събота, 28 май 2011 г.

"Барселона" и "Манчестър юнайтед" излизат във финала на десетилетието

Ако може да се вярва на сър Алекс Фъргюсън, а през годините той е доказал, че може да му се вярва, днес "Барселона" и "Манчестър юнайтед" ще изиграят най-добрия финал в Шампионската лига за последните 10 години.

За шотландския мениджър, който ще се опита да спечели трети трофей от турнира, срещата на "Уембли" в Лондон ще бъде истинска класика между два от най-добрите отбора на десетилетието

"Успеваемостта на двата тима през последното десетилетие беше огромна и това ще бъде определен не само като финал на десетилетието, а като най-добрия финал", заяви наставникът на английския шампион в навечерието на срещата.

Неговият "Манчестър юнайтед" ще се опита да вземе реванш от същия съперник за загубата с 0:2 на финала преди две години в Рим. И за двата клуба това ще е четвърта възможност да станат европейски шампиони. А за самия Фъргюсън - шанс да се присъедини към Боб Пейсли като едва втория мениджър с три трофея от турнира на шампионите.

Мениджърът на "Юнайтед" заяви, че е невъзможно да се предвиди какво точно ще се случи тази вечер.
"Двата отбора имат велика история, това е очевидно. Но това е предизвикателен финал - всичко може да се случи. Може да има много голове, много вълнуващи моменти и много добър футбол, в това съм сигурен. Всичко е готово и се надявам зрителите да видят точно такъв мач", добави Фъргюсън.



Шотландецът разкри, че се е опитвал да привлече настоящия наставник на каталунците Пеп Гуардиола, когато е напуснал "Барселона". А и че изпитва истинско уважение към него като треньор.

"Откакто пое поста той промени начина им на игра и внесе зрялост в отбора. От победата над нас в Рим досега непрекъснато се вижда тази зрялост. Той промени начина, по който пресират. В последната година и нещо са много впечатляващи. За млад треньор той се справи фантастично добре", коментира 69-годишния ветеран в професията.

Фъргюсън има да вземе някои трудни решения за двубоя довечера. Ако избере класическата схема с двама нападатели, вероятно ще избере Хавиер Ернандес вместо Димитър Бербатов за партньор на Уейн Рууни. Дарън Флечър може да загуби мястото си в средата на терена, а близнаците Рафаел и Фабио се конкурират за позицията на десен бранител.

Гуардиола заяви, че вече е решил с какъв състав да започне, но уточни, че силата на настоящия състав на "Юнайтед" го притеснява.

"Притеснен съм за всичко около "Манчестър юнайтед". Те имат фантастични, мощни играчи и са също толкова добри като нас. Това не е отборът от вчера. Това е исторически отбор. Минали са през всичко и знаят как се случват нещата", коментира наставникът на испанския шампион.

"Те са един от най-завършените отбори, които съм виждал. Ето защо трябва да изиграем един страхотен мач", добави той.



Въпреки похвалите за качествата на "червените дяволи", Гуардиола е убеден, че "Барселона" може да повтори историята от Рим. "Фъргюсън каза, че може да избере четири или пет отбора. Това показва качеството на състава, но ние сме ги гледали достатъчно и знаем какво трябва да направим. Силни страни? Имат много, но слаби страни? И от тях имат", коментира треньорът.

Защитниците на "Барселона" Карлес Пуйол и Ерик Абидал са възстановени за мача на "Уембли". Но се очаква капитанът Пуйол да започне като ляв бек на мястото на Абидал, а полузащитникът Хавиер Масчерано да продължи да партнира на Жерар Пике в сърцето на отбраната. Другият вариант е за левия бранител да се избира между Адриано и Максуел.
"Ако играем както през последната година и дадем всичко от себе си, вярвам, че ще ни бъде достатъчно", завърши Гуардиола.

Източник dnevnik.bg
тагове: финал шампионска лига, барселона, манчестър юнайтед


Няма коментари:

Публикуване на коментар