петък, 17 февруари 2012 г.

Храбрият Аякс падна геройски от Манчестър Юнайтед

Аякс загуби от Манчестър Юнайтед  с 0:2 в първи 1/16-финален мач от турнира Лига Европа. Двубоят се игра на стадион "Амстердам Арена" в холандската столица.

Първата част не бе особено атрактивна, като домакините имаха леко предимство както при контрола на топката, така и при ударите към вратата на съперника.

Манчестър Юнайтед поведе близо четвърт час след почивката, когато Нани подаде отдясно към центъра и там Ашли Йънг изигра много майсторски ситуацията, давайки аванс на своите в резултата.

В края на мача страхотна триходова комбинация между Валенсия, Руни и Ернандес даде преднина от два чисти гола на "червените дяволи", когато Чичарито простреля стража на домакините.

Аякс отправи общо 17 удара в срещата, от които 9 бяха точни. Манчестър Юнайтед записа едва 4 точни изстрела от общо 8 опита, но пък гостите демонстрираха убийствена ефективност.




Двата отбора започнаха срещата внимателно и не предприемаха излишни рискове в предни позиции. Въпреки, че колосите стояха много стабилно в защита, срещата бе много динамична и съперниците редуваха атака след атака.

"Червените дяволи" спечелиха два корнера в първите десетина минути на двубоя, от които обаче така и не се стигна до опасност пред вратата, пазена от Кенет Вермеер.

След четвърт час игра Уейн Руни се втурна по дясното крило и опита центриране към Хавиер Ернандес, но кълбото изобщо не стигна до Чичарито, след бързата и адекватна намеса на бранител на четирикратния европейски клубен шампион.

Малко след това слаб удар на Озбилиз бе спасен, а после Дико Коперс опита нещо средно между шут и подаване по левия фланг и топката стана много лесна плячка за Давид Де Хеа. Уейн Руни пък отправи първия удар за гостите в мача след двайсетина минути игра, но Вермеер изобщо не бе затруднен.

Вече бе изминала средата на първата част, когато Аякс случайно можеше да открие резултата. При едно най-рутинно центриране отляво, топката не бе изчистена добре от защитата на гостите и Озбилиз нанесе шут, при който кълбото се удари в крака на футболист на съперника.

В 32-та минута чудесен удар на Сием де Йонг от близо 25 метра накара Де Хеа да покаже страхотната си класа, като младият испански вратар се разтегна максимално и успя да избие кълбото в ъглов удар. След това удар с глава на Тоби Алдервейрелд също бе париран, като това бяха изключително силни минути за момчетата на Франк де Бур.

Младата надежда на английския тим Том Клевърли опита късмета си при поредната атака на гостите, но шутът на полузащитника прелетя встрани от целта, за да дойде нова опасност пред Де Хеа. Датската "перла" на холандците Кристиян Ериксен стреля извън наказателното поле, но Де Хеа улови кълбото.

Три минути преди края на първата част Фабио блесна отляво, финтира съперников футболист и центрира остро към Нани, но португалецът остана под топката.

В последната минута на първото полувреме Миралем Сюлеймани се изяви с доста ефектна симулация, когато си поведе топката и потърси контакт с Рио Фърдинанд в наказателното поле на Манчестър Юнайтед. Англичанинът дори не протегна крака си, но футболистът на Аякс се хвърли на терена и се опита да си изпроси дузпа от главния съдия Джанлука Роки, който пощади Сюлеймани и не му показа жълт картон в стремежа му да хитрува.

На почивката грандът от Амстердам можеше да се похвали с цели 5 точни изстрела от общо 6 опита, за разлика от своя съперник, който имаше едва 3 удара, от които само един точен. Аякс владееше топката в 52% от игровото време през първите 45 минути.

Веднага след подновяването на играта Нани опита коварен удар, който не бе силен, но за сметка на това много точен. Стражът на домакините обаче внимаваше и успя да избие в корнер. След това от почти идентична ситуация Буликин разочарова, когато вместо да "свие" кълбото към вратата на Де Хеа, той прати топката в трибуните.

После Хавиер Ернандес получи добра възможност, но се забави, а Анита и Вермеер успяха с дружни усилия да попречат на мексиканеца да нанесе удар и така нулевото равенство се запази. Последва и удар на Руни с глава, който бе отклонен от тялото на Алдервейрелд, но от последвалия корнер не се стигна до нищо сериозно.

В 59-тата минута Нани подаде отдясно към точката на дузпата, защитниците на Аякс не реагираха добре и Ашли Йънг първо финтира съперник, а после отправи плътен удар по земя, откривайки резултата. Веднага след това Озбилиз нанесе силен удар с левия крак, който профуча на метър над вратата на англичаните.

Пет минути след това Фил Джоунс пусна добре към Нани, португалецът се завъртя и нанесе удар с левия крак от около 11-12 метра. Тъмнокожото крило на Юнайтед обаче не уцели вратата.

Малко след това шут на Нани се отклони в тялото на играч на Аякс, след което бърза контраатака на домакините даде възможност на Кристиян Ериксен да нанесе силен шут с левачката извън наказателното поле на гостуващия тим, но Деа Хеа спаси.

В 85-тата минута гостите осъществиха мълниеносна контраатака, при която Антонио Валенсия намери Уейн Руни, който бързо напредна отляво и след това подаде към свободния Хавиер Ернандес. Мексиканецът остана очи в очи с Вермеер и мушна кълбото между краката му.

В последната минута Айсати опита хубав техничен удар с десния крак, но великолепният в този мач Давид Де Хеа отрази блестящо.



Аякс - Манчестър Юнайтед  0:2

0:1  Ашли Йънг - 59'

0:2  Хавиер Ернандес - 85'



Аякс:  Вермеер, Вертонген, Алдервейрелд, Анита, Коперс (Бойлесен - 63'), С. де Йонг, Айсати, Ериксен, Озбилиз (Лукоки - 80'), Сюлеймани, Буликин (Ван Рийн - 60')

Манчестър Юнайтед:  Де Хеа, Фърдинанд, Евънс, Джоунс, Фабио, Карик, Клевърли (Скоулс - 61'), Йънг (Валенсия - 76'), Нани (Уелбек - 86'), Руни, Чичарито

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар