сряда, 16 февруари 2011 г.

Подкуп от 50 млн. долара може да сложи край на ерата "Екълстоун"

ерата "Екълстоун" във Формула 1
Подкуп от 50 милиона щатски долара може да сложи край на ерата "Екълстоун" във Формула 1. Собственикът на шампионата CVC Capital Partners, ръководена от британеца, стартира собствено разследване за корупция след ареста на бивш банкер в началото на годината.


Германецът Герхард Грибковски, който през 2005 г. участвал в продажбата на 48-процентовия дял във Формула 1 от държавната банка Bayerische Landesbank на CVC, беше обвинен в корупция, финансови измами и нелоялно отношение към бившия си работодател.

Основното обвинение е, че не е била направена коректна оценка на дела, както и съответният търг. Така е обезценил Формула 1 и съответно е ощетил банката. За действията си той получил две комисиони по 25 млн. долара, прикрити като консултантски услуги.

"С оглед настоящите разкрития заподозреният е получил прикрито заплащане от 50 млн. долара по два консултантски договора", се казва в официалното съобщение на прокуратурата в Мюнхен, цитирано от "Блумбърг". Говорителят на обвинението отказа да съобщи кой е направил плащането, а всички погледи са насочени към Екълстоун, макар срещу него да няма повдигнати обвинения.

Още при ареста на Грибковски CVC отрече за каквито и да било скрити плащания към него или който и да било около придобиването на Формула 1. По-късно компанията излезе със съобщение, че той е получил само 50 хиляди долара през 2007 г. като неизпълнителен директор в борда на компанията, какъвто остава след продажбата на шампионата. Това не се оказа достатъчно за медиите и те шумно замесиха името на Екълстоун в скандала.

"Според бивши колеги на Грибковски, които са свидетели на прокуратурата, той е получил въпросната сума от Екълстоун, макар и като консултантска такса, а не като подкуп", написа германският вестник "Зюддойче цайтунг" на 5 февруари, без да назовава източника на информацията си.

Промотърът отказа какъвто и да е коментар по случая, но във вторник "Скай нюз" разпространи информация за започнало вътрешно разследване на CVC и холдинговата компания на Формула 1 Delta Topco. Според специалистите с този ход се пораждат доста съмнения около доверието към Екълстоун.

"Случаят с подкупа ще бъде като тиктакаща бомба поне в следващата една година, заяви Клаус Флейшер, професор по банкиране и финанси в Университета за приложни науки в Мюнхен. - Парите от втората най-голяма държавна германска банка BayernLB потъват някъде и има огромен политически натиск да бъде разкрита цялата бъркотия около прехвърлянето на Формула 1 и другите губещи високорискови инвестции на Грибковски."

Според говорителя на прокуратурата в Мюнхен Барбара Щокингер банкерът е внесъл комисиона от 50 милиона долара в своя австрийски фонд Sonnenschein, с което е изпрал парите. Допълнително BayerLB е загубила още 200 млн. долара около придобиването на австрийския кредитор Hypo Alpe-Adria-Bank International, в което Грибковски и Sonnenschein имат участие.

Според източниците на "Блумбърг", близки до сделката за придобиването на Формула 1, Грибковски не е стартирал наддаване за дела на BayernLB. Според независимия одитор KPMG през 2001 г. цената на световния шампионат е била между 3.8 млрд. и 4.9 млрд. долара. През 2003 г. изпълнителният директор на BayernLB Вернер Шмид оценява спорта на 3 млрд., а според данни на "Блумбърг" две години по-късно банката продава своите 48% на CVC срещу 860 млн. долара.

"Сделката не беше евтина за CVC, дори беше скъпа, казва Екълстоун. - Заплахата автомобилните производители да напуснат Формула 1 заради недоволството си от разпределението на средствата от телевизионни права донесе риск на CVC и намали цената на шампионата. Имаше големи драми навремето". По-късно CVC предложи по-добри условия на заводските отбори и потуши бунта им, но през 2008 и 2009 г. "Хонда", "Тойота" и БМВ се оттеглиха заради световната финансова криза.

Към доказателствата срещу Екълстоун влиза и писмо от екипа на Грибковски в Sonnenschein до лондонския офис на промотъра, в което банкерът се оплаква от забавения превод на 2.3 млн. долара от консултантските такси, огласено от "Зюддойче цайтунг", който цитира адвоката на банкера.

"Когато инвестираш в компания като Формула 1 и заложиш на човек като Бърни, трябва да бъдеш готов за обстойни проверки, защото медиите винаги търсят някой скандал или конспирация. Времената може да се окажат трудни за CVC, ако иска да реализира инвестициите си през следващите години", заяви Марк Дженкинс, професор по бизнес стратегии в Cranfield School of Management и автор на книга за Формула 1. "Екълстоун е изключителен индивидуалист. Не мога да си представя друг човек, който да се справя по-добре с неговата работа. Тя има толкова много аспекти", допълва Дженкинс.

От 2007 г. чистата печалба на Формула 1 леко се е променила до 428 млн. долара според данните на Delta 3 UK, холдинговата компания, която контролира сметките на CVC. Компанията отчита нетни загуби от близо 500 млн. долара през тези години. CVC покри някои свои инвестиции чрез дивиденти след съгласието на Royal Bank of Scotland да рекапитализира дълг от 3 млрд. долара през 2006 г.

"Фирмите най-често очакват да излязат на печалба от пет до шест години след придобиването на някоя компания, но разследването ще направи това много по-трудно за CVC", коментира Дженкинс.

Допълнителна трудност ще представлява и договарянето на новото споразумение "Конкорд" с отборите в края на 2012 г., което засяга разпределението на приходите от телевизионни права, но най-важният въпрос остава съществуването на Формула 1 без Екълстоун.

"Ако Бърни не е там, това прави всички инвестиции уязвими заради неговата невероятна позиция в индустрията, неговата способност да преговаря, да тушира проблемите и напрежението и да защитава инвестициите", допълва Дженкинс.

Самият Екълстоун въобще не се притеснява от разследването и не смята да си търси заместник въпреки своите 80 години. "Все едно Франк Синатра да търси някой друг певец, който да го наследи. Вероятно ще има нужда от трима или четирима души, които да вършат моята работа. Всичко ще бъде много по-корпоративно", смята Екълстоун.

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар