вторник, 22 май 2012 г.

Инна Ефтимова изгърмя за две години

Инна Ефтимова изгърмя за две години
Българската състезателка по лета атлетика Инна Ефтимова е наказана с лишаване от състезателни права за две години след положителната си допинг проба, съобщи президентът на БФ Лека атлетика Добромир Карамаринов.


Наказанието на родната спринтьорка влиза в сила от 16-ти май тази година. Ефтимова е уличена за употреба на забранения хормон на разтежа при кръвен тест на Световното първенство в южнокорейския град Даегу, което се проведе от 27-ми август до 4-ти септември миналата година.

Инна Ефтимова бе покрила норматив за участие на Олимпиадата в Лондон на 100 метра, тя бе и сред избраничките за щафетата ни на 4 х 100 метра.

Карамаринов сподели, че използването на хормон на растежа се осъжда много строго от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) и се счита за утежняващо вината обстоятелство, тъй като не може да попадне случайно в организма.

Президентът на родната федерация поясни още, че при подобни случаи ИААФ държи на 4-годишно наказание и е щяло да се стигне до такова, ако Ефтимова е отказала да подпише документа от световната централа за 2-годишно наказание.

"Известието за положителната допинг проба на Инна се получи на 9-ти или 10-ти май. Тя имаше една седмица срок, в която да даде обяснение пред ИААФ. Именно затова ние спазвахме конфиденциалността до момента", заяви Карамаринов.

"Тя трябваше да даде отговор до утре дали приема наказание от две години и днес тя реши да подпише този документ, с който на практика признава вината си. Резултатите й от датата на вземането на пробата до момента се анулират, както и трябва да бъдат върнати премии от турнири, ако е имало такива."

"БФЛА няма да предяви към Инна Ефтимова искове да бъдат върнати пари за олимпийска подготовка, предполагам, че и от Министерството на спорта няма да искат да им бъдат върнати пари, тъй като тези средства са били оползотворени за подготовка", завърши своето изказване Карамаринов.

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар