понеделник, 28 ноември 2011 г.

Федерер с рекордна шеста титла от заключителния Мастърс

Роджър Федерер спечели за рекорден шести път титлата от заключителния шампионат на мъжката тенис асоциация (АТР), който се проведе в ултра модерната “О2 Арена” в Лондон.
На финала преди броени минути Маестрото от Базел надигра с 2:1 сета французина Жо-Вилфред Цонга, в отделните части 6/3, 6/7, 6/3 и така успя да оглави еднолично престижната класация за най-много трофеи от надпреварата.
Както и в предишните си два двубоя през последните две седмици срещу този съперник,  Федерер стартира мача изключително мотивирано и на високи обороти, реализира единствената си възможност за пробив, а от своя страна дори не позволи на французина да стигне до ситуация за връщане на брейка за крайното 6/3.
Началото на втория сет бе почти идентично с това на предходния, като пред погледа на Кристиано Роналдо, Гарет Бейл и още един куп спортни и други знаменитости, Федерер стигна до ранен пробив в петия гейм.
Последваха отново няколко силни минути за сервиращите, за да се стигне до ключовия десети гейм, в който Федерер имаше великолепната възможност да сервира за титлата.
Точно в този момент, може би изненадващо дори и за самия Цонга, Федерер се пропука и позволи на французина да се върне в мача, от което Жо се възползва по най-добрия начин.
С агресивна игра от основната линия Цонга докара нещата до тайбрек, а там след като  отрази мачбол, успя да възстанови статуквото на корта, изравнявайки след 8:6.
Така всичко трябваше се реши в заключителния трети сет, в който играта бе изключително равностойна, но Федерер търпеливо изчака своя момент и в осмия гейм успя да пробие подаването на Цонга, след което безпроблемно сервира за крайния успех.
Ето и статистиката от двубоя:

Федерер
Цонга
55
1-ви сервис %
50
11
Асове
11
2
Двойни грешки
5
 3/9
Възможности за пробив
 1/3
 105/196
Общо спечелени точки
 91/196

Времетраене: 2.20 ч.


Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар