понеделник, 2 юли 2012 г.

Фернандо Торес спечели златната обувка

Фернандо Торес спечели златната обувка
Фернандо Торес спечели златната обувка за голмайстор на европейското първенство.

Нападателят на Испания се разписа в края на мача на финала срещу Италия и така събра три попадения. Толкова имат още няколко футболисти, но Торес имаше нужда от най-малко минути, за да ги вкара.

Освен трите си гола, Торес направи и една асистенция - отново на финала срещу Италия само две минути преди края той подаде на съотборника си в Челси Хуан Мата, който подобно на Торес влезе като резерва.

Именно двамата играчи на Челси влязоха в историята в доста ограничената група играчи, които печелят Шампионската Лига и Европейска титла в една и съща година.

Само преди два месеца Торес и Мата триумфираха при успеха на Челси над Байерн Мюнхен на финала на Шампионската Лига на "Алианц Арена".

Така двамата стана втория и третия испанец с това постижение след Луис Суарес, който през 1964 година спечели Шампионската Лига с Интер и европейското първенство с Испания.

През 1988 година Ханс ван Брьокелен, Роналд Куман, Бари ван Аерле и Жералд Ваненбург спечелиха Шампионската Лига с ПСВ и европейското първенство с Холандия. Вим Киефт пък бе неизползвана резерва на финала срещу СССР.

Подобна участ имаше и Никола Анелка през 2000 година, когато игра за Реал Мадрид при победата в Шампионската Лига, но бе резерва на финала на Франция срещу Италия.

Кристиан Карембьо обаче е единственият футболист, който остана неизползвана резерва във финалите и на двата мача.



ФутболистДържаваГоловеМинути
1Фернандо ТоресИспания3189
2Марио ГомесГермания3282
3Алан ДзагоевРусия3253
4Марио МанджукичХърватия3270
5Марио БалотелиИталия3421
6Кристиано РоналдоПортугалия3480



Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар