неделя, 1 май 2011 г.

Формула 1 продължава да свива разходите, "Ферари" е с най-голям бюджет

Отборите във Формула 1 продължават да затягат коланите в контекста на икономическата криза. Средният бюджет на тимовете за тази година е 113 млн. евро, пише "Евроспорт", като се позовава на информацията в доклада Business Book GP.

Разходите във Формула 1 са се свили близо два пъти само за две години. През 2009 г. средният бюджет на отборите беше 209 млн. евро, а през 2010 падна рязко до 119 милиона. Намаляването на харченето продължава, макар вече да не е толкова осезаемо.

На върха е "Ферари", чийто бюджет за сезона е 199 млн. евро. Въпреки голямата сума отборът засега не се представя добре в шампионата. С най-малко средства разполага "Испания рейсинг" - 34 млн. евро.

В общата картина на финансови ограничения има и примери за увеличени бюджети. Най-добрият отбор в момента "Ред бул" е един от примерите, следван от "Тийм Лотус", "Върджин" и "Заубер".

Анализаторите посочват, че в основата на тези резултати е споразумението за намаляване на разходите. В него влизат ограничените тестове и часове във въздушния тунел, както и по-малкото работници в отборите - от 350 през 2010 г. сега са 315.
Друг от факторите, допринесли за новите данни, е появата на трите отбора през миналата година - "Тийм Лотус", "Върджин" и "Испания рейсинг". Освен това с оттеглянето на БМВ и "Тойота" падна средната стойност на бюджетите на отборите.

Източник dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар