неделя, 5 август 2012 г.

Анди Мъри разби олимпийската мечта на Федерер с категорична победа

Анди Мъри разби олимпийската мечта на Федерер с категорична победа
Шотландецът Анди Мъри донесе изключителна радост на цяла Великобритания, след като спечели олимпийската титла на сингъл в мъжкия тенис турнир. Той разби световния номер 1 и фаворит преди двубоя Роджър Федерер, като му даде едва седем гейма за крайното 6:2, 6:1, 6:4.


По този начин Мъри си отмъсти на швейцареца за загубата във финала на "Уимбълдън", а британците най-после видяха местен шампион на тревните кортове в "Ол Ингланд клъб", макар и в олимпийския турнир.

Федерер не успя да сбъдне мечтата си да спечели златния медал на сингъл - единственото голямо отличие, което липсва в изключителната му кариера. Той остава със злато на двойки от Пекин, а едва ли игрите в Рио де Жанейро ще му донесат индивидуална титла, тъй като ще бъде почти на 35 години.

Анди Мъри пък най-после успя да реализира своя потенциал във формат три от пет сета. Досега той имаше четири загубени финала в Големия шлем, три от които след поражение от от швейцареца. Този път обаче световният номер 4 изигра перфектен мач, докато Федерер беше напълно неузнаваем.

Световният номер 1 направи 31 непредизвикани грешки, а началният му удар не беше познатото оръжие от полуфинала с Хуан Мартин дел Потро - 65% спечелени точки при първи серивс и едва 37% при втория.

Мъри пък беше изключително стабилен. Той допусна само 17 непредизикани грешки. Освен това спечели 80% от точките при свой първи сервис и 63% при втория. Шотландецът завърши мача с 27 печеливши удара срещу 24 за швейцареца.

Федерер беше равностоен единствено до 2:2 в първия сет. След това Мъри спечели девет поредни гейма, за да затвори първия сет за 37 минути и да реши втория, повеждайки с 5:0. Федерер спря серията, но това беше всичко, което направи във втората част.

В третия сет Мъри направи решителен пробив в петия гейм за 3:2 и до края не изпусна контрола върху мача. С два поредни аса той сложи точка на спора след 116 минути игра, за да постигне най-големия успех в своята кариера.

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар