понеделник, 2 юли 2012 г.

Хеттрик от титли за Испания

Испания е новият-стар европейски шампион!
Испания е новият-стар европейски шампион! Ла Фурия победи с 4:0 Италия на финала на Евро 2012 и стана първият отбор в историята, защитил европейската си титла.


Заедно с това отборът на Висенте Дел Боске стана и първият отбор, спечелил титли в три поредни големи първенства, благодарение на световната си титла преди две години в ЮАР.

Успехът на Испания бе напълно заслужен, тъй като за разлика от досегашните мачове на турнира, отборът показа много активна и офанзивна игра.

Резултатът бе открит от Давид Силва още в 14-та минута след асистенция на Сеск Фабрегас, а четири минути преди почивката Жорди Алба удвои резултата след контраатака и извеждащо подаване на Шави.

След почивката Испания можеше да получи дузпа за игра с ръка на защитник на Италия в наказателното поле. Макар да имаше късмет със съдийското отсъждане в този момент, "Скуадра Адзура" бе застигната от малшанс много скоро след това, тъй като влезлият като последна смяна Тиаго Мота се контузи и Италия трябваше да играе последните 30 минути с човек по-малко.

Това сякаш предопредели нещата и до края Италия доиграваше мача. Испания обаче продължи да се забавлява и малко преди края влезлият като резерва Фернандо Торес вкара трети гол. Пет минути по-късно пък Торес направи чудесна асистенция за другия влязъл като резерва футболист - Хуан Мата.

Победата бе и първа за Испания над Италия на големи финали в редовното време, като преди това имаше три загуби и четири равенства. Икер Касияс пък продължава да няма гол в елиминационна фаза на големи финали вече 990 минути.

Загубата за Италия пък бе първа под ръководството на Чезаре Прандели от 16 мача насам в състезателни срещу.



Испания започна много силно мача и макар да използваше типичния си стил с много подавания, в атаките имаше много повече острота отколкото в предишните срещи.

Първият удар към вратата на Италия бе в 7-та минута, когато Серхио Рамос засече с глава центриране от корнер, но прати топката над вратата. В 10-та минута след образцова постепенна атака на иберийците Фабрегас поднесе между няколко защитника към връхлитащия Шави и той от границата на наказателното поле стреля много опасно, но топката профуча на сантиметри над напречната греда.

Устремът на Ла Фурия продължи и в 14-та минута европейският шампион откри резултата с прекрасен гол. Сеск Фабрегас тръгна рязко зад защитата и получи извеждащ пас от Иниеста, в наказателното поле подмина Киелини и от аутлинията центрира назад, където Давид Силва с глава забоде топката в мрежата.

Само две минути след гола Италия получи шанс да отговори, след като Балотели спечели пряк свободен удар пред наказателното поле. Ударът на Пирло обаче рикошира в стената и в корнер. Последваха още два корнера за Италия, но без да се стига до удар към вратата на Касияс.

Постепенно обаче "Скуадра Адзура" изравни играта, а след средата на полувремето дори имаше лека инициатива. Касано на два пъти се прояви. Първо той финтира Арбелоа отляво в наказателното поле и след това отправи удар между двама защитника, като топката мина между краката на Пике, но Касияс внимаваше и улови. След това пък нападателят на Милан отправи топовен удар извън наказателното поле и Касияс трябваше да боксира топката.

Марио Балотели също пробва мерника си от дистанция, но прати топката ужасно неточно над вратата. В този момент Италия играеше добре и дори изненадващо притежаваше топката малко повече от Испания.

Оказа се обаче, че отборът на Висенте дел Боске може да бъде опасен и на контраатака. И точно така Испания нанесе втория си удар в 41-та минута. Тогава Жорди Алба започна акцията от центъра на терена по лявото крило, размени подаване с Шави и се втурна на скорост напред, точно на ръба на засадата получи извеждащ пас и след като се отскубна от бавния Бардзали простреля Буфон с точен удар от десетина метра.

До края на полувремето Испания нанесе още един точен удар, дело на Давид Силва след добър контрол над топката пред наказателното поле, но този път тя попадна право в ръцете на Буфон.

На почивката Чезаре Прандели замени Антонио Касано с Антонио ди Натале. И нападателят на Удинезе имаше нужда от само 47 секунди, преди да отправи опасен удар към вратата на Касияс. Той засече с глава центриране на Абате, но прати топката малко над гредата.

В ответната атака и Испания застраши вратата на Буфон - Фабрегас стреля от границата на наказателното поле на половин метър от страничната греда. След още една минута Фабрегас бе още по-близо до гола. Той нахлу отдясно в наказателното поле и като на шега финтира двама защитника и почти влезе във вратата, в решителния миг Балдзарети му изби топката с шпагат отзад, но за малко не си вкара автогол и Буфон трябваше инстинктивно да спасява.

Пет минути след началото на второто полувреме Испания имаше напълно основателни претенции за дузпа, когато удар с глава на Серхио Рамос се удари в протегнатата ръка на Бонучи. Съдията обаче замълча. И секунди по-късно вместо с три гола аванс, Испания за малко да остане само с един. Ди Натале получи топката непокрит непосредствено пред Касияс, но стражът на Испания се хвърли и направи решително спасяване на удара от упор.

В 54-та минута поредната типична атака на Испания в стил тики-така завърши с извеждащ пас към Фабрегас, който излизаше абсолютно сам срещу Буфон, но не си поведе добре топката и пропусна възможността.

За Италия Марио Балотели отправи силен удар извън наказателното поле, но не уцели вратата.

Точно след час игра Италия бе застигната от много лош късмет, тъй като остана с десет души. Причината обаче не бе червен картон, а контузия. Получи я Тиаго Мота, който влезе в игра малко по-рано на мястото на Монтоливо. Чезаре Прандели нямаше право на повече смени и така отборът остана с човек по-малко.

Този удар се отрази много лошо на Италия и тимът на Чезаре Прандели загуби всякакви надежди за обрат. До края италианците нямаха нито една опасна атака.

Испания от своя страна започна да се забавлява, търсейки третия гол и атакувайки постоянно в доста опразнената половина на съперника.
Така в 84-та минута иберийците направиха резултата класически, а голмайстор бе влезлият малко по-рано като резерва Фернандо Торес. Шави изведе нападателя зад защитата и Хлапето стреля хладнокръвно покрай Буфон.

С това Торес вкара във втори пореден европейски финал, след като се разписа и преди 4 години срещу Германия. Шави пък записа трета асистенция на европейски първенства, като и трите са във финалните мачове.

Три минути преди края резултатът стана още по-внушителен, тъй като се разписа друга испанска резерва - Хуан Мата. Фернандо Торес отново бе изведен на стрелкова позиция в наказателното поле, но докато всички очакваха да стреля срещу Буфон, той чукна хитро встрани и крилото на Челси вкара на празна мрежа.

Постъпката на Торес бе особено впечатляваща, тъй като ако беше вкарал, щеше да стане едноличен голмайстор на европейските финали.

Вместо това той записа асистенция срещу своето име. В 93-та минута той можеше да асистира и за още един гол, като поднесе по земя пред вратата и там включилият се в атака Серхио Рамос зрелищно засече с петичка, но Буфон внимаваше и спаси.


Испания - Италия 4:0

1:0 Давид Силва 14
2:0 Жорди Алба 41
3:0 Фернандо Торес 84
4:0 Хуан Мата 88

Испания: Касияс, Арбелоа, Пике, Рамос, Алба, Чаби Алонсо, Бускетс, Шави, Иниеста (87 Мата), Давид Силва (59 Педро), Фабрегас (75 Торес)

Италия: Буфон, Бонучи, Киелини (21 Балдзарети), Бардзали, Абате, Де Роси, Маркизио, Монтоливо (56 Тиаго Мота), Пирло, Касано (46 Ди Натале), Балотели

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар