неделя, 22 април 2012 г.

За Фетел победата, за Райконен славата

За Фетел победата, за Райконен славата
Световният Шампион Себастиан Фетел спечели първата си победа за сезона, побеждавайки в Гран При на Бахрейн.

С това германецът показа, че няма намерение да дава титлата си без борба, както изглеждаше в началото на сезона.
Състезанието обаче вероятно ще бъде запомнено в по-голяма степен със сензационното представяне на отбора на Лотус. Звездата на тима Кими Райконен направи страхотно състезание. Въпреки че стартира от 11-та позиция, той до последно притискаше Фетел за победата.

Почти също толкова добро представяне имаше и съотборникът му Роман Грожан, който финишира трети на десетина секунди зад лидерите.

Четвъртото място остана за втория пилот на Ред Бул Марк Уебър. Лидерите в класирането Дженсън Бътън и Люис Хамилтън нямаха ден. Хамилтън на два пъти бе забавен в бокса и завърши 8-ми, докато Бътън спука гума накрая и излезе извън зоната на точките.

Победителят от миналото състезание Нико Росберг трябваше да се бори в голямата част от надпреварата в средата на колоната, но все пак накрая се добра до 5-то място. 

На старта тримата лидери запазиха позициите си, но Дженсън Бътън потегли лошо и загуби две места. За сметка на това страхотно потеглиха Фернандо Алонсо и Кими Райконен, които спечелиха по 4 позиции и се изстреляха съответно от 9-то на 5-то място и от 11-то до 7-мо място.

Така след първата обиколка редът бе Фетел пред Хамилтън, Уебър, Грожан, Алонсо, Бътън, Райконен, Маса, Росберг и Серхио Перес.

В 3-та обиколка Фелипе Маса предприе атака на старт-финалната права срещу Кими Райконен и след като двамата караха гума до гума в следващите два завоя, накрая бразилецът изпревари пилота на Лотус.

По-изненадващо обаче бе изпреварването на Роман Грожан срещу Марк Уебър, като вторият пилот на Лотус излезе на трето място.

Много бързо обаче се видя, че макар и изненадваща, скоростта на Лотус е напълно реална. Кими Райконен бързо си върна позицията от Маса с категорично изпреварване.

След това отпред Грожан изпревари Хамилтън за второто място, а Райконен изпревари Бътън за 6-та позиция.

Малко след това финландецът преодоля и Алонсо и излезе на 5-та позиция.

В 9-та обиколка започнаха първите спирания в бокса, като първи това сториха Бътън, Росберг и Маса. Обиколка по-късно това направиха Хамилтън, Алонсо и Уебър. Механиците на Макларън обаче се забавиха доста със смяната на гуми на Хамилтън и това му коства третото място.

Той се върна на пистата точно пред Росберг, като двамата имаха доста остра борба. Макар да не се сблъскаха, стюардите обявиха, че ще разследват инцидента след състезанието.

В 11-та обиколка влезе втория Грожан, а обиколка по-късно това направиха лидера Фетел и Кими Райконен.

Така след влизането на всички лидери Фетел водеше с 4 секунди пред Грожан, Уебър бе на още 4 секунди по-назад, следван плътно от Райконен. На три секунди зад финландеца Бътън, Алонсо, Хамилтън и Росберг бяха залепени един зад друг.

В 14-та обиколка Райконен успя да изпревари Уебър и бързо се откъсна далеч пред него. Двамата пилоти на Лотус бяха залепени един до друг на второ и трето място, на пет секунди зад лидера.

Първи от лидерите за второто си спиране влезе Дженсън Бътън. След още една обиколка това направиха и Уебър, Хамилтън и Алонсо. И този път механиците на Макларън забавиха много Хамилтън.

В 25-та обиколка това направи Райконен, а в следващата Фетел и Грожан. За разлика от повечето други пилоти, които на второто спиране сложиха по-твърдия тип гуми, Фетел сложи по-бързите на теория меки гуми.

При спиранията в бокса Райконен бе изпреварил съотборника си Грожан и се доближи само на две секунди зад лидера Фетел, докато Грожан бе на десетина секунди зад германеца. Отзад Уебър бе на още 10 секунди изоставане и бе извън борбата за първото място.

Междувременно Нико Росберг за втори път показа твърда маневра срещу Фернандо Алонсо, който се оплака по радиото, че е избутан от пистата.

Въпреки, че бе с по-меките гуми, темпото на Фетел изобщо не бе по-добро от това на Райконен, който сериозно го притискаше. Все пак германецът удържа позицията си до третите спирания в бокса.

Те започнаха в 37-та обиколка с влизането на Роберг и Хамилтън. Обиколка след това влязоха Бътън и Алонсо. В 40-та обиколка едновременно това направиха Фетел и Райконен, като механиците им не допуснаха грешки и те запазиха позициите си. И двамата сложиха по-твърдия тип гуми.

Последен от лидерите в бокса влезе Роман Грожан и се върна отново на трето място, на 10 секунди от Фетел. Райконен обаче бе загубил предимството си в скоростта и бе изостанал на 3 секунди зад лидера.

Отзад редът продължи да бъде Уебър, Росбер, Бътън, Алонсо и Хамилтън, който бе изпреварил Маса.

Отпред изглеждаше, че Фетел е намерил отново скоростта си с новия тип гуми. От бокса на Лотус обаче съобщиха на Райконен по радиото, че гумите на Ред Бул деградират по-бързо от техните и до края на състезанието те ще имат предимство.

И десет обиколки преди края за кратко изглеждаше, че започва точно такава тенденция, защото в няколко поредни обиколки Райконен бе по-бърз с 0.3 секунди. Много бързо обаче Фетел отговори с изравняване на темпото и продължи да държи дистанцията от 3 секунди.

Една от интересните битки бе тази между единственият пилот със само две спирания в бокса Пол ди Реста и Нико Росберг. Логично състоянието на гумите на пилота на Мерцедес бе по-добро и той успя да изпревари съперника си за 5-то място.

Отзад Дженсън Бътън бе на път да направи същото нещо, но получи спукване на задна лява гума и три обиколки преди края се наложи да направи извънредно спиране в бокса, което го изхвърли от зоната на точките.



ГРАН ПРИ НА БАХРЕЙН:
    

Пилот:Отбор:Време
1Себастиан ФетелРед Бул1ч35:10.990
2Кими РайконенЛотус+ 3.3
3Роман ГрожанЛотус+ 10.1
4Марк УебърРед Бул+ 38.7
5Нико РосбергМерцедес+ 55.4
6Пол ди РестаФорс Индия+ 57.5
7Фернандо АлонсоФерари+ 57.8
8Люис ХамилтънМакларън+ 58.9
9Фелипе МасаФерари+ 64.9
10Михаел ШумахерМерцедес+ 71.4
11Серхио ПересЗаубер+ 72.7
12Нико ХулкенбергФорс Индия+ 76.5
13Камуи КобаяшиЗаубер+ 90.3
14Жан-Ерик ВернТоро Росо+ 93.7
15Даниел РикардоТоро Росо+ 1 об.
16Витали ПетровКатерам+ 1 об.
17Хейки КовалайненКатерам+ 1 об.
18Дженсън БътънМакларън+ 2 об.
19Тимо ГлокМарусиа+ 2 об.
20Педро де ла РосаИспания Рейсинг+ 2 об.
21Нараин КартикянИспания Рейсинг+ 2 об.
22Бруно СенаУилямс+ 3 об.
    
 Най-бърза обиколка: Фетел, 1:36.379
    
 Отпаднали:  
 Пастор МалдонадоУилямс25 об.
 Чарлс ПикМарусиа24 об.
    
    
    
 Класиране пилоти: 
1Себастиан Фетел53 
2Люис Хамилтън49 
3Марк Уебър48 
4Дженсън Бътън43 
5Фернандо Алонсо43 
6Нико Росберг35 
7Кими Райконен34 
8Роман Грожан23 
9Серхио Перес22 
10Пол ди Реста15 
11Бруно Сена14 
12Камуи Кобаяши9 
13Жан-Ерик Верн4 
14Пастор Малдонадо4 
15Нико Хулкенберг2 
16Михаел Шумахер2 
17Фелипе Маса2 
18Даниел Рикардо2 
    
    
 Класиране отбори: 
1Ред Бул101 
2Макларън92 
3Лотус57 
4Ферари45 
5Мерцедес37 
6Заубер31 
7Уилямс18 
8Форс Индия17 
9Торо Росо6

Източник gol.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар