събота, 18 февруари 2012 г.

Марсел Хиршер спечели гигантския слалом в Банско

Австриецът Марсел Хиршер спечели гигантския слалом в Банско от Световната купа по ски алпийски дисциплини.


Той триумфира убедително, след като лидерът в първия манш Тед Лигетидопусна груба грешка и остана едва 27-и. Хиршер премина по трасето за общо 2:25,45 минути и изпревари Масимилиано Блардоне от Италия с 1,39 сек.

Изненадата на деня поднесе 20-годишният австриец Марсел Матс, който завърши трети и за първи път се качи на подиума в старт за Световната купа. Той остана само на 7 стотни от втората позиция.

"Много съм щастлив от тази победа, заяви Хиршер пред БНТ1. - Това е първото ми участие в Банско. Няма значение дали утре ще победя отново. Дойдох тук, за да карам и да печеля точки. Ако спечели и утре, ще бъде добре. Със сигурност обаче това ще е много трудно."

Австриецът беше втори след първия манш с пасив от 0,16 сек., а грешката на световния шампион Лигети му позволи да триумфира за седми път през сезона. Той се възползва максимално от отсъствието на лидерите за Световната купа Ивица Костелич и Беат Фойц, за да съкрати пасива си спрямо тях.

Хиршер е трети във временното класиране с 925 точки, като вече изостава със 118 зад хърватина, който вероятно ще се завърне на пистата чак около 10 март. Евентуална победа за австриеца и в неделния слалом в Банско би го извела на второ място в подреждането.

Огромното изоставане на Лигети изведе Хиршер начело в подреждането за малката Световна купа с аванс от 81 точки. До края на сезона в гигантския слалом остават още три старта.

В гигантския слалом стартираха двама български представители, но те не стигнаха до финала. Никола Чонгаров остана с 40-и резултат първия манш и не намери място във втория, докато Георги Георгиев отпадна по трасето.

И втората част на състезанието беше белязана от силен вятър, който предизвика няколко кратки паузи. В него не стартира американецът Боде Милър, след като отпадна точно преди финала на първия манш.

Слаломът в неделя отново е на пистата "Алберто Томба" и ще започне в 10.00 часа.

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар