сряда, 2 ноември 2011 г.

Барса писа четворка на Виктория и вече е 1/8-финалист в ШЛ

Виктория Пилзен загуби като домакин с 0:4 от европейския клубен шампион Барселона в четвърти мач от груповата фаза на Шампионската лига.

Каталунците дръпнаха в резултата с два гола аванс още на почивката, като автор на попаденията бе Лионел Меси. В средата на първата част директен червен картон получи защитникът на домакините Чишовски, който спъна аржентинската суперзвезда и интригата в двубоя окончателно се изпари.

В средата на второто полувреме Сеск Фабрегас вече сложи точка на спора дали чехите ще вземат нещо от тази среща. В добавеното време на срещата Меси заби своя хеттрик. Испанският отбор притежаваше кълбото в 70% от игровото време, а ударите бяха 18:3 в полза на Барса.

След тазвечершния си успех момчетата на Пеп Гуардиола подпечатаха своето място в елиминационната фаза на Шампионската лига. Тимът има 10 спечелени точки, а Виктория Пилзен остана само с една точка в дъното на класирането. Втори е Милан с 8 пункта, а БАТЕ има 2 пункта.

На 23-ти ноември Барселона гостува на Милан в битка за първото място в групата, докато Виктория Пилзен пътува за Борисов, където ще трябва да победи БАТЕ, за да мисли за третото място и право за участие в Лига Европа.



В първите минути на срещата домакините стояха доста добре на терена и дори на два пъти опитаха бързи атаки, които бяха лишени от точен пас, който да предшества евентуален завършващ удар.


В седмата минута на мача зрителите станаха свидетели и на първия точен удар, като Лионел Меси шутира с левия крак извън наказателното поле на Виктория Пилзен, но вратарят на чешкия тим улови кълбото.

Малко след това Пилар от тима на домакините бе изведен отляво и той опита остро подаване към точката на дузпата, но пък Виктор Валдес внимаваше и опасността пред вратата на испанците отмина.

Последва много силен и неточен удар на Тиаго Алкантара, при който топката прелетя доста високо в аут, а двубоят бе лишен от високо темпо и някакви запомнящи се комбинации през първите десетина минути на сблъсъка. 

Сеск Фабрегас получи пас в пеналта на чехите и финтира защитник, след което се стигна да контакт между двамата футболисти. Главният съдия на срещата Роберт Шоргенхофер не отсъди нарушение и играта продължи, макар да бе видимо, че Жирачек изобщо не играе с топката при контакта с Фабрегас.

В 17-тата минута Виктория пропусна уникално положение за гол. Една светкавична контраатака на домакините, започнала от центъра на терена, даде възможност на Петржела да се откъсне сам, като футболистът на чехите бе изпуснат от двамата защитници на Барса, които само изгледаха как Петржела шутира срещу останалия сам срещу него Валдес.

Въпреки отличната възможност да матира каталунците, чешкият футболист стреля право в тялото на вратаря, който парирайки удара не скри радостта си от спасеното положение, както и своя гняв, насочен към лековатата грешка на неговите съотборници.

Секунди по-късно Колар стреля мощно от воле, след бързо и находчиво подаване отдясно, но топката прелетя високо над напречната греда на испанската врата, като това бе времето, в което тимът от Пилзен спокойно можеше да води поне с един гол срещу своя далеч по-именит съперник.

В 20-тата минута на двубоя и Сеск Фабрегас отправи страховит удар от дистанция с десния крак, като топката летеше право към вратата на домакините, но Павлик успя да парира тупалката на испанеца.

Минута по-късно Меси получи пас в наказателното поле на съперника и финтира Чишовски, който спъна аржентинската суперзвезда на "блаугранас". Главният съдия първо изчака тактично да види какво ще се случи и след като каталунците изгубиха топката, австрийският арбитър показа директен червен картон на Чишовски за безобидното нарушение, което обаче предотврати сигурен гол във вратата на чехите, тъй като Меси оставаше сам срещу вратаря на домакините.

Лео Меси се нагърби с изпълнението на дузпата и хладнокръвно реализира с левия крак в десния ъгъл на стража Павлик, който се хвърли в противоположния ъгъл, гледайки отблизо как неговият тим вече изостава в резултата. Това бе гол №200 на най-добрия футболист в света за последните две години с екипа на Барса.

След малко повече от половин час игра Меси реши да опита късмета си извън наказателното поле на Пилзен, но ударът му с левия крак бе отразен с вещина от Павлик, който спаси своите. После младокът Исак Куенка уцели зрител по трибуните, след неточния си удар в аут.

В 38-тата минута на мача липсваше някакво запомнящо се отиграване, заслужаващо внимание, но тази минута бе историческа за Барселона и специално за Виктор Валдес. Вратарят успя да задмине постижението на Мигел Рейна (баща на Пепе Рейна от Ливърпул) от 824 поредни минути без допуснат гол с екипа на каталунците, постигнат през сезон 1972/73.

Пет минути преди края на полувремето пак Меси стреля с левия крак и макар нисичкият аржентинец да не намери добре топката, тя застрашително потегли към рамките на "чешката" врата. Въпреки това Павлик бе на мястото си и изби в корнер, от който не последва нищо опасно.

В добавеното време на първата част Меси игра "на двойно" с Адриано и бразилецът пусна веднага пас към своя съотборник, който моментално стреля от воле с левачката и удвои преднината на своя тим.

След подновяването на играта Виктория Пилзен изненадващо започна доста по-устремено и с по-голямо желание от своя опонент, но чехите нямаха идея как точно да застрашат вратата на европейския клубен шампион.

Десетина минути след почивката Меси стреля от пряк свободен удар с левия крак, но Павлик усети посоката на топката и се хвърли много смело, отбивайки в ъглов удар. След изпълнението на корнера стражът на домакините не бе особено затруднен от удара с глава на Алкантара.

В 66-та минута Лимберски центрира отляво и Петржела отправи великолепен удар от воле с десния крак, като кълбото премина на сантиметри от левия страничен стълб на вратата на Валдес, който не реагира.

При последвалата атака Барса отговори подобаващо - Тиаго Алкантара засече с глава чудесно центриране и от малкия пеналт на съперника отправи удар, но кълбото срещна напречната греда на вратата на чехите.

В 72-та минута влезлият като резерва само две минути преди това Максуел подаде отдясно и Сеск Фабрегас остана непокрит, засичайки от близо три метра с глава. Полузащитникът на каталунците не показа милост и вкара третия гол за своя тим в срещата. По-късно другата резерва Алексис Санчес шутира отдясно, но ъгълът бе малък и Павлик спаси.

В добавеното време на срещата Лео Меси получи хитър пас от Жерар Пике и оформи своя хеттрик в срещата, както и крайното 4:0 в полза на Барса.


Виктория - Барселона  0:4

0:1  Меси - 24', дузпа

0:2  Меси - 45'+

0:3  Фабрегас - 73'

0:4  Меси - 92'



Директен червен картон:  Чишовски (Виктория) - 23'



Виктория:  Павлик, Чишовски, Бистрон, Лимберски, Райторал, Хорват (Резник - 77'), Ирачек, Колар (Дурис - 67'), Пилар, Петржела, Бакош (Шевински - 25')
Барселона:  Валдес, Пуйол, Пике, Абидал (Санчес - 73'), Алвеш (Максуел - 70'), Бускетс (Кейта - 65'), Фабрегас, Тиаго Алкантара, Адриано, Куенка, Меси

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар