сряда, 1 август 2012 г.

Майкъл Фелпс счупи и последния липсващ му олимпийски рекорд

Майкъл Фелпс за пореден път записа името си със златни букви в историята на световния спорт днес.
Майкъл Фелпс за пореден път записа името си със златни букви в историята на световния спорт днес.


Американската щафета спечели по изключително убедителен начин олимпийската титла на 4х200 метра свободен стил, а 27-годишният плувец спечели своя 15-и златен и общо 19-и медал от олимпийски игри. Пози начин задмина по брой отличия руската гимнастичка Лариса Латинина, която има 18 в периода 1956-1964 г. Той вече е най-успешният олимпиец за всички времена.

Американците спечелиха дисциплината за трети пореден път след Атина 2004 и Пекин 2008, като и в трите финални плувания неизменно част от щафетата бяха Майкъл Фелпс и Райън Лохти.

Фелпс, който само час по-рано загуби драматично титлата в любимата си дисциплина 100 метра бътърфлай, беше избран на четвърти пост, където трябваше да се изправи срещу намиращия се в страхотна форма Яник Аниел.

До битка обаче не се стигна, след като Лохти, Конър Дуайър и Рики Беренс предадоха щадетата на Фелпс с огромна преднина. По този начин американците си отмъстиха на французите за загубата на 4 по 100 метра, когато Аниел навакса 0.55 секунди на Лохти на последен пост.

Лохти се реваншира за разочароващото си плуване в първата щафета и се представи много силно на първи пост. Той предаде с преднина от 0.98 секунди пред австралийците, като до последните метри плуваше под графика на световния рекорд.

Конър Дуайър на втори пост не само задържа аванса, а успя дори да го увеличи с още близо една секунда. Рики Беренс направи изключителни последни 50 метра в третия си пост, за да предаде щафетата на Фелпс с преднина от 3.88 секунди.

Яник Аниел успя да навакса част от изоставането, но преднината на американците беше огромна. Те финишираха за 6:59.70 минути, като изпревариха французите с 3.07 секунди.

Китайците изпревариха германците в борбата за бронзовия медал. Паул Бидерман на първи поста даде добър старт на Бундестима, но шампионът на 400 метра и вицешампион на 200 метра Ян Сун направи отличен последен пост, за да могат азиатците да финишират с 29 стотни аванс.

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар