неделя, 20 май 2012 г.

Челси най-накрая го направи - седна на трона на Европа

Приказката наречена Шампионска Лига свърши - с триумф за Челси и драма за Байерн Мюнхен.
Приказката наречена Шампионска Лига свърши - с триумф за Челси и драма за Байерн Мюнхен. Англичаните успяха да триумфират след драматична развръзка в редовното време и още по-драматично изпълнение на дузпи.


Дидие Дрогба се превърна в герой за своя отбор, като първо изравни резултата за 1:1 три минути преди края на мача, за да вкара срещата в продължение. При дузпите пък той вкара победния удар, който донесе титлата на Челси.

Антигерой за домакините пък стана Ариен Робен, който пропусна да вкара от дузпа в продълженията. Преди това Томас Мюлер бе открил резултата за Байерн в 83-та минута и изглеждаше, че преимуществото на Байерн ще доведе до заслужен успех.

Челси обаче се съживи точно когато трябва и макар да бе по-добрият отбор само в 5 от всичките 120 минути, ефективността на отбора се оказа впечатляваща.

Така три години след като загуби финала срещу Манчестър Юнайтед след изпъление на дузпи, сега отборът на Роман Абрамович ликува също след дузпи.

За Байерн пък драмата бе пълна, тъй като отборът загуби мечтаният финал на собствения си стадион. Разочарованието е още по-голямо, тъй като през целия мач Байерн имаше преимущество, а при дузпите успя да поведе след като Мануел Нойер спаси първата дузпа.




Както бе известно и двамата треньори трябваше да направят няколко промени в състава си, заради многото наказани футболисти. В състава на Байерн на мястото на Бадщубер и Алаба в защита бяха Анатоли Тимощук и Диего Контенто, докато в халфовата линия вместо Луис Густаво играеше Томас Мюлер. В състава на Челси пък Давид Луис и Жозе Босингва заменяха в отбрана капитана Джон Тери и Бранислав Иванович. Голямата изненада бе в халфовата линия, където вместо Раул Мейрелеш място намери младокът Райън Бертранд.

Мачът започна сравнително спокойно, като в първите минути и двата отбора бяха доста предпазливи. Въпреки това от самото начало стана ясно, че Байерн ще е отборът, който ще атакува повече. Челси от своя страна пък отново бе заложил на дефанзивна тактика и бе доволен да се отбранява дълбоко в половината си.

Спокойствието на терена трая до средата на полувремето, като след това постепенно натискът на Байерн започва да дава ефект. Първата опасна ситуация бе в 19-та минута когато Гари Кейхил действа несериозно и позволи на Тони Кроос да застигне топката до аутлинията и да поднесе назад в наказателното поле, но Марио Гомес вместо да стреля директно само на 5 метра от вратата реши да играе технично, пропусна топката и след това не успя да я овладее.

Две минути по-късно баварците бяха още по-близо пред гола. Франк Рибери и Ариен Робен действаха задружно пред наказателното поле и холандецът преодоля защитник и се озова на чиста стрелкова позиция в наказателното поле. Последва силен удар по земя от десетина метра, но Петър Чех някак успя да избие, като след това и гредата му помогна.

Последваха още десетина минути затишие, преди в 36-та минута домакините отново да бъдат много близо до целта. Контенто се включи по крилото и центрира в наказателното поле, където Томас Мюлер стреля много силно от воле само на десетина метра от вратата. Петер Чех остана замръзнал на място, но за негово щастие топката профуча покрай страничната греда.

В ответната атака Дидие Дрогба получи много добър извеждащ пас и изглеждаше, че ще излезе сам срещу вратаря. Той обаче се забави и защитник го застигна и блокира.

В 38-та минута Чели отправи и първия си удар в мача. Той дойде след хубава бърза атака на едно докосване, накрая на която Калу бе намерен непокрит пред наказателното поле, но ударът му до гредата бе спасен сравнително лесно от Мануел Нойер.

До края на полувремето обаче отново Байерн продължи да е по-активният отбор и пропусна нови две отлични възможности за гол. Първо в 40-та минута Робен намери непокрит Рибери в наказателното поле, но французинът стреля много неточно от идеална позиция. След рикошет топката стигна до Марио Гомес непосредствено пред вратата, но той не си я поведе добре и я изпусна.

Две минути по-късно обаче отново Гомес имаше страхотно положение за гол. Атаката отново започна от Робен, който в наказателното поле подаде към Гомес. Нападателят действа много технично, като пропусна подаването покрай себе си и с това елиминира пазача си и се озова на чиста позиция фронтално срещу вратата. След това обаче стреля много лошо високо над гредата.

И след почивката ситуацията на терена не се промени особено, като Челси дори се изтегли още по-плътно назад пред вратата си. В самото начало на второто полувреме Байерн успя да вкара топката в мрежата след добавка на Франк Рибери отблизо, но попадението правилно бе отменено заради засада.

Постепенно натискът на Байерн се усилваше, но това не доведе до голови положения, а само накара играчите на Челси да се приберат плътно в наказателното си поле. Атаките на домакините водеха до поредица ъглови удари, но центриранията не притесняваха отбраната на Челси.

В средата на полувремето германците поискаха дузпа за игра с ръка на Ашли Коул в наказателното поле след центриране на Филип Лам. Такава наистина имаше, но съдията или не я видя или прецени, че ситуацията не е достатъчно убедителна.

Петнасейтина минути преди края на редовното време най-сетне и Челси погледа леко напред. Дидие Дрогба имаше една възможност за удар, но не намери добре топката и това позволи на Мануел Нойер да улови.

Байерн обаче продължи да е по-активният отбор и в 77-та минута Томас Мюлер пропусна страхотно положение. Той получи топката в наказателното поле и макар и падайки стреля от непосредствена близост, но прати топката встрани от вратата.

Пет минути по-късно обаче точно Мюлер се превърна в герой за своя отбор. Той получи едно дълго центриране, което прехвърли цялата защита и го намери при втората греда, където той отблизо засече с глава и след рикошет в напречната греда, топката влезе в мрежата.

Изглеждаше, че този гол слага развръзка на двубоя - вратата на Челси бе разпечатана, а сините изглеждаха абсолютно неспособни да направят нещо в атака. Въпреки това треньорът на домакините Юп Хайнкес се презастрахова, като пусна в игра снажния Ван Буйтен на мястото на голмайстора Мюлер.

Въпреки това обаче три минути преди края Челси сензационно изравни като от нищото. След центриране от корнер топката се насочи към Дрогба и въпреки че нападателят бе блъснат в гръб от Боатенг, успя с глава да забие топката неспасяемо под гредата.

Голът определено обърка домакините и в оставащите минути Челси бе по-активният отбор. В 93-та минута сините дори имаха пряк свободен удар на опасна позиция, но Дрогба стреля ужасно високо.

И в продълженията Челси започна по-активно мача. При първата си опасна атака обаче баварците стигнаха до дузпа. Тя бе направена от много ненужно и глупаво нарушение отзад на Дрогба срещу Рибери. Ариен Робен взе топката, но също както и в решителния мач срещу Борусия Дортмунд в първенството - пропусна. Похвала обаче трябва да получи и Петер Чех, който позна ъгъла и дори улови топката, с което не позволи да се стигне до добавка.

Ударът за Байерн бе двоен, тъй като се оказа, че Франк Рибери не може да продължи мача и трябваше да бъде принудително заменен. Все пак Байерн продължи да атакува и при едно меле Марио Гомес овладя на гърди непосредствено пред вратата и отправи удар със завъртане отблизо, но от малък ъгъл не успя да преодолее Чех.

Робен пък успя съвсем да ядоса съотборниците си, тъй като при една опасна контраатака реши да пробва сам удар от границата на наказателното поле, вместо да потърси непокрит встрани негов съиграч.

В началото на второто продължение Байерн пропусна отличен шанс за гол. Филип Лам не обърна внимание на лежащия на земята Дидие Дрогба и се включи в атака, центрира зад защитата и изскочилият Ивица Олич засече от въздуха с диагонален удар покрай Петер Чех, но топката мина встрани от вратата.

В 112-та минута ново включване на Лам предизвика паника в наказателното поле.Той получи пас зад защитата и изпревари Чех, като поднесе назад. Марио Гоме засече, но в същия момент и Гари Кейхил се бе хвърлил към топката и успя да избие в корнер.

В оставащите минути двата отбора доиграха предпазливо срещата и се стигна до изпълнение на дузпи.



Байерн Мюнхен - Челси 1:1

1:0 Томас Мюлер 83
1:1 Дидие Дрогба 87

При дузпите:

За Байерн - Филип Лам вкарва
За Челси - Хуан Мата пропуска
За Байерн - Марио Гомес вкарва
За Челси - Давид Луис вкарва
За Байерн - Мануел Нойер вкарва
За Челси - Франк Лампард вкарва
За Байерн - Ивица Олич пропуска
За Челси - Ашли Коул вкарва
За Байерн - Бастиан Швайнщайгер пропуска
За Челси - Дидие Дрогба вкарва

Байерн: Нойер, Контенто, Боатенг, Тимощук, Лам, Кроос, Швайнщайгер, Мюлер (87 Ван Буйтен), Рибери (97 Олич), Робен, Гомес

Челси: Чех, Ашли Коул, Кехил, Давид Луис, Босингва, Микел, Лампард, Бертранд (74 Малуда), Калу (84 Торес), Мата, Дрогба

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар