четвъртък, 24 ноември 2011 г.

Арсенал се класира напред в Шампионската Лига

С поредните два гола на Робин ван Перси Арсенал победи Борусия Дортмунд с 2:1 и кръг преди края на груповата фаза на Шампионската Лига се класира за осминафиналите на турнира.

В допълнение на това "артилеристите" спечелиха и първото място в групата, тъй като в другия мач Олимпик Марсилия не успя да победи Олимпиакос.

Арсенал не изигра най-зрелищния си двубой и през първото полувреме дори разочарова с играта си. След почивката обаче холандецът откри след страхотна работа на Алекс Сонг. Малко преди края пък той добави и втори гол след центриране от корнер.

Той се оказа много важен, тъй като в допълнителното време Кагава върна един гол за Борусия. За повече обаче нямаше време и така Арсенал спечели много важната победа.





Още в 25-та секунда Левандовски изскочи зад защитата на Арсенал, но Войчех Шчесни се хвърли и улови топката точно под носа му. Добра игра на Андре Сантош даде възможност за опасна контраатака на Арсенал, но Ван Перси бе неточен в опита си да изведе Уолкът сам срещу вратаря.

След това обаче мачът навлезе в доста спокойно темпо, без да има опасни атаки. Борусия имаше леко преимущество в първите минути, но постепенно Арсенал изравни играта.

В 20-та минута Тио Уолкът имаше прекрасно положение, тъй като бе изведен зад защитата сам срещу вратаря и опита да го заобиколи в наказателното поле, но Вайденфелер се хвърли и с крак изби топката.

В средата на полувремето гостите получиха два неприятни удара, тъй като заради контузии трябваше да бъдат заменени Бендер и Гьоце. Това донякъде се отрази на играта им, но Арсенал не се възползва от това и продължи да е неубедителен.

Без да блести, Борусия бе отборът, който успя да нанесе няколко удара от дистанция. Изстрел на Левандовски профуча покрай страничната греда, а към края на полувремето удар на Шмелцер попадна в ръцете на Шчесни.

В самото начало на второто полувреме германският тим имаше много добро положение за гол. Кагава бе изведен зад защитата на Арсенал, но от малък ъгъл не успя да преодолее Шчесни.

И този пропуск бе сурово наказан, тъй като две минути по-късно Арсенал откри резултата. Заслугата до голяма степен бе на Алекс Сонг, който се пребори за спорна топка по крилото, след това технично мина между двама съперници и центрира точно в наказателното поле, където Ван Перси скочи високо и с глава заби топката под отчаяния плонж на Вайденфелер.

В 60-та минута Арсенал бе на косъм от това да вкара втори гол. Жервиньо бе изведен абсолютно сам срещу вратаря, но прекалено много се засуети и въпреки че успя да го заобиколи, върнал се защитник му изби точно преди да вкара на празна мрежа.

Голът бе накарал гостите да се отворят и това позволи на "артилеристите" доста по-лесно да намират пространства за атаките си. Тио Уолкът обаче на два пъти взе грешни решения, като в първия случай реши да подава от добра позиция вместо да стреля, а по-късно след контраатака шутира от неудобно положение, вместо да потърси съотборник.

Арсенал обаче бе доста внимателен в защита и затова головите положения пред вратата на Дортмунд не бяха толкова много. Едно от тях бе десетина минути преди края, когато резервата Бенаюн се включи в наказателното поле, но не успя да отклони към непокрития Уолкът.

Пет минути преди края обаче всичко свърши, тъй като Робин ван Перси вкара втори гол. Той бе един от най-лесните в кариерата му. След центриране от корнер Томас Вермаелен спечели въздушния двубой на близката греда и продължи топката с глава, тя прехвърли трима защитници и достигна до абсолютно непокрития Ван Перси, който просто от 1 метър я вкара в празната мрежа.

Този гол се оказа много важен, тъй като в допълнителното време на мача Борусия върна един гол. Алекс Сонг сбърка в опита си да пази топката около корнера и тя му бе отнета. Левандовски получи в наказателното поле и поднесе назад към Кагава, който отблизо простреля Шчесни. 

За повече обаче нямаше време и съдията свири края на мача малко след изпълнението на центъра.



Арсенал - Борусия Дортмунд 2:1

1:0 Ван Перси 49
2:0 Ван Перси 85
2:1 Кагава 91


Арсенал: Шчесни, Андре Сантош, Вермаелен, Мертезакер, Косиелни (83 Джору), Сонг, Рамзи, Артета, Уолкът (85 Диаби), Жервиньо (74 Бенаюн), Ван Перси

Борусия Дортмунд: Вайденфелер, Хумелс, Фелипе Сантана, Шмелцер, Кел (64 Бариос), Бендер (25 Лайтнер), Левандовски, Гьоце (29 Перишич), Кагава, Гроскройц, Пишчек

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар