вторник, 4 октомври 2011 г.

Челси ще остави "Стамфорд Бридж" в историята

Челси иска да купи обратно терена и трибуните на "Стамфорд Бридж", за да може легално да потърси свой нов дом и да напусне терена, който обитава от 106 години. Президентът на клуба Брус Бък призна, че "сините" се състезават с Куинс Парк Рейнджърс, който също търси терен в западен Лондон.
Клубът на Роман Абрамович още с идването на руснака започна да прави планове как да разшири легендарния си стадион, но това се оказа твърде скъпо и почти непосилно начинание. Бък е уверен, че много фенове ще са разочаровани, но според ръководството на Челси, това е за всеобщо добро.
"Вярваме, че има привърженици, които няма да реагират положително. Част от феновете ще кажат: "Не е наложително Челси да се мести и не искаме Челси да се мести." Но като бизнес ние трябва да сме готови, ако нещо добро излезе на пътя ни."
"В следващите няколко седмици ще разговаряме с акционерите и ще опитаме да го направим", категоричен е Бък.
Любопитното в случая е, че Челси трябва да премине през един сложен етап, докато успее да си утъпче път за напускане. Както е известно, колосалните ремонти на "Стамфорд Бридж" през 80-те вкараха "сините" в брутална финансова криза, от която клубът се спаси на косъм, но не и след като вече бе продал терена и трибуните на стадиона.
Годината бе 1993, а най-ключовата част от стадиона е собственост на т.нар. "Собственици на терена на Челси". Сега същата тази група, която наброява 12 000 души и притежава 15 000 акции на стойност 100 паунда всяка, трябва да се съгласи да продаде своя дял.
Това на практика означава, че лондончани ще трябва да платят 1 500 000 паунда само, за да купят обратно "Стамфорд Бридж". А това ще бъде основната на евентуално преместване.
Проблемът с търсенето на проблем далеч не е част само от ежедневието на Челси. Клубът се оглежда за терени в Ърлс Коурт, Уайт Сити и Батърсий, но в момента преговори не са започнати.
Същевременно Брус Бък е категоричен, че няма вариант за съвместно стопанисване на стадион с друг клуб: "Уайт Сити е естествен вариант за нас. Четох, че Фулъм и КПР обмислят да делят стадиона. Ние не сме го обмисляли и със сигурност г-н Абрамович не го интересува", категоричен е Бък.
Рон Гурлей пък призна, че клубът вече е хвърлил 700 000 паунда в търсене на начин за разширяване на трибуните: "Не бих казал, че сме се отказали, но след пет или шест години изследване се съмняваме, че може да има вариант, който да струва в рамките на разумното."

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар