сряда, 23 януари 2013 г.

Слоун Стивънс донесе голямата изненада в Австралия с победа над Серена Уилямс

Слоун Стивънс донесе голямата изненада в Австралия с победа над Серена Уилямс
Американската тинейджърка Слоун Стивънс поднесе голямата изненада на тазгодишния Australian Open, след като победи своята сънародничка Серена Уилямс с 3:6, 7:5, 6:4 и сложи край на серията от 20 поредни победи на носителката на 15 титли от Големия шлем.


19-годишната тенисистка от Флорида загуби бързо първия сет и изоставаше с пробив пасив във втория и третия, но намери сили да обърне бившата номер 1 и петкратна шампионка в Мелбърн, за да се класира за полуфиналите и да постигне най-големия успех в своята кариера.

31-годишната Уилямс не беше губила мач от 17 август насам и беше спечелила всички последни големи турнири - "Уимбълдън", олимпийският турнир в Лондон, US Open и заключителният турнир на WTA в Истанбул.

Американката вървеше към нова рутинна победа, но комбинацията от нейните болки в гърба и страхотната игра на сънародничката й доведоха до обрат, след оспорвана битка, продължила 2 часа и 17 минути.

Още в първия сет се видя, че Уилямс играе под обичайното си ниво, но младата Стивънс беше много нервна и подаряваше лесни точки на съперничката си. Въпреки че направи само три уинъри и цели десет непредизвикани грешки, петкратната шампионка спечели лесно тази част след едва 28 минути.

Във втората Уилямс поведе с 2:0, но в този момент Стивънс показа изключителна игра и спечели пет от следващите шест гейма. Бившата номер 1 успя да върне пробива за 5:5, но в този момент от мача нейната съпернича показваше страхотен тенис и с нов пробив си осигури втория сет след час игра.


В почивката между сетовете Уилямс поиска намесата на физиотерапевт заради болките в гърба си. Това се отрази положително на нейната игра, сервисът й се подобри,а грешките намляха. Уилямс успя да направи първия пробив в решителната част и поведе с 4:3.

В този момент обаче Стивънс показа защо е смятана за най-талантливата млада тенисистка и с три поредни грейма, два от които пробиви в подаването на най-добре сервиращата жена в света, стигна до най-голямата победа в кариерата си.

След края на мача Стивънс беше много емоционална, а първото нещо, което направи след като поздрави Уилямс, беше да провери телефона в своята сак. "Надявам се майка ми да ми е писала съобщение. Мисля, че може би ми е писала и по време на мача. Сигурна съм, че баба и дядо са полудели от щастие пред екрана", заяви тя.

"Това е лудост. Боже, това наистина е пълна лудост. Може би сега трябва да сложа мой плакат на стената", каза още Стивънс, която в своята стая има огромен плакат на своя голям идол - Серена Уилямс.

В спор за място на финала Стивънс ще срещна световната номер 1 Виктория Азаренка, която победи Светлана Кузнецова със 7:5, 6:1. "Ще бъде забавно. Аз съм на полуфинал в Големия шлем, така че ще опитам да дам всичко от себе си и да направя това, което сторих днес", завърши Стивънс.

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар