сряда, 8 юни 2011 г.

Германците превзеха и Баку

Маршът на Германия към Европейското първенство догодина продължава неуморимо. С 3:1 в Азербайджан момчетата на Йоахим Льов спечелиха седма победа от седем мача и учедително водят с десет точки в квалификационната си група.
Кадрови проблеми наложиха промени в отбора. Освен Швайнщайгер и Клозе, които пропуснаха целия лагер, от състава победил във Виена отпадна и Кедира, а Фридрих не бе напълно възстановен и остана резерва. Азерите на Берти Фогтс обаче нямаше как да се възползват от това.
Всъщност домакините започнаха много борбено, вдъхновени от химна си, призоваващ ги да дадат сърцата и живота си за Азербайджан. В 9-ата минута Хумелс сбърка левашки и даде възможност на Надиров от 25 метра да изстреля бомбен шут. Нойер с върха на пръстите си отклони топката, която се удари силно в напречната греда.
След още девет минути Кроос „върна жеста” като прати от пряк свободен удра топката в десния стълб на домакините. Оттук насетне инициативата бе поета от германците.
Първо удар на Кроос бе избит от Агаев, преди в 30-ата минута да падне първия гол. Лам застигна една топка на аутлинията и я прати отдясно през наказателното поле към Йозил, който напредна отляво и с диагонален удар, при който топката се отби и в гредата, откри резултата.
В 41-ата минута Йозил пък изведе Марио Гомес съвсем близо до вратата и нападателят просто прати топката в мрежата – 0:2 и всичко бе решено.
През втората част германците не намалиха оборотите и задържаха много топката. Особено активен бе Филип Лам – Льов постави капитанът изненадващо в дефанзивната полузащита заедно с Тони Кроос. На новия си пост Лам направи силен мач.
Азерите също се бориха упорито, контраатакуваха и допринесоха за интересния мач. И след като Гомес и Йозил пропуснаха от чисти позиции, минута преди края Хюсеинов вкара почетния гол след поредица от груби грешки на защитата.
Германците обаче реагираха като ужилени и в следващите няколко минути нападаха яростно. В последната минута на добавеното време Андре Шюрле възнагради този натиск като след пробив на Гьотце и удар на Гомес прати топката във вратата – 1:3.
Германия е на първо място в групата с 21 точки и 22:3 гола, следвана от Белгия с 11 т. и Турция с 10. 
Класирането за Евро 2012 е сигурно. На 2 септември предстои домакинството на Австрия в Гелзенкирхен и при победа първото мсято ще е гарантирано и на теория.
Азербайджан – Германия 1:3
0:1 Йозил (30)
0:2 Гомес (41)
1:2 Хюсеинов (89)
1:3 Шюрле (90+3)
Азербайджан: Агаев, Меликов, Садигов, Аллахвердиев, Хюсеинов (72-Дзавадов), Чертоганов, Абушев, Амиргулиев, Дзавадов, Надиров, Исмаилов (58-Исаев)
Германия: Нойер, Хьоведес, Бадщубер, Хумелс, Аого, Кроос, Лам, Йозил (81-Гьотце), Подолски (76-Шюрле), Мюлер (88-Холтби), Гомес

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар