неделя, 29 юли 2012 г.

Само Гроздева остана да пренаписва олимпийската история

Йордан Йовчев фокусира световните обективи в Лондон с рекордното си 6-о участие за гимнастик на Олимпийски игри, но написа още една страница с класирането си за финал. На 39 години властелинът на халките е с реални шансове за петия си медал. Успее ли Йовчев ще изравни по брой на олимпийски отличия Мария Гроздева.


Звездата ни в спортната стрелба, която заедно с четирикратния световен шампион, изравни по брой на участия рекорда на колегата си Таню Киряков, пък е устремена да стане единственият роден спортист с 3 титли от форума под петте преплетени кръга.

Също така и да подобри българския рекорд по отличия на 6.

След като днес остана далече от финала на 10 м пистолет, 40-годишната Гроздева ще има втора възможност в сряда, 1 август, на 25 м пистолет. Уверена е, че ще стреля и на игрите в Рио де Жанейро след 4 години.

При всичко положения стандартите на Мария са практически неподобряеми.

Предвид състоянието на българския спорт, амбицията за злато граничи с мечтите във всеки спорт извън борбата.

От дисциплините, които развиваме в момента, златни дубли пък могат да се печелят единствено в плуването, леката атлетика и гимнастиката. Но пък такъв състезател няма да бъде изграден за следващите няколко олимпийски цикъла. Рекордите са вече по силите единствено на Мария Гроздева.

Dnes.bg обаче държи на доброто настроение, показвайки върховете на българския спорт на форума под петте преплетени кръга.

Ваня Гешева единствена с пълен комплект от една Олимпиада – Сеул през 1988 г. Живата легенда на женския ни каяк изостава единствено от Мария Гроздева по брой отличия.

В колекцията си има и сребро от Москва 1980. Четири олимпийски медала от българите е извоювал още само Йордан Йовчев.

Шестима са спортистите ни с по две титли: Боян Радев (класическа борба - Токио 1964 и Мексико 1968), Петър Киров (класическа борба - Мексико 1968, Мюнхен 1972), Нурайр Нуриякн (вдигане на тежести - Мюнхен 1972 и Монреал 1976), Таню Киряков (спортна стрелба - Сеул 1988, Сидни 2000), Николай Бухалов (кану – единствен със златен дубъл от едни игри – Барселона 1992), Мария Гроздева (спортна стрелба - Сидни 2000, Атина 2004).

51 са общо олимпийските титли на България.

С 212-те медала сме на 20-о място във вечната ранглиста в класирането преди старта на игрите в Лондон. Извоювали сме общо 84 сребърни отличия и 77 бронзови.

Спорт с най-много медали: борба свободен и класически стил – 67. Първенството по титли също е заслуга на най-титулувания ни спорт. Борбата има 16 златни в актива си, 31 сребърни и 20 бронзови.

Олимпиадата в Сеул е върхът на българския спорт с 10 титли, 12 сребърни и 13 бронзови отличия.

България е участвала 19 пъти на Летни олимпийски игри и е сред съучредителите през 1896 г. в Атина.

Българи са се състезавали в 250 различни дисциплини н 28 вида спорт, последният олимпийски дебют е сега на Стойка Петрова в женския бокс.

Участници ни на най-престижния спортен форум са били общо 1242. От тях 908 мъже и 334 жени.

Най-много олимпийци сме имали в Москва през 1980 – 289.

Спорт с най-много представители: лека атлетика -172

Спорт с най-малко представители: синхронно плуване – 2 (дуетът Богдана Зарева и Ася Анастасова при дебюта на водните ни грации в Атина през 2004)

Най-младият български олимпиец е гимнастичката Димитринка Филипова – 14 години и 76 дни, състезава се в Москва през 1980 г.

Най-възрастният български олимпиец е ветроходецът Красимир Кръстев (70 години 193 дни), също в Москва 1980.

В Лондон най-младата ни олимпийка е 17-годишната Християна Тодорова. Състезателката от ансамбъла в художествената гимнастика ще стане пълнолетна на 28 ноември тази година.

На обратния полюс е Петя Луканова. Представителката ни в спортната стрелба отбеляза 43-ия си рожден ден точно седмица преди началото на Лондонската Олимпиада.

Първенството за най-нисък олимпиец си поделят борците Александър Костадинов и Радослав Великов с по 160 см.

Най-високият олимпиец естествено излъчва волейболът чрез Теодор Тодоров. Централният блокировач от Монтана е висок 210 см.

Съотборникът му и почти адаш Тодор Алексиев пък е с равни килограми 96 в битката за най-тежък наш спортист с натурализирания албански борец в класическия стил Елис Гури.

Трима от знаменосците ни при откриването на Олимпийски игри се състезават в Лондон – Мария Гроздева (Атина 2004), Петър Стойчев (плуване открити води Пекин 2008 )и Йордан Йовчев сега.

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар