неделя, 6 май 2012 г.

Лионел Меси писа четворка на Еспаньол

Ексшампионът на Испания и Европа Барселона победи Еспаньол с 4:0 в каталунското дерби
Ексшампионът на Испания и Европа Барселона победи Еспаньол с 4:0 в каталунското дерби, което бе мач от 37-мия кръг на испанския шампионат Ла Лига, който се игра на стадион "Ноу Камп".


Момчетата на Пеп Гуардиола откриха резултата още в самото начало на сблъсъка с градския опонент, като Лео Меси се разписа от пряк свободен удар.

През второто полувреме Меси вкара още три гола в мача, този път от две дузпи и след бърза контраатака. Така той стигна кота 72 през кампанията във всички турнири, като 50 от попаденията му са в испанския шампионат.

След победата новият вицешампион Барселона събра цели 90 точки на сметката си, докато градският съперник Еспаньол остана в долната половина на таблицата с 45 пункта в актива си.


Срещата, която бе символично изпращане на Гуардиола на стадион "Ноу Камп", стартира с атаки на домакините, но дефанзивната линия на гостуващия тим се справяше с набезите на "блаугранас". В десетата минута на двубоя много хубаво центриране отляво на Педро даде шанс на Тиаго Алкантара, но младокът нанесе много слаб удар с глава и вратарят на Еспаньол Алварес се справи без проблеми.

В 12-тата минута Лионел Меси се нагърби с изпълнението на пряк свободен удар. От близо 25 метра дребосъкът изстреля техничен удар с левия крак, пращайки кълбото в горния десен ъгъл на вратата на съперника. Това бе гол №47 за южноамериканеца през сезона в Ла Лига - нов строшен рекорд от него.

След четвърт час игра Жоан Верду също опита удар от идентична ситуация пред вратата на Барселона, но неговият шут мина на метър и половина встрани от целта.

В средата на първата част Владимир Вайс също реши да опита стрелба от дистанция при пряк свободен удар за своите, но шутира право в стената, а веднага след това домакините опитаха мълниеносна контраатака, но набралия скорост Лионел Меси не стигна до топката.

След това Серхио Бускетс пусна приказен 20-метров пас към Меси, чието първо докосване бе под всякаква критика и топката веднага му бе отнета от добра позиция за Барса да стигне до втори гол в срещата. Минути след това Меси изведе Кейта сам срещу вратаря, но африканецът реши да залъгва стража и изгуби топката.

След половин час игра Андрес Иниеста изпълни чудесен пряк свободен удар отляво, пращайки кълбото в долния ляв ъгъл на Алварес, но той все пак се разтегна и изби в корнер с последни усилия. Десетина минути преди почивката Васкес пробва да изненада излезлия напред Пинто, но шутира неточно.

В 42-та минута Андрес Иниеста развинти защитата на гостите отляво и дори игра успешно на двойно подаване с Педро в малкия пеналт, но след това полузащитникът се подхлъзна и не успя да нанесе точен удар към вратата на съперника.

В добавеното време на първото полувреме Иниеста спечели пряк свободен удар отляво и Меси застана зад топката. Аржентинецът завъртя кълбото много технично и опъна мрежата на вратата на гостите, но от външната й страна.

На почивката статистиката показа само един шут на Еспаньол, който дори не бе точен. Барса се отличи с три точни удара от общо четири изстрела и характерното за отбора 66% владеене на топката.

Малко след почивката Лео Меси намери Иниеста в предни позиции и последният нанесе плътен удар с левия крак от близо 15 метра, но топката профуча покрай гредата. После изстрел на Иниеста бе блокиран, а Адриано отправи неточен шут с десния крак.

След малко повече от час игра главният съдия отсъди дузпа за Барселона, за игра с ръка в пеналта на гостуващия тим на влезлия като резерва Гомес. Меси застана зад бялата точка и с помощта на страничната греда реализира своя 48-ми гол за сезона в Ла Лига.

Еспаньол отговори с хубав плътен удар от воле на Форлин, но Хосе Мануел Пинто успя да се намеси добре и изби в корнер с върха на пръстите си.

Четвърт час преди края Пинто излезе неразчетено напред и Владимир Вайс го прехвърли с левия крак. Топката влизаше право във вратата на Барселона, но напористият Хавиер Масчерано се върна назад и се хвърли самопожертвователно, избивайки с глава в корнер.

В ответната атака Барса стигна до трети гол, след като Лео Меси получи далечен диагонален пас, надбяга бранител на Еспаньол и с точен удар с левия крак прати кълбото в десния ъгъл на вратата на градския съперник.

В 78-та минута Бускетс бе съборен в наказателното поле на гостите и съдията отсъди нова дузпа за Барса. Меси отново застана зад топката и отново с левия крак матира вратаря на Еспаньол. Малко по-късно неточен удар на Баена бе отчетен за статистиката.

В 88-та минута Серхио Бускетс пусна страхотен пас към Меси, "разсичайки" отбраната на Еспаньол. Аржентинецът напредна, остана сам срещу вратаря Алвраес и го прехвърли, но топката излезе в аут. В последната минута удар на Вайс бе уловен от Пинто.

Барселона - Еспаньол 4:0

1:0 Лионел Меси - 12'

2:0 Лионел Меси - 64', дузпа

3:0 Лионел Меси - 75'

4:0 Лионел Меси - 79', дузпа


Барселона: Пинто, Масчерано, Пуйол, Адриано (Тейо - 78'), Монтоя, Тиаго Алкантара, Бускетс, Кейта (Сеск - 66'), Иниеста (Шави - 79'), Педро, Меси

Еспаньол: Алварес, Морено, Родригес, Лопес (Гомес - 60'), Дидак, Форлин, Вайс, Санчес, Баена, Верду (Руи Фонте - 79'), Васкес (Коутиньо - 66')

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар