понеделник, 27 февруари 2012 г.

Барса трябваше да хитрува, за да победи Атлетико Мадрид

Със спорен гол на Лео Меси Барселона измъкна трудна победа с 2:1 като гост на Атлетико Мадрид, в мач от 24-я кръг на Примера Дивисион, игран на стадион "Висенте Калдерон".

Аржентинецът вкара победното попадение десетина минути преди края, след като изпълни бързо пряк свободен удар и свари вратаря на Атлетико неподготвен.

Преди това Дани Алвеш бе открил резултата за Барса през първото полувреме, но Радамел Фалкао изравни след почивката.

Каталунците имаха сериозно преимущество през първото полувреме, но след почивката загубиха ритъм и Атлетико на няколко пъти имаше добри положения на контраатаки.

Благодарение на победата Барса възстанови разликата от 10 точки до лидера Реал Мадрид.

Още във втората минута Шави можеше да изненада Куртоа със сравнително лек, но много точен удар, при който топката мина на сантиметри от страничната греда.

Барса обаче също можеше да получи ранен гол, когато в 5-та минута Виктор Валдес изпусна топката при едно центриране и играч на Атлетико за малко да вкара на празна мрежа, но Карлес Пуйол му попречи.

В 13-та минута Лео Меси вкара гол след индивидуален пробив, но си бе повел топката с ръка. Това не остана незабелязано от съдията и голът бе отменен, а Меси получи жълт картон.

Малко по-късно Шави изпълни добре пряк свободен удар пред наказателното поле и завъртя топката над стената, но Куртоа се хвърли и направи страхотно спасяване.

Атлетико се бе прибрал плътно в половината си и позволяваше на Барса да владее топката в 80% от времето. Това ограничаваше сериозно възможностите за каталунците. "Дюшекчиите" допълнително затрудняваха играчите на Барселона с много груба игра, която  доведе и до няколко жълти картона.

Домакините обаче също не застрашаваха Валдес при редките си контраатаки.

В 36-та минута обаче нещата се промениха, тъй като Барса най-сетне проби бетона на Атлетико. Заслугата до голяма степен бе на Лео Меси, който се вряза по средата на отбраната на съперника, увлече няколко защитника и подаде встрани на непокрития Фабрегас. Той имаше възможност да стреля, но вместо това поднесе по земя на далечната греда, където Дани Алвеш засече на празна мрежа.

Атлетико можеше да отвърне с идентичен гол, когато Адриан бе изведен отляво в наказателното поле и поднесе пред вратата, но там Валдес изпревари Фалкао.

В самия край на полувремето Сеск Фабрегас фаулира грубо Хуанфран и имаше късмет, че се размина само с жълт картон.

С оглед на играта нищо не предвещаваше, че Атлетико може да се върне в мача. Точно това стана обаче в началото на второто полувреме. След центриране от корнер Серхио Бускетс продължи топката към далечната греда, вместо да я изчисти и там дебнещият Радамел Фалкао от въздуха я заби в мрежата.

Десетина минути по-късно Фалкао можеше да излезе сам срещу вратаря, но съдията отсъди несъществуваща засада.

Едва  в средата на второто полувреме Барса стигна до голово положение. То дойде след центриране отдясно на Дани Алвеш и първо Меси се размина да засече пред вратата, а след него на втората греда Алексис се хвърли и засече с глава от малък ъгъл, но неточно.

Атлетико обаче бе започнал да прави все по-опасни контраатаки. При една ситуация дълъг пас към Фалкао не бе пресечен от двама защитници на Барса и нападателят на Атлетико излезе сам срещу Валдес. След това обаче вместо да го заобиколи опита да го прехвърли, но Валдес внимаваше и изби.

Барса изглеждаше неспособна да създаде голово положение и с напредване на времето равенството ставаше все по-вероятен изход на мача. В 82-та минута обаче Лео Меси вкара решителния втори гол след спорна ситуация. Каталунците спечелиха пряк свободен удар пред наказателното поле и докато домакините подреждаха стената, аржентинецът стреля изненадващо и вкара топката в празната мрежа пред учудения поглед на Куртоа. Играчите на Атлетико бурно протестираха, но напразно.

Две минути преди края домакините имаха много добър шанс да изравнят. След центриране от фаул Серхио Бускетс игра с ръка в наказателното поле, но очевидно неволно, защото практически свали топката за изстрел на Хуанфран, който стреля от упор, но право в тялото на Валдес.

В третата минута от допълнителното време Габи нанесе топовен удар и Валдес не успя да реагира, но за негов късмет топката го удари в гърдите.

 
Атлетико Мадрид - Барселона 1:2

0:1 Алвеш 36
1:1 Фалкао 51
2:1 Меси 82

Атлетико Мадрид: Куртоа, Фелипе Луис, Годин, Миранда, Хуанфран, Тиаго, Габи, Арда Туран, Коке (77 Салвио), Адриан, Фалкао

Барселона: Валдес, Алвеш (72 Куенка), Пуйол, Масчерано, Абидал, Бускетс, Шави, Иниеста, Фабрегас (77 Педро), Меси, Алексис (84 Пике)

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар