неделя, 1 май 2011 г.

Арсенал съвсем заплете интригата за титлата

С гол на Аарън Рамзи Арсенал победи с минималното 1:0 Манчестър Юнайтед на своя "Емирейтс Стейдиъм" в мач от 35-я кръг на английската Висша Лига.

Така интригата за титлата се заплете напълно, тъй като три кръга преди края преднината на "Червените дяволи" на върха на класирането е само 3 точки пред втория Челси.

В следващия кръг пък предстои директен двубой между тези два отбора на "Олд Трафорд", където вероятно ще се реши всичко.

Арсенал е на трето място на 6 точки от Манчестър Юнайтед и надали има шанс за титлата, но по-важното е, че почти със сигурност бе гарантирано третото място.

В днешната среща отборът на Сър Алекс Фъргюсън изигра едно изключително слабо първо полувреме, като явно мислите на играчите все още бяха свързани с Шампионската Лига.

Така Арсенал имаше превъзходство, въпреки липсата на капитана си Сеск Фабрегас и дори трябваше да спечели дузпа, но съдията не видя играта с ръка на Видич.

Десет минути след почивката обаче лондончани все пак успяха да вкарат гол, след добра работа на Робин ван Перси и точен удар на Аарън Рамзи.

Едва след този гол Манчестър реагира, но така и не успя да създаде голови положения. Дори и влизането на Димитър Бербатов петнайсет минути преди края не помогна.

В самия край на мача и Юнайтед имаше основателни претенции за дузпа, но съдията замълча и в този случай.




Арсенал започна по-активно и още в 3-та минута имаше чудесно положение за гол, когато Видич не изчисти добре топката и тя попадна право в краката на Джак Уилшър, но той от десетина метра стреля встрани от вратата.

Малко след това пък след бърза атака по крилото Клиши даде добро центриране по земя и Уолкът се хвърли и засече пред вратата, но прати топката над гредата.

В 15-та минута пък Джак Уилшър игра добре индивидуално и също отправи ниско центриране към далечната греда, което не бе пресечено от централните защитници и вратаря и изглеждаше, че Уолкът ще засече на празна мрежа, но в последния момент Евра се хвърли и със сетни усилия изчисти в корнер.

Едва в 20-та минута бе първата опасна атака от страна на Манчестър Юнайтед. Тогава Фабио получи извеждащо подаване и след като бе изпуснат от Косиелни напредна в наказателното поле. Бразилецът бе сам срещу вратаря, но от малък ъгъл предпочете да потърси Чичарито, вместо да стреля и сбърка.

Постепенно играта се поизравни, като гостите успяха да понамалят малко огромното притежание на топката от страна на "артилеристите".

В 31-та минута се стигна до изключително скандална ситуация, при която съдиите удариха много сериозно рамо на Манчестър Юнайтед. Арсенал направи атака по крилото и хубаво центриране идваше на главата на Робин ван Перси, който на 5 метра от вратата почти със сигурност щеше да вкара гол. Неманя Видич обаче чукна леко топката с ръка, но достатъчно, за да отклони. Това трябваше да бъде задължителна дузпа, тъй като защитникът действа абсолютно умишлено. Според тълкуването на рефера можеше дори да има червен картон. И главният съдия Крис Фой и страничният му помощник обаче останаха безмълвни.

До края на полувремето и двата отбора намалиха темпото и единствено Андерсон отправи точен удар, който обаче попадна право в ръцете на Шчесни.

Само три минути след почивката Уейн Руни стреля много опасно от фаул, като добре прехвърли стената, но Шчесни успя да се намеси решително.

На другия край на терена Бакари Саня реши сам да потърси развръзка и отправи диагонален удар по земя от границата на наказателното поле, но топката мина встрани от вратата.

След още няколко минути Нани застана зад топката при пряк свободен удар на удобна позиция, но стреля на метър встрани.

В 56-та минута Арсенал нанесе своя удар. Робин ван Перси проби в наказателното поле и финтира двама защитника, след това поднесе към точката на дузпата и там Рамзи без замисляне забоде в ъгъла, неспасяемо за Ван дер Сар.

Юнайтед отговори с удар с глава на Видич след центриране от корнер, но топката мина безопасно встрани от гредата. При ситуацията имаше и нарушение в атака на сърбина срещу Джору, но то остана незабелязано от съдията.

В 69-та минута Арсенал получи неприятен удар, след като защитникът Йохан Джору се контузи и трябваше принудително да бъде заменен. Сър Алекс Фъргюсън пък най-сетне се реши да пусне  в игра Димитър Бербатов на мястото на Чичарито.

Очаквано "Червените дяволи" организираха натиск, но за разлика от други подобни ситуации отбраната на Арсенал не изпадаше в паника при всяка атака на съперника и така головите възможности за Юнайтед бяха много малко.

В 74-та минута гостите спечелиха пряк свободен удар на границата на наказателното поле, но Руни не затрудни много Шчесни. По-късно пък при перспективна атака Нани показа егоизъм и вместо да потърси Бербатов реши да играе индивидуално и се провали.

С изтичане на времето в отбраната на Юнайтед започнаха да се появяват все повече свободни пространства и това даваше възможност за контраатаки на Арсенал.

При една такава в 82-та минута Ван Перси навлезе в наказателното поле, но избърза и направи много лековато центриране. После пък Андрей Аршавин спечели фаул на позиция за директен обстрел, но Ван Перси не можа да изненада Ван дер Сар.

Две минути преди края се стигна и до втората спорна ситуация в мача, след като съдията отказа да даде дузпа и в полза на Манчестър Юнайтед. Уейн Руни даде параболичен пас зад защитата и влезлият малко по-рано като резерва Майкъл Оуен се откъсна, но Гаел Клиши го ритна с бутони по прасеца. Нарушение със сигурност имаше, но реферът отново отказа да даде дузпа.

До края "Червените дяволи" не успяха да направят нищо повече, въпреки 4-минутното продължение и така заслужено загубиха.

Арсенал - Манчестър Юнайтед 1:0

1:0 Рамзи 56

Арсенал: Шчесни, Саня, Косиелни, Джору (69 Скилачи), Клиши, Сонг, Рамзи, Уилшър, Насри (46 Аршавин), Уолкът (78 Ебуе), Ван Перси

Манчестър Юнайтед: Ван дер Сар, Евра, Види, Фърдинанд, Фабио, Карик (85 Оуен), Парк, Андерсон (55 Валенсия), Нани, Руни, Ернандес (74 Бербатов)

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар