сряда, 29 февруари 2012 г.

Разследват Христо Стоичков за фалита на Парма

Прокуратурата в Италия погна Христо Стоичков и още 10 звезди на Парма от периода 1995-2003 г. за фалита на клуба при президента Калисто Танци, пише "Гадзета ди Парма", цитиран от "Стандарт".

От 2002 г. бизнесменът е в затвора за пране на пари и за участието му в колапса на компанията "Пармалат", която притежаваше Парма. Стоичков, който сега е треньор на Литекс, игра за "жълто-сините" от 1995 до 1996 г. и вкара 5 гола в 23 мача.

Другите разследвани играчи са Дино Баджо, Ернан Креспо, Хуан Себастиан Верон, Енрико Киеза, Лилиан Тюрам, Масимо Крипа, Лоренцо Миноти, Томас Бролин, Фаустино Асприля и Луиджи Аполони.

Те са обвинени, че помогнали за банкрута на клуба в съучастие с Танци и дясната му ръка Доменико Барили. Разследват се и други 17 души, включително бивши изпълнителни директори на Парма като Фабрицио Ларини (сега в Удинезе).

Според прокуратурата Танци и Барили отклонили 10 млн. евро от "Пармалат" чрез фалшиви рекламни и промоционални договори с играчите. Футболисти обаче никога не били участвали в реклами или други подобни прояви.

Паралелно разследване е насочено към настоящия играч на Фиорентина Амаури. През 2000 г. Танци плаща 3,5 млн. за родения в Бразилия италиански национал на консултантска фирма, въпреки че го взима без пари от Белинзона (Швейцария).

Източник dnes.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар