вторник, 21 юни 2011 г.

Вилаш-Боаш подаде оставка, "Порто" очаква 15 млн. евро

Старши треньорът на "Порто" Андре Вилаш-Боаш подаде оставка, съобщи португалската информационна агенция "Луса". Следващата стъпка към преминаването му в "Челси" е лондончани да платят 15 млн. евро, каквато е клаузата му за откупуване.

Информацията за рекордния треньорски трансфер се появи в понеделник. Веднага след това от португалския клуб опровергаха твърденията и отрекоха да са получавали каквато и да било оферта.

"Треньорът Андре Вилаш-Боаш и голяма част от играчите на "Порто" имат специални клаузи за разтрогване. До този момент нито сме получавали предложение тези клаузи да бъдат упражнени, нито треньорът е споделял желанието си да напусне клуба", съобщи говорител на португалския шампион.

Късно вечерта обаче президентът на "Порто" Пинта де Коста сподели, че ако Вилаш-Боаш иска да напусне клуба, ръководството е безсилно да го спре. "Ако той иска да си тръгне и даден клуб плати 15 млн. евро за него, ние не можем да го спрем, защото тези условия са заложени в договора му."

Според последните информации треньорът сам е изпратил факс, с който е уведомил ръководството на "Порто", че подава оставка.

Ако трансферът стане факт Вилаш-Боаш ще стане най-скъпият треньор в света едва на 33 години. Досега рекордът се държеше от сънародника му Жозе Моуриньо, за когото "Реал" (Мадрид) плати 8 млн. евро на "Интер" миналата година. "Челси" и "Порто" вече имат опит в подобни треньорски сделки. През 2004 г. лондончани дадоха 6 млн. евро за Моуриньо, след като в рамките на две години той успя да спечели Купата на УЕФА и Шампионската лига с "драконите".



Според медиите в Англия и Португалия договорът на Вилаш-Боаш с "Челси" ще бъде на стойност 5 млн. паунда (5.6 млн. евро) за срок от 2 години. Така, ако лондончани платят пълната неустойка на португалския треньор и се прибавят компенсациите, платени при уволнението на Карло Анчелоти, общата сума по назначаването на новия мениджър ще надхвърли 18 млн. евро. Откакто Роман Абрамович е собственик на "Челси" са изплатени близо 43 млн. евро обезщетения за мениджъри.

Кариерата на Вилаш-Боаш започна като помощник на Моуриньо в "Челси". Младият настваник беше скаут на лондончани между 2004 и 2007 г. През 2009 г. той застана начело на закъсалия "Академика" (Коимбра) и помогна на отбора да запази мястото си в Лига Сагреш.

Миналото лято младият треньор беше привлечен в "Порто", където записа исторически сезон. "Драконите" станаха шампион на Португалия, без да допуснат нито една загуба. Отборът спечели и Лига Европа, като на финала победи с 1:0 "Брага".
Досега Вилаш-Боаш твърдеше, че няма намерение да напуска синьо-белите, тъй като това е любимият отбор от детството му.

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар