъртия гол Тотнъм продължи да опитва да атакува. И стигна до гол вкаран от Гарет Бейл в 71-ата минута. Той се разписа с далечен удар, който влетя в ъгъла. След това Тотнъм имаше още един шанс да върне интригата, но Бейл реши да стреля, вместо да подава и прати топката покрай гредата.

В добавеното време Арсенал вкара пети гол. Реализира го Тио Уолкът. Окслейд-Чембърлейн отне топката от Вертонген и центрира към Уолкът, който спря и не остави шанс на Лорис. Това бе четвъртият му гол в последните 4 мача срещу Тотнъм. 

Победата изкачи Арсенал до шестото място в класирането с 19 точки. Артилеристите изпревариха съперника Тотнъм, който остана със 17 пункта. Това бе трета поредна загуба за Шпорите.


АРСЕНАЛ - ТОТНЪМ 5:2
0:1 Адебайор 10
1:1 Мертезакер 24
2:1 Подолски 42
3:1 Жиру 45+1
4:1 Касорла 60
4:2 Бейл 71
5:2 Уолкът 90+1

Червен картон: Адебайор (Т) 17

АРСЕНАЛ: Шчесни, Саня, Мертезакер, Косиелни, Вермаелен, Артета, Уилшър (71 Рамзи), Уолкът, Касорла, Подолски (80 Сантос), Жиру (86 Окслейд-Чембърлейн)
ТОТНЪМ: Лорис, Уокър (46 Демпси), Галас, Вертонген, Ноутън (46 Доусън), Ленън, Сандро, Хъдълстоун (71 Керъл), Бейл, Дефоу, Адебайор

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар