петък, 6 април 2012 г.

Валенсия разби АЗ Алкмаар и е на полуфинал в Лига Европа

Валенсия победи с 4:0 АЗ Алкмаар във втори четвъртфинален двубой от турнира Лига Европа и се класира за следващата фаза в надпреварата, където ще срещне Атлетико Мадрид.



В първия мач, игран в Холандия, "прилепите" загубиха с 1:2, но днес бяха безгрешни и унищожиха своя съперник. Възпитаниците на Унай Емери вкараха по два гола във всяко от полувремената, като попаденията отбелязаха Адил Рами, Жорди Алба и Пабло Ернандес.

Първият по-опасен удар към вратата на гостите отправи Тино Коста в 6-тата минута на срещата. Малко след това Роберто Солдадо накара стража на холандския отбор Естебан Алварадо да демонстрира способностите си.

Няколко минути по-късно вратарят излезе неразчетено при едно центриране на Софиан Фегули, Адил Рами се възползва от грешката на костариканеца и с глава откри резултата. Само две минути след това французинът отбеляза второ попадение.

Коста центрира отдясно, Солдадо отклони с глава за Рами и 26-годишният бранител удвои. По този начин "прилепите" си осигуриха добра преднина. АЗ Алкмаар пък трябваше да вкара един гол, за да докара мача до продължения.

Попадението за възпитаниците на Герт Вербеек можеше да стане факт в 25-тата минута, когато Адам Махер шутира много силно и точно от далечна дистанция, но вратарят на домакините Диего Алвеш направи страхотно спасяване.

Последваха силни минути за момчетата на Унай Емери, а Роберто Солдадо на два пъти пропусна да се разпише. В единия случай нападателят стреля неточно, а в другия Алварадо спаси.

В самия край на първото полувреме Жонас Гонсалвеш отправи удар с глава след центриране на Жорди Алба отдясно, но топката мина покрай вратата. Валенсия определено беше по-добрият от двата тима през тази първа част.

След почивката ситуацията на терена не се промени и след няколко пропуска на "прилепите" в 56-тата минута Жорди Алба направи резултата класически. Роберто Солдадо, който по принцип бележи головете за Валенсия, се отчете с втората си асистенция за вечерта.

В 60-тата минута Жонас шутира над напречната греда от дъгата пред наказателното поле на холандския състав. По-нататък чистите положения за гол понамаляха, като все пак в 71-вата минута можеше да вкара след центриране на Фегули.

На другия край на терена голмайсторът от първата среща Маартен Мартенс шутира коварно, обаче Диего Алвеш се справи с изстрела на белгийския полузащитник. Това беше една от малкото възможности за гостите.

В 80-тата минута интригата в двубоя се изпари. След великолепно центриране на Жорди Алба кълбото попадна у Пабло Ернандес, който отбеляза. Преди последния съдийски сигнал АЗ Алкмаар имаше още един-два шанса да направи поражението си малко по-достойно, но това не се случи.

Така Валенсия се класира на полуфинал в турнира Лига Европа, където ще срещне Атлетико Мадрид, а тимът на Герт Вербеек ще се съсредоточи върху битката за титлата в Холандия.

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар