понеделник, 6 август 2012 г.

Юсейн Болт записа ново историческо постижение в Лондон

Голямата звезда в атлетиката Юсейн Болт продължава да пише името си в историята на световния спорт. Спринтьорът от Ямайка стана първият състезател, успял да спечели два поредни златни олимпийски медала на 100 метра.


Той триумфира убедително в Лондон. Във финала в най-очакваната дисциплина в леката атлетика Болт постави олимпийски рекорд - 9,63 сек и изпревари сънародника си Йохан Блейк.

Големият Карл Люис спечели златото в Лос Анджелис 1984. Четири години по-късно американецът взе среброто в Сеул, като беше изпреварен от Бен Джонсън. След това обаче титлата беше отнета от канадеца заради употреба на стероиди и отиде в Люис.

Болт може окончателно да затвърди превъзходството си в спринтовите дисциплини, ако спечели и златото на 200 м. В такъв случай ще бъде единственият атлет, триумфирал в двете най-бързи дисциплини в две поредни олимпийски игри.

През последните месеци състезателят от Ямайка даде повод на специалистите да коментират, че може да изпусне титлата. Той имаше проблеми с гърба, а се появиха и коментари за промяна в техниката му, която го прави по-бавен, отколкото в Пекин и Берлин. С бягането си в Лондон Болт доказа, че заслужено остава най-голямата звезда в атлетиката.


Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар