неделя, 16 октомври 2011 г.

Иниеста се върна с две асистенции за Барса

С два гола на Лео Меси Барселона спечели класическа победа с 3:0 срещу Расинг Сантандер в мач от 7-я кръг на испанската Примера Дивисион, игран на стадион "Ноу Камп".

И за двете попадения асистенция направи завърналия се от контузия Андрес Иниеста, който направи страхотен мач. Третият гол бе дело на Шави, след подаване на Педро.

За съжаление на каталунците обаче Жерар Пике получи някакви болки и бе заменен още в началото на мача.

С двата си гола Лео Меси излезе еднолично начело на класирането за голмайстори в първенството с общо 10 попадения. Освен това той е вече еднолично на второ място във вечната класация за голмайстори на Барселона със 196 гола. Трети е Кубала със 194, а засега лидер остава Сесар с 235.

Барселона от своя страна пък си върна първото място в класирането със 17 точки, с една повече от втория Реал Мадрид. Утре Леванте може да се изравни на върха с Барса, ако победи като домакин Малага.





Барселона започна доста разсеяно двубоя. В първите минути каталунците позволиха на съперника на няколко пъти да има добри разигравания в центъра на терена. Грешка в наказателното поле на Максуел пък за малко да подари топката на Коне.

В 8-та минута пък Жерар Пике получи някаква контузия и напусна терена, заменен от Абидал. Това с нищо не помогна за реда в защита и последва ново напрежение в наказателното поле, причинено то колебание на Валдес. След това пък гостите на два пъти центрираха, като при втория път последва удар с глава, но лек и Валдес улови.

Преди обаче да се стигне до нови проблеми, Лео Меси за пореден път изригна и вкара страхотен гол. В 11-та минута той започна комбинация с Иниеста, който задържа топката в наказателното поле и след това я върна обратно на Меси. Аржентинецът я поведе технично между двама защитника и останал сам срещу вратаря технично го финтира и вкара на празна мрежа.

В следващата атака Давид Вия опита да повтори изпълнението на Иниеста като поднесе назад към Меси, но този път той бе неточен.

Голът не промени много психологическата настройка на домакините и те продължиха да играят сравнително спокойно, без да налагат тотален натиск на и без това доста обърканите гости. Така постепенно се стигна до 27-та минута, когато феновете на Ноу Камп стана свидетели на втори зрелищен гол. Този път асистентът бе Педро, който финтира защитник и центрира в наказателното поле, където най-неочаквано Шави се оказа на върха на атаката и на три метра от вратата забоде мощно с глава. Трябва да се отчете обаче и напълно дезориентираната защита на Сантандер, която бе оставила Шави абсолютно непокрит пред вратата.

Малко по-късно Педро се оказа получател на добър извеждащ пас, но не си поведе добре топката в наказателното поле и Тоньо излезе и го пресрещна. Педро бе доста активен и след бърза контраатака финтира съперник и отправи диагонален удар, но след рикошет в защитник топката мина на сантиметри от гредата.

В тези минути вече можеше да се каже, че каталунците не толкова натискат, колкото се забавляват. Ефектът за съперникът им обаче бе същия. Дани Алвеш получи подаване в наказателното поле и по типичен начин стигна до аутлинията и от там поднесе пред вратата, където включилият се в атака Карлес Пуйол направи по-трудното и от един метър не успя да засече.

Пет минути преди края дойде ред на Давид Вия да пропусне стопроцентово положение. Той бе изведен от Меси сам срещу вратаря, добре го заобиколи, но след това не успя да насочи топката към опразнената мрежа. До края на полувремето Меси се отчете със силен удар, след пас на Максуел, но топката срещна тялото на защитник.

Второто полувреме започна като първото и гостите достигнаха до опасен удар на Коне, който технично спря центриране с единия крак и веднага стреля от въздуха с другия. Валдес обаче се хвърли и спаси.

И отново Барселона бе извадена от летаргията от Меси, който бе изключително активен. В 53-та минута той отправи бърз удар от въздуха в наказателното поле, но топката бе насочена към близкия ъгъл, където вратарят внимаваше.

Последваха няколко опасни бързи атаки на аржентинеца, които бяха спрени с цената на нарушения. В 66-та минута пък Меси бе спънат в наказателното поле, но съдията замълча и не свири дузпата. На повторенията се видя, че нарушението е стопроцентово, с което във втори пореден мач се потвърдиха думите на Пеп Гуардиола, че когато пада Меси не симулира.

Справедливостта обаче възтържествува много бързо и само две минути по-късно Меси вкара. Също като при първия гол, заслугата изцяло бе за Иниеста. Той получи пас от Меси, но тепърва имаше много работа, тъй като цялата защита бе пред него. Иниеста обаче с техничен финт мина между двама души, а след това отправи силен удар, който тресна страничната греда. Рикоширалата топка дойде в Меси, който направи добавка на празна мрежа.

Малко след това Меси получи добро подаване назад от Алвеш, но този път ударът му от десетина метра не бе достатъчно точен.

В последните минути темпото очаквано поспадна, но за сметка на това пък Абидал взриви трибуните със задна ножица след центриране от фаул, но ударът не бе много силен и вратарят успя да улови.


Барселона - Сантандер

1:0 Меси 12
2:0 Шави 27
3:0 Меси 68



Барселона: Валдес, Максуел, Пуйол, Пике (9 Абидал), Алвеш, Шави, Иниеста (72 Кейта), Тиаго, Педро (74 Адриано), Меси, Вия
Сантандер: Тоньо, Кристиан Фернандес, Франсис, Бернардо, Алваро, Хаиро, Циолис (54 Бедиа), Папе Диоп (83 Торехон), Адриан, Мунитис, Коне (66 Арана)

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар