четвъртък, 23 февруари 2012 г.

Базел покоси Байерн с кинжален удар

Базел спечели велика победа над Байерн Мюнхен с 1:0 и остава с всички шансове за продължаване напред в Шампионската лига.

В първи мач от осминафиналите на турнира  швейцарците имаха много положения за гол, уцелиха две греди, издържаха дългите разигравания на противника и нанесоха удара си минути преди края.
 

Герой за Базел бе вратарят Ян Зомер, който направи невероятни спасявания и не позволи на играчите на Байерн да вкарат топката във вратата. За баварците загубата е още по-разочароваща, тъй като направиха най-силния си мач тази пролет.
 

Треньорът на баварците Юп Хайнкес направи изненада със състава. Той остави на пейката Томас Мюлер, за да може Тони Кроос да си заеме позицията зад Марио Гомес, а и Ариен Робен да е на терена. В дефанзивната халфова линия се появи двойката Тимошчук – Алаба, при това силно изнесени напред.

Тази нападателна формация на Байерн взе инициативата още с първия съдийски сигнал. В 1-ата минута Гомес изскочи сам отляво, подмина вратаря, но си скъси ъгъла и не можа да отправи удар.
 

След още две минути Робен подаде по въздуха на Рибери, който овладя фамозно, финтира бранител и стреля, но вратарят Ян Зомер извади страшен рефлекс отблизо и спаси. Баварците продължиха да натискат, Алаба хвърляше много сили напред.
 

В 11-ата минута Рибери имаше нов шанс за гол, когато изведен отляво стреля силно по земя, но феноменалният Зомер отново спаси, избивайки в корнер.
 

С течение на времето се видя, че всъщност дефанзивната халфова линия на Байерн не функционира, тъй като и Алаба, и Тимошчук се увличаха напред. И това даде шанс на играчите на Базел да проведат серия мълниеносни атаки.
 

Първо в 16-ата минута Щрелер се пробва от малък ъгъл отдясно, но Нойер боксира в ъглов удар. След корнера Драгович стреля с глава, Нойер изби топката в гредата, тя мина по голлинията, но не влезе в мрежата.
 

След още три минути Базел тресна втора греда. Алекс Фрай нанесе бомбен удар с левия крак, но топката само разтресе напречната греда. Като по чудо гол не влезе. Баварците отвърнаха с далечен удар на Алаба, хванат безпроблемно от вратаря.
 

Впоследствие след тези ударни двайдесетина минути темпото се поуспокои. Байерн си върна владението на топката, което достигна до 62% в тази част на срещата. Малко преди почивката Гомес стреля отдясно, а вратарят отново спаси сигурно.
 

През второто полувреме мачът се развиваше дълго между двете наказателни полета, липсваше динамиката и многото положения. Баварците обаче владееха стабилно топката и постепенно стигнаха до реални шансове.
 

В 68-ата минута Лам напредна отляво и зави към наказателното поле, отправяйки тежък удар, който Зомер изби в корнер. След още пет минути Марио Гомес изскочи сам отляво, но вратарят на Базел отново бе на място и спаси. Последваха няколко мелета пред вратаря – отборът на домакините премина изцяло в защита.
 

В 86-ата минута обаче Базел нанесе удара си. Влезлият минути преди това Зоа се разходи успоредно на наказателното поле, демонстрирайки, че дефанзивните халфове на Байерн днес се провалиха напълно и изведе другата резерва Щокер, който с премерен удар взриви стадиона и смрази именитите шефове на баварците, заели местата си на трибуните – 1:0 за Базел!
 

Базел – Байерн 1:0
 

1:0 Щокер (86)
 

Базел
 : Зомер, Щайнхьофер, Абрахам, Драгович, Парк, Хубел, Чака, Шакири, Ф.Фрай (66-Щокер), А.Фрай, Щрелер
Байерн: Нойер, Рафиня, Боатенг, Бадщубер, Лам, Тимошчук, Алаба, Робен, Кроос, Рибери (71-Мюлер), Гомес

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар