четвъртък, 3 януари 2013 г.

Най-красивите голове във футбола през 2012 г.

Най-красивите голове във футбола през 2012 г.
Както всяка година феновете станаха свидетели на стотици изключително красиви голове по футболните терени в целия свят. Едни от тях бяха плод на страхотна техника, други на физическа мощ, а трети - на късмет. Част от тях бяха отбелязани от доказани звезди като Лионел Меси, Фалкао и Неймар, а други от малко известни футболисти, които добиха популярност именно с головете си през тази година. ФИФА вече избра своите претенденти за наградата "Ференц Пушкаш", а през януари ще връчи приза за гол на 2012 г. В произволен ред "Дневник" представя своя избор за десетте най-красиви попадения през последните 12 месеца (без претенция за изчерпателност).

Раул Русеско
Голмайсторът на "Стяуа" (Букурещ) Раул Русеско определено е добър в жонглирането и вероятно като дете често е печелил в играта "21". Той показа страхотни умения с топката, за да отбележи третото попадение при победата с 6:0 над "Конкордиа".

Избраният за футболист номер 1 на Румъния за 2012 г. преодоля технично няколко защитници, без да позволи топката да падне на земята, след което прехвърли и вратаря на съперника.


Ерлан Гастон Маея
Преди близо 17 години колумбийският вратар Рене Игита изуми футболния свят, след като в мач срещу Англия на "Уембли" отрази изстрел към своята врата с акробатичен удар с пета, станал популярен по-късно като "удара на скорпиона".

Преди по-малко от два месеца 31-годишният нигерийски футболист на "Ситизън атлетик" Фестус Байсе, макар и неволно, използва същия този удар, за да вкара може би най-красивия автогол в историята на футбола.

През 2012 г. "ударът на скорпиона" най-после порази правилната мишена благодарение на боливийския нападател на "Насионал потоси" Ерлан Гастон Меая. 23-годишният играч се разписа в 23-ата минута с изстрел извън наказателното поле, като по този начин донесе победата на своя отбор с 1:0 срещу "Дъ Стронгест".



Тайсон

Украинският "Металист" (Харков) се класира за директните елиминации в Лига Европа след победа с 3:1 над "Розенборг", но мачът беше запомнен с феноменалния гол на бразилеца Тайсон.

Нападателят на домакините откри резултата още в четвъртата минута, когато засече пас на Фининьо и с диагонален удар от воле изпрати топката в далечния край на норвежката врата.

Попадението на Тайсон напомни за легендарното изпълнение на бившия холандски национал Марко ван Бастен срещу СССР във финала на Европейското първенство през 1988 г.



Златан Ибрахимович
През тази година шведският нападател изигра един от най-силните мачове в своята кариера. Той отбеляза и четирите гола за победата с 4:2 в приятелската среща срещу Англия през ноември.

Ибрахимович вкара много красиви голове, но най-запомнящо се беше попадението му в продължението на мача. 31-годишният нападател на ПСЖ се разписа с ножичен удар с гръб към вратата от около 25 метра.

Английският вратар Джо Харт излезе до левия ъгъл на наказателното си поле, за да изчисти с глава висока топка и остави вратата си празна. Ибрахимович не се поколеба и веднага стреля назад и вкара четвъртия си гол.



Филип Мексес
Французинът Филип Мексес сигурно се пита защо ФИФА толкова рано определи номинациите за наградата "Ференц Пушкаш" за най-красив гол през годината. Само седмица след страхотни гол на Ибрахимович, той покаже, че и защитниците са способни на красиви изпълнения

Мексес отбеляза второто попадение за "Милан" при важната победа с 3:1 срещу "Андерлехт" в Шампионската лига. След дълго центриране защитникът овладя топката на гърди и от границата на наказателното поле със задна ножица прати топката във вратата, пазена от Силвио Прото.



Оскар

През лятото европейският шампион "Челси" плати 25 милиона паунда за 21-годишния бразилец. След няколко появявания като резерва Оскар дебютира като титуляр в мача срещу "Ювентус" в Шампионската лига, завършил 2:2.

Младият бразилец се представи изключително, като вкара и двата гола за своя отбор в рамките на две минути. Особено красиво беше второто попадение, когато той получи топката от Ашли Коул, с първото си движение елиминира много красиво Андреа Пирло, а следващото му докосване беше страхотен фалцов удар след завъртане, който беше неспасяем дори за Джанлуиджи Буфон.



Хатем бен Арфа
Още първите дни на 2012 г. предложиха изключителен гол. На 7 януари "Нюкасъл" се изправи срещу "Блекбърн" в мач от третия кръг в турнира за Купата на Англия. Изненадващо "Роувърс" откри резултата през първото полувреме и водеше до 70-ата минута.

Тогава френският полузащитник Хатем Бен Арфа пое топката близо до централната линия и с изключително красив и техничен слалом премина през половината играчи на "Блекбърн" и с мощен удар под гредата изравни резултата.

В продължението на мача пък Хонас Гутиерес донесе победата на "свраките" също с много красиво попадение.

 

Лионел Меси
През 2012 г. аржентинецът разби куп рекорди. Най-впечатляващият беше за най-много голове в рамките на една календарна година. Той се разписа общо 91 пъти между 1 януари и 31 декември с екипите на "Барселона" и Аржентина, за да подобри постижението на Герд Мюлер (85) oт 1972 г.

Голяма част от головете на Меси бяха изключително красиви, но един от тях изпъкваше - в приятелския мач срещу Бразилия на 9 юни. При резултат 3:3 и оставащи шест минути до края на редовното време най-добрият футболист в света пое топката на тъча в близост до централната линия, проби до границата на наказателното поле и с красив фалцов удар с левия крак донесе победата на своя отбор.



Папис Демба Сисе
Сенегалецът предизвика истински фурор във Висшата лига, след като беше привлечен в "Нюкасъл" от "Фрайбург" през януари. Той вкара 13 гола в 14 мача през пролетта и бързо се превърна в любимец на феновете. Освен това заедно със своя сънародник Демба Ба оформи ударен тандем, който помогна на "Нюкасъл" да завърши на пето място в крайното класиране.

През май Сисе отбеляза изключителен гол във вратата на Петер Чех при победата с 2:0 като гост над "Челси". Той се разписа, след като извън наказателното, отдясно на вратата, намери топката с външен фалц от воле с десния крак - без съмнение гол, който имам място във всяка класация за най-красиви попадения, макар че остана извън номинациите на ФИФА.



Неймар

През 2011 г. той получи наградата на ФИФА "Ференц Пушкак" за най-красив гол. През тази 21-годишният бразилец отново достигна до финалната тройка с още едно изключително попадение, което отново показа защо всички водещи европейски отбори искат да го имат в състава си.

Звездата на "Сантош" се разписа по прекрасен начин в двубоя с "Интернасионал" (3:1) през март. Той пое топката в своята половина, направи близо 75-метров пробив, преди да преодолее технично вратаря на съперника.



Фалкао и Фалкао
И футболът, и футзалът имат своя голям Фалкао. Единият блести с екипа на "Атлетико" (Мадрид) и Колумбия, другият отдавна си е извоючвал статут на легенда с бразилския национален отбор.

През 2012 г. колумбийският Фалкао спечели Лига Европа за втора поредна година и за втора поредна стана голмайстор на турнира, докато бразилският изведе своя отбор до световната титла след паметен финал с Испания (3:2 след продължения).

Също през 2012 г. двамата вкараха два много красиви гола, достойни за определението гол на годината.

Фалкао на футболния терен:

Фалкао във залата:



Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар