понеделник, 9 април 2012 г.

Велик Арсенал върна Етихадите в посредствеността

Със зрелищен гол на Микел Артета три минути преди края Арсенал спечели драматична победа с 1:0 срещу Манчестър Сити в дербито от 32-я кръг на английската Висша Лига, играно на стадион "Емиратс".
Испанецът се разписа със страховит удар от почти 30 метра и препарира иначе направилия добър мач Джо Харт.

Победата бе напълно заслужена от "артилеристите", които бяха по-добрия отбор през целия мач, но направиха няколко невероятни пропуска, а на два пъти удариха и гредата.

Поражението от своя страна почти окончателно отказа милиардерите от Манчестър Сити от надеждите им за титлата, тъй като те вече изостават на 8 точки от лидера Манчестър Юнайтед.

Арсенал стартира по-активно и притисна съперника си в собствената му половина. След няколко неуспешни центрирания в 8-та минута Томаш Росицки отправи опасен удар от въздуха, но за късмет на Харт топката рикошира в защитник на Сити и профуча покрай вратата.

Домакините имаха пълни основания да претендират за дузпа в 14-та минута, когато центриране бе насочено право към Робин ван Перси и Компани очевидно го изблъска, но не последва сигнал на съдията.

Две минути по-късно Арсенал бе изключително близо до гола. След центриране от корнер Ван Перси засече остро с глава на пет метра от вратата и топката щеше да влезе в мрежата, но точно на голлинията удари включилия се в атака Томас Вермаелен.

Гостите получиха неприятен удар, тъй като Яя Туре получи контузия в коляното и в 17-та минута трябваше да бъде заменен от Давид Писаро. Малко по-късно обаче Сити имаше голям късмет да не остане с човек по-малко на терена, тъй като Марио Балотели направи безумно влизане с бутоните напред в коляното на Алекс Сонг. Съдията шокиращо не отсъди дори нарушение, а все пак за късмет на Арсенал Сонг се размина без контузия.

Оставането в игра на Балотели можеше да се окаже от особено значение пет минути по-късно, когато той засече ниско центриране от корнер, но топката срещна тялото на защитник пред вратата.

След средата на полувремето натискът на Арсенал леко отслабна и играта се поизравни. Единственото по-интересно положение за гостите бе един извеждащ пас към Балотели, който обаче бе изпреварен за топката от излезлия далеч пред вратата си Войчех Шчесни.

До края на полувремето Балотели продължи да е главно действащо лице, но не с футболните си отигравания, а с нови две влизания с бутоните напред. И в двата случая потърпевш бе Бакари Саня, като едва при второто влизане съдията му показа само жълт картон. В допълнителното време пък италианецът игра умишлено с ръка и ако реферът бе малко по-пунктоален, можеше да го изгони.

След почивката Манчестър Сити създаде една хубава атака, когато в 52-та минута разигра добре топката през целия терен и накрая Серхио Агуеро засече с глава центриране пред вратата, но Шчесни не бе затруднен много да избие в корнер.

Десетина минути по-късно Арсенал бе много по-близо до гола, когато Робин ван Перси засече с глава центриране пред вратата и Харт бе безпомощен, но топката срещна страничната греда.

При една от редките атаки на Сити Компани се пребори за висока топка в наказателното поле и след това Балотели пробва задна ножица на два метра от голлинията, но не уцели топката.

Постепенно натискът на "артилеристите" се усили и домакините тотално натикаха "гражданите" в собствената им половина. Едно опасно ниско центриране на Уолкът не бе пресечено добре от Джо Харт и топката дойде в краката на Бенаюн, но той не успя да направи добавка.

Точно четвърт час преди края Арсенал направи може би най-големия пропуск на целия сезон. Бакари Саня се впусна по крилото и хитро поднесе на Уолкът, който от точката на дузпата засече, но Джо Харт направи невероятно спасяване с върха на пръстите си и топката се удари в страничната греда. След това обаче дойде в непокрития на два метра от вратата Вермаелен, който я засече много нескопосано към опразнената мрежа. Опасността обаче изобщо не отмина, защото попадна в Йоси Бенаюн буквално на крачка пред празната мрежа. Той обаче първо реши да си спре топката, а след това под натиска на защитник някакси засече в другата странична греда.

Три минути преди края на мача се стигна и до кулминацията. Давид Писаро загуби топката в собствената си половина и тя попадна в Микел Артета. Той видя пространство пред себе си и мигновено нанесе топовен удар от почти 30 метра, който се заби неспасяемо до страничната греда на Джо Харт.

Минута преди края мизерията за "гражданите" стана пълна, тъй като Марио Балотели получи втори жълт картон. Италианецът влезе в остър и много закъснял шпагат в краката на Бакари Саня и най-сетне бе изгонен от игра. На всичкото отгоре нападателят напусна демонстративно бавно терена, явно незаинтересован от негативния резултат на отбора му.

В последната от 4-те минути допълнително време Карлос Тевес спечели пряк свободен удар на много удобна позиция пред наказателното поле. Коларов обаче стреля в стената, което пък даде начало на много опасна контраатака за Арсенал.

При нея Аарън Рамзи бе изведен в опразнената позиция по лявото крило, напредна до наказателното поле и там финтира единствения покриващ го защитник. След това той остана абсолютно сам на 5 метра от вратата, но отправи един от най-лошите удари в английската Висша Лига през този сезон.


Арсенал - Манчестър Сити 1:0

1:0 Артета 87


Арсенал: Шчесни, Саня, Вермаелен, Косиелни, Гибс (55 Андре Сантош), Сонг, Артета, Росицки, Бенаюн (78 Рамзи), Уолкът (85 Окслейд-Чембърлейн), Ван Перси

Манчестър Сити: Харт, Сабалета, Лескът, Компани, Клиши, Бари, Милнър, Яя Туре (17 Писаро), Насри (79 Коларов), Балотели, Агуеро (83 Тевес)

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар