четвъртък, 26 май 2011 г.

ЦСКА вдигна купата на България!

ЦСКА спечели купата на България след победа с 1:0 над Славия на финала в надпреварата.
"Армейците" надиграха своя съперник по всички показатели, като стражът на тима от Овча Купел Емил Петров спаси своите съотборници от разгром в мача.
Единственото попадение в срещата заби Спас Делев в края на първото полувреме, като голаджията на "червените" се отличи с фрапантен пропуск в края на мача.
Това е общо 20-та купа на България за ЦСКА, като рекордьорът по титли на страната ни има 8 купи по-малко от лидерът по този показател Левски.

В първите минути на срещата играчите на Славия започнаха по-уверено. Шут на Радослав Димитров от дистанция застраши сериозно "червените" след минута и половина игра, но топката прелетя над напречната греда в аут.
Като цяло "белите" стояха по-добре на терена след първия съдийски сигнал, а момчетата на Милен Радуканов все още не можеха да създадат първата си опасна атака в мача.
След около десетина минути Мишел Платини опита изненадващ удар с десния крак по диагонала, но топката премина встрани от вратата на Славия, като стражът на съперника Емил Петров прецени ситуацията и остави кълбото да излезе в аут.
ЦСКА успя да се настани трайно в половината на своя съперник, като за около близо минута действията се развиваха пред наказателното поле на "белите", но така и не се стигна до удар към вратаря на Славия Петров.
После темпото на игра спадна, като преобладаваха здравите единоборства и твърдите влизания. Липсваха многоходовите комбинации в редиците и на двата тима.
В средата на първата част Радослав Димитров напредна и осъществи хубав пробив. Славистът отправи силен удар от около двайсетина метра, но шутът му бе блокиран от отбраната на ЦСКА.
Последва бърза атака на "армейците", при която плътен удар на Спас Делев бе избит, после топката попадна у Грегъри Нелсън, който се забави и кълбото бе изчистено в корнер, от който не произлезе опасност пред "бялата" врата.
Натискът на ЦСКА вече бе осезаем, но липсваха опасните голови положения, които щяха да увеличат още повече и без това усещащото се напрежение във финалния сблъсък.
Румен Трифонов центрира опасно десетина минути преди края на първото полувреме, но кълбото прелетя коварно над напречната греда на вратата на Славия и излезе в аут.
В 39-тата минута Маркиньос получи хубав пас, овладя на гърди и подаде към непокрития Спас Делев, който реализира без никакви проблеми, останал в близост до точката на дузпата.
Минута по-късно Николай Божов имаше уникално положение, но пропусна. Много груба грешка на Апостол Попов даде възможност на слависта да нанесе шут на 3 метра пред голлинията на "червените", но Караджов спаси удара на нападателя на Славия.
В последните минута на първата част ЦСКА продължаваше да търси ново попадение, но защитата на Славия внимаваше.
Спас Делев и Маркиньос разиграха пред наказателното поле на "белите", но после топката бе изчистена в предни позиции, като по този начин "армейците" се оттеглиха на почивка с напълно заслужен аванс в резултата.
ЦСКА започна много по-активно в началото на втората част. Маркиньос залъга двама защитници на Славия, после Иван Бандаловски центрира, но топката бе избита.
Въпреки пасива с един гол в резултата, момчетата на Емил Велев не правеха нищо по силите си, за да застрашат вратата на Иван Караджов, който необезпокоявано следеше развитието на мача до този момент.
Десетина минути след началото на втората част Маркиньос изпълни много добре пряк свободен удар към наказателното поле на Славия, но не се намери играч на "армейците", който да засече топката във вратата на съперника.
Наставникът на Славия Емил Велев направи две промени в рамките на 5 минути, като още преди да се изиграе един час от редовното време, "белите" бяха подсилени със Спас Георгиев и Георги Христов.
Играта на Славия се оживи, но като цяло ЦСКА владееше инициативата. При поредната атака на "червените", защитата на Славия изпусна Спас Делев, който надбяга бранителите пред него и се наложи Емил Петров да спасява в корнер, като стражът на Славия остана очи в очи срещу Делев, но запази хладнокръвие.
Грегъри Нелсън опита остро, прострелно центриране от аутлинията, но кълбото бе избито от Спас Георгиев, който внимаваше пред своя вратар.
После отново Нелсън беше в основата на опасност пред вратата на Славия, като офанзивният играч на ЦСКА пое топката на гърди, но след това изгуби притежанието на кълбото в опит да овладее майсторски преди завършващия удар.
Минута по-късно Грегъри Нелсън си навлече гнева на наставника Милен Радуканов, след като играчът на ЦСКА бе изведен сам срещу Петров и даже имаше време да избере в кой ъгъл да стреля.
Вместо това Нелсън реши да бие по диагонала, а чудесния в този мач Петров протегна ръката си, с което отново спаси своите от сигурен гол в срещата.
В следващата атака Спас Делев и Маркиньос профукаха ново положение за своя тим, когато трима "армейци" останаха срещу само един защитник на Славия и въпреки това не се стигна до гол, като топката бе избита.
В 77-та минута Спас Делев бе изведен отново лице в лице срещу Емил Петров, като позицията бе фронтална и даваше голям шанс на Делев да реализира своя втори гол в срещата.
Въпреки това Делев стреля право в тялото на Петров, който се оказа герой за своите в срещата, парирайки поредния шут срещу него, оставен сам срещу играч на съперника.
В 85-тата минута Славия изпусна уникално положение. Първо Радослав Димитров стреля от няколко метра, но Караджов улови топката. После стражът на ЦСКА изпусна кълбото, което попадна у Божов.
Нападателят на Славия отново върна към Димитров, който отправи слаб, но точен удар, който бе спасен от Караджов, с което "белите" пропуснаха най-чистото си голово положение в двубоя.
В 95-тата минута Славия получи последен шанс в срещата, но изпълнението на прекия свободен удар бе много слабо, отбраната на "червените" изчисти топката, след което ЦСКА спечели напълно заслужено двубоя, а с това и купата на България.

ЦСКА - Славия  1:0
1:0 Делев - 39'

Втори жълт / червен картон:  Басо (Славия) - 88'

ЦСКА: Караджов, Акуаро, Попов, Бандаловски, Трифонов, Галчев, Янчев, Маркиньос (Петър Стоянов - 82'), Нелсън (Шеридън - 90'), Делев, Платини (Тонев - 76')
Славия: Петров, Басо, Генев, Попара (Г. Христов - 57'), Мансаров, Филипов, Молдованов, Илиев (Спас Георгиев - 53'), Димитров, Жуниор (Кушев - 79'), Божов

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар