събота, 8 декември 2012 г.

Арсенал и съдията победиха Уест Бромич

Арсенал
С два гола от дузпи на Микел Артета Арсенал победи Уест Бромич с 2:0 в мач от 16-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Емиратс".


Гостите обаче имаха напълно основателни претенции срещу отсъждането и на двете дузпи, тъй като при първата нямаше контакт срещу Санти Касорла, който откровено симулира. При втората пък имаше нарушение на Окслейд-Чембърлейн в атака, преди халфът да бъде фаулиран в наказателното поле.

Арсенал все пак донякъде заслужаваше успеха, тъй като през целия мач имаше подчертано игрово преимущество и създаде един куп голови положения.

Така "артилеристите" свалиха напрежението от себе си, след като преди това нямаха победа в първенството в три поредни мача. Петият в класирането Уест Бромич от своя страна записа трета поредна загуба.


Още в 4-та минута Арсенал имаше страхотно положение за откриване на резултата. След центриране от корнер вратарят на Уест Бромич Боаз Майхил не изби добре топката, Вермаелен я върна обратно пред вратата и Жервиньо стреля от воле към опразнената мрежа, но не намери добре топката и съответно не уцели вратата.

В 10-та минута Джак Уилшър започна много опасна контраатака, но накрая не видя и пропусна да изведе Жервиньо отляво сам срещу вратаря, като вместо това даде пас към покрития Жиру отдясно.

Малко след това Уилшър подаде на Касорла пред наказателното поле и испанецът пробва удар от дистанция, но не намери очертанията на вратата.

Отново Касорла имаше много по-добра възможност, когато Окслейд-Чембърлейн застигна дълго подаване и центрира от аутлинията към точката на дузпата. Там испанецът връхлетя и стреля от воле, но вероятно се уплаши от интервенцията на приближаващ защитник и прати топката високо над вратата.

В средата на полувремето Уест Бромич стигна до първата си възможност за гол. Бакари Саня блокира Шейн Лонг, но Крис Брънт притича към избитата топка и директно опита фалцов диагонален удар от петнайсетина метра, като топката мина доста близо до горния далечен ъгъл на вратата.

Арсенал обаче продължи да натиска и в 25-та минута спечели дузпа. Санти Касорла получи подаване в наказателното поле и финтира Стивън Рийд. Защитникът замахна неразчетено с крак, но не уцели крака на испанеца, който се хвърли на земята. Въпреки това съдията посочи бялата точка.

Зад топката отново застана Микел Артета, който пропусна по драматичен начин в 94-та минута при равенството 3:3 с Фулъм преди две седмици. Този път обаче Артета не сбърка и преодоля Майхил.

В 37-та минута Джак Уилшър можеше да направи резултата 2:0. Жервино бе изведен по крилото, навлезе в наказателното поле и от аутлинията поднесе назад пред вратата, където Уилшър връхлетя между двама защитника и с шпагат засече топката, но тя мина на сантиметри от страничната греда.

Пет минути по-късно Жервино бе близо до гола. Той пресече удар от далеч в наказателното поле, улови топката и стреля опасно от десетина метра, но Майхил се хвърли и направи решително спасяване.

В последната минута на полувремето Алекс Окслейд-Чембърлейн изпълни много зрелищен удар със задна ножица след центриране от корнер, но не уцели вратата от трудна позиция.

В началото на второто полувреме Уест Бромич първи имаше възможност за гол, когато след центриране от фаул Макуоли стреля с глава, но неточно.

Арсенал обаче имаше много по-опасно положение. Жиру овладя дълго подаване и изведе Уилшър на скорост в наказателното поле. Той от аулитнията центрира към далечната греда и там Окслейд-Чембърлейн за втори път стреля зрелищно със странична ножица, но от малък ъгъл не уцели вратата.

В следващата атака пък Гибс центрира точно към Жервиньо и той засече с глава от точката на дузпата, но бе неточен.

Домакините бяха вдигнали оборотите и редуваха атака след атака. При поредната такава Жиру технично поднесе към нахлуващия в наказателното поле Жервиньо, но той от непосредствена близост не успя да уцели топката от въздуха сам срещу вратаря.

В 63-та минута Арсенал спечели нова дузпа, която предизвика гнева на гостите. Окслейд-Чембърлейн нахлу в наказателното поле и изпревари Брънт, който със закъснял шпагат го фаулира. Играчите на Уест Бромич обаче с основание протестираха, че преди това е имало нарушение на Чембърлейн срещу Горан Попов. Микел Артета обаче не се трогна от това и за втори път бе точен от бялата точка.

Домакините продължиха да натискат и първо Жиру стреля неточно с глава от трудна позиция, а след това отново той за малко не достигна да засече с шпагат ниско центриране на Чембърлейн. Малко след това двамата отново повториха упражнението, като отново Чембърлейн центрира опасно, но Жиру за малко не достигна да засече.

Микел Артета бе близо до хеттрик с удар от фаул, но прати топката близо до страничната греда.

В последния четвърт час гостите опитаха някакъв натиск, но атаките им свършваха пред наказателното поле на Арсенал. Пет минути преди края влезлият като резерва Розенберг пробва удар от повече от 25 метра, но не затрудни Шчесни. При друго положение пък Ромелу Лукаку засече с глава центриране от корнер, но доста неточно.

В последните минути за Арсенал в игра влезе Лукас Подолски и веднага оказа ефект в нападение. Първо той поднесе на Уилшър на чиста стрелкова позиция, но той стреля от упор в тялото на защитник.

В 90-та минута пък Уилшър върна жеста на Подолски и му подаде непокрит в наказателното поле. Германецът бе буквално на три метра от голлинията и вратата зееше пред него, но той направи по-трудното и стреля над напречната греда.


Арсенал - Уест Бромич 2:0

1:0 Артета 26 дуз.
2:0 Артета 64 дуз.


Арсенал: Шчесни, Саня, Мертезакер, Вермаелен, Гибс, Артета, Уилшър, Касорла, Окслейд-Чембърлейн (77 Коклен), Жервиньо (81 Росицки), Жиру

Уест Бромич: Майхил, Рийд, Олсон, Риджуел (5 Попов), Макоули, Морисън, Брънт, Мулумбу, Гера (76 Розенберг), Лонг, Одемвинге (62 Лукаку)


Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар