неделя, 29 май 2011 г.

Нова лекция на Меси и купата пак е в Барселона

Минаха две години, но изглежда, че нищо в европейския футбол не се е променило. През 2009 година Барселона категорично надигра Манчестър Юнайтед и победи с 2:0 на финала на Шампионската Лига.

Сега каталунците отново изнесоха футболна лекция на английския шампион и спечелиха купата на европейските шампиони след безапелационно 3:1.

Мачът бе равностоен единствено в първите 10 минути, когато Юнайтед наложи страхотна преса, но не стигна до нито едно голово положение.

След това Барса пое инициативата и откри резултата чрез Педро. Юнайтед имаше шанса да се върне бързо в мача с хубав гол на Уейн Руни.

Той обаче бе по-скоро случайност, отколкото закономерно отражение на силите на терена. И това се потвърди през второто полувреме, в което Барселона тотално надигра "червените дяволи".

И за пореден път над всички бе Лео Меси, който вкара страхотен втори гол и след това изработи третия гол, който Давид Вия вкара с много прецизен удар.

Така 19 години след като триумфираха за първи път в Европа точно на Уембли, каталунците спечелиха 4-тия си трофей. Така те се изравниха с великите Аякс и Ливърпул в класацията за най-много трофеи. 





В титулярният състав на Манчестър Юнайтед нямаше изненади, като Нани очаквано бе оставен на пейката. Димитър Бербатов обаче доста изненадващо не попадна дори в групата за мача. В състава на Барса пък имаше само една новина, тъй като капитанът Карлес Пуйол не можа да започне мача и вместо него в центъра на защитата бе Хавиер Масчерано.

Противоречивите решения на Сър Алекс Фъргюсън обаче сякаш дадоха резултат в началото на мача и в първите десетина минути "червените дяволи" упражниха такъв натиск, че Барселона направо не знаеше къде се намира. Каталунците се затрудняваха дори да минат центъра 

Англичаните обаче не стигнаха до чисто голово положение и постепенно Барса обърна играта. В 15-та минута  Педро пропусна страхотно положение. След типична постепенна атака на Барса, в която за дълго време защитата на Юнайтед бе в шах, топката бе центрирана на 5 метра от вратата, но Педро засече неточно.

Последваха два опасни удара на Вия, като и двата пъти топката мина близо до страничната греда. В третия случай удара на испанеца бе уловен от Ван дер Сар.

Каталунците продължиха да натискат и в 27-та минута заслужено откриха резултата. Андрес Иниеста видя непокрития Педро пред наказателното поле и го намери с бързо подаване. След това нападателят стреля покрай Ван дер Сар и опъна мрежата зад него.

Първоначално "червените дяволи" изглеждаха стъписани, но преди нещата да станат доста сложни за англичаните, те изненадващо изравниха в 33-та минута. 

Голмайстор бе Уейн Руни, който сам започна атаката, давайки подаване към Райън Гигс в наказателното поле. Той пък веднага му върна топката и нападателят с отсечен удар в горния далечен ъгъл матира Валдес.

Голът обаче ще бъде обект на доста полемики, тъй като на повторението се видя, че уелсецът се е намирал в засада, когато получи топката от Руни.

Голът леко разколеба испанците, но все пак те бяха тези, които завършиха полувремето по-силно. Шави и Иниеста отправиха не много опасни удари, но точно преди края Меси направи страхотна атака, при която развинти половината защита, подаде на Вия той му върна топката в топката на 2 метра пред вратата, но аржентинецът не успя да стигне до топката, за да засече на празна врата.

След почивката Барса вдигна на още по-висока предавка и тотално отвя англичаните. Първо Дани Алвеш бе оставен непокрит и стреля от малък ъгъл, но Ван дер Сар спаси.

Стражът на Юнайтед обаче не се намеси адекватно малко по-късно, когато Лео Меси отправи страхотен удар от границата на наказателното поле и опъна мрежата. В случая обаче Ван дер Сар сякаш имаше вина, тъй като не се намираше по средата на вратата и това му попречи да спаси.

Меси се намираше във вихъра си и направи нови два опасни удара. При първия той излезе на чиста позиция, но стреля право във вратаря. След това засече технично с петичка подаване на Алвеш, но защитник изби пред голлинията.

След това страхотен фалцов удар на Шави с мъка бе спасен от Ван дер Сар.

В 70-та минута обаче той отново бе безпомощен, когато Давид Вия вкара страхотен трети гол. Всичко започна от страхотен индивидуален пробив на Меси в наказателното поле. Накрая аржентинецът бе спрян, но Педро поднесе на Вия и той прати топката право в кьошето.

След този гол Барселона свали темпото и позволи на Юнайтед да поиграе малко с топката. За "червените дяволи" бе влязъл и Нани, който се отчете с един далечен удар покрай гредата.



Барселона - Манчестър Юнайтед 3:1

1:0 Педро 27
1:1 Руни 33
2:1 Меси 54
3:1 Вия 70


Барселона:  Валдес, Алвеш (88 Пуйол), Масчерано, Пике, Абидал, Бускетс, Иниеста, Шави, Педро (91 Афелай), Меси, Вия (86 Кейта)
Манчестър Юнайтед:  Ван дер Сар, Фабио (69 Нани), Фърдинанд, Видич, Евра, Карик (76 Скоулс), Парк, Валенсия, Гигс, Руни, Ернандес

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар