понеделник, 14 май 2012 г.

Федерер покори Мадрид и изравни рекорд на Надал

Федерер покори Мадрид и изравни рекорд на Надал
Световният №3 Роджър Федерер спечели титлата на турнира от серията "Мастърс" в Мадрид с награден фонд 3 090 150 евро. На финала 30-годишният швейцарец надви шестия в схемата Томаш Бердих (Чехия) с 3:6, 7:5, 7:5 и по този начин измести от второто място в световната ранглиста испанеца Рафаел Надал. Ранглистата ще бъде обновена в понеделник. Лидер продължава да бъде миналогодишният победител в турнира Новак Джокович (Сърбия). С днешния си триумф Федерер изравни и рекорда на Рафа от 20 титли от категорията "Мастърс".



Носителят на рекордните 16 титли от "Големия шлем" е тенисистът с най-много победи в турнирите от серията "Мастърс" в историята - 258. На противоречивия син клей в испанската столица Роджър спечели четвъртата си титла за сезона и общо 74-а в кариерата си. За трети път Федерер триумфира в Мадрид след 2006 и 2009 година. Любопитното е, че преди 6 години състезанието се провеждаше на твърда настилка, а преди 3 - на традиционния червен клей. Роденият в Базел тенисист има и два загубени финала в Мадрид - през 2007 и 2010 година.

Бердих, от своя страна, остава с една титла от категорията "Мастърс" - през 2005 година снажният чех триумфира в Париж. Бердих има 7 титли и вече 7 загубени финала на сингъл в кариерата си.

Федерер записа 11-а победа срещу 26-годишния Бердих в 15-ия двубой между двамата.

Днешният финал продължи 2 часа и 38 минути, като Федерер записа 13 аса срещу 10 за своя противник. Швейцарецът допусна 3 пробива в своя сервис и спечели 4 пъти подаването на чеха.

Мачът започна кошмарно за Федерер, който допусна пробив още в първия си сервис-гейм и това позволи на Бердих да натрупа стабилна ранна преднина от 3:0. Чехът успя да задържи удобния аванс и взе първия сет. Във втория сет ролите се размениха и този път швейцарецът дръпна с 3:0 в резултата, а след това с 4:1 и 5:2. При 5:3 Роджър сервираше за затваряне на втората част и дори имаше сетбол при 40:30, но Томаш успя да се пребори за гейма, след което спечели своето подаване и изравни за 5:5. Тайберкът изглеждаше близо, но в 12-ия гейм Федерер реализира решаващ пробив и изпрати мача в трети сет, който трябваше да определи шампиона.

В решаващия трети сет играта вървеше без пробиви до 4:3 в полза на Федерер. В осмия гейм швейцарецът стигна до три поредни брейкпойнта при 0:40, но чехът ги спаси с помощта на отлични сервиси и асове. Двойни грешки обаче попречиха на Бердих да спаси подаването си и Федерер се доближи много до титлата при 5:3 и свой сервис. И тук, както и в предния сет обаче, Федерер се пропука и не успя да се възползва от ситуацията - Бердих проби и спечели подаването си, изравнявайки за 5:5. Швейцарецът поведе с 6:5, а след това отново притисна Бердих в подаването на чеха. Томаш спаси 3 мачбола, но в крайна сметка се предаде и трябваше да се примири с поражението.

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар